Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Videósorozatban tárja fel a Momentum a kispesti korrupciós ügyeket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kispest, Nagy Lopás címmel indított videósorozatot a Momentum, amelyben Paróczai Anikó önkormányzati képviselő mutatja be, hogy az elhíresült kispesti hangfelvételeken elhangzottak alapján milyen bizonyítékokat találtak.

Mint az ismert, az őszi önkormányzati választási kampányban nyilvánosságra került hangfelvétel és videó tanúsága szerint Lackner Csaba kispesti (akkor még) szocialista képviselő egy fehér poros zacskót lóbál (amire „kólaként” hivatkoznak), illetve szó esik többek közt arról, hogyan kell szegényeket kilakoltatni az önkormányzati bérleményekből és arról is, hogy „aki az önkormányzati politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot, az hülye.” A felvételek mellett több korrupciógyanús esetre is fény derült Kispesten az utóbbi hónapokban.

A 24.hu nemrég számolt be egy lehetséges Fidesz-MSZP összejátszásról, Hadházy Ákos adatkéréssel fordult a kispesti önkormányzathoz (és nem találta megnyugtatónak a látottakat), Ferenczi István LMP-s önkormányzati képviselő pedig néhány napja jelentette be, hogy Közbeszerzési Hatósághoz fordult a kispesti közétkeztetés verseny nélküli kiszervezése miatt. Ferenczi javaslatára antikkorrupciós bizottság is alakult a kispesti képviselő-testültben, de nem éppen úgy, ahogy azt a képviselő elképzelte (a gyanús ügyek feltárásával kapcsolatban egyébként úgy tűnik, ő és Paróczai foglalkozik ténylegesen).

Ahogy az a kiszivárgott felvételen is elhangzik, Lackner szerint

„az, aki jól csinálja, az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, meg olyan eladások vannak, ahonnan a külső vállalkozótól jön vissza”.

Paróczai most a hasonló kijelentésekkel kapcsolatban kezdett felderítő munkába. A felvételeken elhangzik például Kránitz Krisztián, vagyis „Krinyó” volt MSZP-s önkormányzati képviselő neve is, aki jelenleg a kispesti Vagyongazdálkodási és Műszaki Szervezet (VAMÜSZ) vezetője. Kránitz képviselői pályafutása után sem járt rosszul: tavaly novemberben duplájára emelték a fizetését a vagyonkezelő cég élén. Ezt Lackner már feltehetően korábban is tervezte, hiszen a kiszivárgott felvételen azt mondta:

„A Péter meg egy hülye kijelentést tett, amit gyorsan lecsaptam. Újra gyorsan kinevezzük a Kránitzot 5 évre, dupla annyi fizetésért. Így is keres öt kiló bruttót, azt nem lehet a kétszeresére emelni.”

Habár a képviselő kutakodása alapján úgy tűnik, Kránitznak nem lehetett égetően nagy  szüksége fizetésemelésre, hiszen 2018-ban a nevére került egy kb. 60 millió forintos spanyolországi nyaraló, amit sikerült is megtalálnia a Momentumnak Alicante közelében.

Paróczai úgy látja, az önkormányzati cégnél típusszerződésekkel dolgoznak, így egyfajta munkára (pl. egy épület kifestésére) mindig ugyanaz a három cég pályázik, a pályázatokon pedig mindig ugyanaz a két cég veszít, és mindig ugyanaz az egy nyer.

„Kránitz Krisztiánnak megvan a saját kis köre, akikkel a VAMÜSZ-nél szerződik”

– mondja a képviselő, aki átláthatósági tanácsnokként együtt dolgozik a K-Monitorral és a Transparency Internationallel. Mint mondja, már kért is ki szerződéseket, dokumentumokat, ami sok mindenkinek nem tetszik. Paróczai a kispesti vagyonkezelő cég vezetőjének ügyleteit elnézve azt mondta, Kránitz minimum jó befektető. Hogy ennél többről van-e szó, az a következő részekből remélhetőleg kiderül.