Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem hosszabbította meg Gajda Péter polgármester a kispesti antikorrupciós bizottság mandátumát

Ez a cikk több mint 3 éves.

A veszélyhelyzetben érvényes jogszabályok miatt Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármester egy személyben dönthetett arról, meghosszabbítja-e a kerületben a közgyűlés által korábban felállított Antikorrupciós Vizsgáló- és Tényfeltáróbizottság (AKTV) mandátumát. A döntésről született, nyílt határozat tanúsága szerint Gajda a meghosszabbítást előterjesztő, Ferenczi István LMP-s képviselő által beterjesztett indítványhoz nem járult hozzá, így a bizottság mandátuma már meg is szűnt.

A 19. kerületi önkormányzatban amúgy is jogértelmezési viták övezték azt a kérdést, hogy a hivatalosan, egy közgyűlési szavazás után január 27-én megalakult bizottság – amely több, a kerület MSZP-s vezetéséhez köthető korrupciós ügyben tartott meghallgatásokat – a veszélyhelyzet miatt hogyan tudja majd márciustól a munkáját folytani, 3 hónapos mandátuma ugyanis eredetileg csak április 27-ig szólt.

Paróczai Anikó, a kerületi önkormányzat momentumos képviselője és egyben egyenjogúsági és átláthatósági tanácsnoka a Mércének elmondta, a Ferenczi István által elnökölt bizottság megszüntetését a polgármester a veszélyhelyzetre érvényes, 2011. évi 128. (katasztrófavédelmi) törvény 46. paragrafusa értelmében közgyűlési szavazás nélkül is eldönthette, de információi szerint ezt egy véleményezési kör is megelőzhette az önkormányzati képviselők részéről.

Kiemelte azt is, hogy a bizottság eddig két alkalommal ülésezett, a harmadik alkalmon pedig a még tavaly ősszel korrupciós ügyekben megvádolt, volt szocialista kerületi képviselő, Lackner Csaba részletes meghallgatására is sor került volna. Paróczai szerint azonban a veszélyhelyzet értelmében a bizottsági üléseket jogszerűen csak a polgármester hívhatta volna össze, Gajda Péter viszont arra hivatkozott, hogy ezt a bizottsági elnöknek kellett volna szerinte megtennie. A tanácsnok ehhez hozzátette, a mandátum meghosszabbításáról szóló nyílt határozatról, így a bizottság lényegi megszűnéséről is csak azután szerzett tudomást, hogy a polgármesteri hivatalban felhívták a figyelmét arra, ez már publikus az önkormányzat honlapján. A meghosszabbítást elutasító véleményezéseket azonban ő sem ismeri.

Elértük az ügyben Gajda Pétert is, aki szerint az, hogy ő, polgármesterként, egy személyben hozott az AKTV megszüntetéséről döntést, egyszerű jogi formaság, amely előtt természetesen a közgyűlés tagjainak egyhangú döntését is kikérte az ügyben. Erről elmondta, a többség egyértelműen nem támogatta a bizottság munkájának meghosszabbítását.

Hozzátette, véleménye szerint az összes többi önkormányzati bizottság „megtalálta a módját annak”, hogyan ülésezzen a veszélyhelyzet idején is, csak Ferencziék nem.

A Mércének arra a kérdésére, hogy nincs-e összefüggés aközött, hogy a bizottság éppen Lackner meghallgatására készült, és hogy a mandátumot nem hosszabbították meg, a polgármester kifejezte, az AKTV munkáját eddig is figyelemmel követte, de azt „komolytalannak és színvonaltalannak” minősítette. Amint azt korábban a sajtóban már hangsúlyozta, az önkormányzat viszont saját hatáskörben készít jelentést az AKTV vizsgálati körébe tartozó, felmerült korrupciós ügyek kapcsán, amelyet hamarosan publikálnak majd.

Ahogyan arról korábban hírt adtunk, a felmerült korrupciós ügyek kapcsán január 27-én fogadta el a kispesti kerületi közgyűlés a bizottság – zárt ajtók mögötti ülésezéssel – való felállítását. Ez azután történt, hogy még 2019 októberében titkos videófelvétel került elő arról, ahogyan Lackner Csaba egy fehér porral telt kis zacskót lóbálva beszél arról, hogy „aki az önkormányzati politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot, az hülye.”

Ezenkívül szegények önkormányzati bérlakásokból való eltávolításáról is szó esett.

Az akkor felálló, Ferenczi által elnökölt bizottság azonban nem csupán ezt az ügyet, de több más, értékelésük szerint korrupciógyanús esetet is vizsgált, így például a menzaétkeztetést a 19. kerületben elnyerő cég körüli visszásságokat. Ezekről a Momentum annak idején videósorozatot is készített, Kispest, nagy lopás címmel.