Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormánypárt képviselői megszavazták homofób népszavazás kiírását

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ma kivételes eljárásban a parlament elé került a kormány homofób népszavazása. Az egyoldalú vitát követően (az ellenzék távolmaradt) a kormánypárti képviselők megszavazták a népszavazás kiírását. A fideszes képviselők felszólalásaikban leginkább a nemzeti szuverenitás kérdéseként igyekeztek keretezni a népszavazást, állításaik szerint meg kell védeni gyermekeinket Brüsszeltől és a nyugati LMBTQ propagandától. Az ellenzék távolmaradását e háborús logika mentén árulásként értelmezték.

Orbán Viktor még júliusban jelentette be, hogy országos „gyermekvédelmi” népszavazást kezdeményez a kormány. A „gyermekvédelmi népszavazás” a kormánypárti többség által nyáron megváltoztatott pedofil-törvény „megerősítése” végett pattant ki a kormányzati propagandagépezet fejéből. A névleg az „LMBTQ-propagandát” betiltani igyekvő, valójában a szexuális kisebbségeket tabusító és a pedofíliával összemosó törvénycsomag nagy felháborodást váltott ki itthon és külföldön is.

A népszavazás mind az öt kérdését át is engedte a Nemzeti Választási Bizottság, azonban többek közt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Kúriához fordult a kérdések érvénytelenítéséért. Végül a Kúria október végén ötből egy kérdést („Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?”) elkaszált. A kormány ezt a döntést megtámadta, de nem akar tovább várni, úgy tűnik négy kérdéssel is megtartaná a népszavazást. Ezt a látszatot erősítette meg felszólalásában Selmeczi Gabriella, fideszes országgyűlési képviselő is, aki szerint nem késlekedhetünk, az ötödik kérdés nem odázhatja el a döntést, így

„a népszavazáson valószínűleg négy kérdést fogunk feltenni.”

A szóban forgó négy kérdés, melyeket a miniszterelnök fel is olvasott az ülésteremben, a következő:

  1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  4. Támogatja-e Ön, hogy a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Orbán Viktor azt kérte, mindenki mondjon nemet a fentiekre.

A korábbi ellenzéki kritikákban, és ma a parlamentben Bencsik János független képviselő felszólalásában is felmerült a kérdés, hogy egyáltalán miért van szükség népszavazásra a kérdésben? A kormánypárt preferenciáit már rögzítette a gyermekvédelmi törvény módosításában, valamint a kétharmaddal megválasztott kormánypárt véleménye meglehetősen egységes, más kérdésekben ezt elégséges felhatalmazásnak tekintették. Orbán Balázs fideszes képviselő és stratégiai államtitkár paradox érvelése szerint épp azért kell népszavazás a kérdésben, mert abban társadalmi egység van. Vejkey Imre és számos más fideszes képviselő is úgy érvelt, hogy a kormánypárt amikor csak tudja, kikéri a nép véleményét, a „gyermekvédelmi” népszavazás a demokrácia ünnepe lesz. Azaz nem adtak választ rá, miért pont most és ebben a kérdésben kell megünnepelnünk a demokráciát.

A népszavazás időpontját Áder János tűzi ki, ami az eddigiek alapján egy napon is lehet az országgyűlési választással. Mint arról beszámoltunk, erre november eleje óta van lehetőség, amikor az Országgyűlés egyöntetűen, 183 igen szavazattal elfogadta Szabó Tímea (Párbeszéd) törvényjavaslatát, miszerint lehet az országgyűlési választásokkal egy időben népszavazást tartani.

Az LMP közleményében a népszavazást „többmilliárdos figyelemelterelésnek” nevezi és elutasítja azt. Képviselőik, csakúgy mint az ellenzék többi képviselője, távol maradt a mai szavazástól. Az LMP szerint a

„a Fidesz-kormány nyár elején megijedt a Pegasus-botrány hullámaitól”

ezért dobta be a népszavazás témáját. Közleményük szerint az, hogy egy napon akarja a kormány megtartani a népszavazást és az országgyűlési választásokat, arra mutat rá, hogy ez a népszavazás csupán egy elkeseredett próbálkozás saját szavazóinak mozgósítására az áprilisi választásokon.

Címlapkép: Országgyűlési Plenáris élő közvetítés