Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ügyészség szerint Paróczai Anikó bűncselekményt követett el, amikor nyilvánosságra hozta Kránitz Krisztián vagyonát

Ez a cikk több mint 2 éves.

A budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Ügyészség a napokban határozatot hozott Paróczai Anikó ügyében, akit Kránitz Krisztián, volt kispesti MSZP-s önkormányzati képviselő és a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) jelenlegi alkalmazottja jelentett fel tavaly nyáron becsületsértés és személyes adattal való visszaélés miatt.

A döntés értelmében Paróczai bűncselekményt követett el, de amennyiben a feltételes felfüggesztés időtartama alatt – azaz egy éven keresztül – a momentumos politikus az „előírt magatartást tanúsítja”, akkor az elkövetett cselekményért nem büntethető.

Paróczai szerint, aki az év elején mondott le kispesti átláthatósági és egyenjogúsági tanácsnoki tisztségéről, hogy elindulhasson a 9. választókerület képviselőjelölti posztjáért az előválasztáson, a határozat azt jelzi, hogy „az ügyészség szerint a képviselők eltitkolt vagyonát nyilvánosságra hozni bűncselekmény”.

A politikus tavaly februárban indított videósorozatotKispest, nagy Lopás” címmel a Facebookon, amelynek első része Kránitz Krisztián spanyolországi, Alicante közelében található, 60 millió forintos értékűre becsült villájáról szólt. Paróczai Facebook-posztban hívta fel arra a figyelmet, hogy Kránitz a villát kihagyta a vagyonbevallásából, aki ezért a bejegyzésért jelentette fel a momentumos politikust a személyes adatainak publikálása miatt annak ellenére, hogy egyébként nem tagadta a villa megvásárlását. Paróczait az eljárás során rabosították is.

„A kihallgatáson is jeleztem, hogy az adatok, amelyeknek bemutatása miatt feljelentettek, mind nyilvánosak, álláspontom szerint pedig Kránitz Krisztián közszereplő, így tevékenysége közérdeklődésre tarthat számot” – nyilatkozta akkor a Mércének Paróczai.

Ezt az álláspontját továbbra is fenntartja:

„az indoklásból nem világos – és a feljelentésből sem volt az -, hogy hogyan tudtam visszaélni NYILVÁNOS adatokkal. Átláthatósági tanácsnokként és képviselőként a munkámat végeztem: megmutattam azt a spanyol villát, amit Kránitz Krisztián „kifelejtett” a vagyonnyilatkozatából. Ahogy a magyaroknak joga van látni, hogy milyen fényűző kacsalábon forgó majorságot épít Hatvanpusztára Orbán Viktor, úgy ahhoz is joguk van, hogy lássák, milyen spanyol villát titkol előlük Kránitz Krisztián” – írja Paróczai az ügyészségi határozattal kapcsolatban.

A határozat kimondja, hogy „amennyiben a feltételes ügyészi felfüggesztés időtartama eredményesen telik el, a gyanúsított az előírt magatartást tanúsította, a gyanúsított a feltételes felfüggesztés alapját képező bűncselekmény miatt nem büntethető, így az eljárás megszüntetésére kerül sor.”

Paróczai és ügyvédje a határozat ellen panasszal élnek: „Nem fognak megfélemlíteni. A határozat ellen panasszal élünk az ügyvédemmel, ugyanis az igazság nem lehet szájkosárban!” – írja a politikus.

A képviselőjelölt korábban már a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságához fordult a tavalyi rabosításának az ügyében, mivel szerinte borzasztóan káros és rossz üzenetet közvetített az egész történet. „Hiszen mit üzen ez az eset az összes többi képviselőnek, és azoknak akik bátrak és kritikusak akarnak maradni? Mit üzen ez azoknak, akik nem hisznek a következmények nélküli társadalomban? És végül mit üzen ez azoknak, akik tavaly októberben a változásra szavaztak?” – írta akkor.

2018 őszén került nyilvánosságra az a felvétel, amelyen Lackner Csaba volt MSZP-s képviselő korrupcióra utaló állításokat tett a kerülettel összefüggésben. Lackner a hangfelvételeken beszélt Kránitzról is, többek közt azt mondta, „Miszter Negyven Százaléknak hívták, amikor az önkormányzatnál dolgoztam”, továbbá arról is értekezett, hogyan tervezték a kispesti szocialisták „megmenteni” Kránitzot, miután kiszavazták az önkormányzati választás jelöltjei közül. Lackner a felvételen azt állította, hogy Gajda Péter MSZP-s polgármester ötlete alapján jártak végül el. Mint mondta: „A Péter meg egy hülye kijelentést tett, amit gyorsan lecsaptam. Újra gyorsan kinevezzük a Kránitzot 5 évre, dupla annyi fizetésért. Így is keres öt kiló bruttót, azt nem lehet a kétszeresére emelni”.

Az önkormányzati választások után a Vagyonkezelő és Műszaki Szervezetet (VAMÜSZ) vezető Kránitz fizetését megduplázta az önkormányzat, így havonta egymillió forintot tehetett zsebre. Lackner Csabát az MSZP még 2019 októberének végén kizárta a pártból, mandátumát azonban nem adta vissza, így továbbra is képviselő maradt, Kránitz pedig 2020 szeptemberétől a VAMÜSZ feladatait átvevő Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) alkalmazottjává vált.

Tavaly januárban állított fel a kispesti önkormányzat egy antikorrupciós vizsgálóbizottságot Ferenczi István LMP-s képviselő javaslatára, Paróczai támogatásával, a transzparens munkát azonban maga az ellenzéki kerületvezetés nehezítette meg azzal, hogy csak zárt üléseket volt hajlandó tartani, illetve három hónapra korlátozta a bizottság fennállását. Azonban ezt az időt sem sikerült kitölteni, a járványhelyzet miatt ugyanis megszakadt a munka, Gajda Péter pedig nem hosszabbította meg a bizottság mandátumát.

Néhány nappal később azonban az önkormányzat weboldalán megjelent egy antikorrupciós vizsgálati jelentés, amiben a polgármesteri hivatal saját magát felmentve megállapította,  hogy sem az önkormányzat, sem pedig a polgármesteri hivatal esetében nem állnak meg azok a korrupciós vádak, amelyek a tavaly őszi önkormányzati választási kampányban merültek fel a feltételezhetően Lackner Csabáról, a kerület korábbi MSZP-s képviselőjéről készült videófelvétel kapcsán.

Címlapkép: Momentum