Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy Ákos szerint Gajda Péternek le kellene mondania a kispesti korrupciógyanús ügyek miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatót Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Ferenczi István, az LMP kispesti önkormányzati képviselője, és Paróczai Anikó, a kerület átláthatósági tanácsnoka, aki a Momentumban politizál. A három politikus a kispesti korrupciógyanús ügyekről beszéltek, amelyet legelőször a kormánypárti média szellőztetett meg az önkormányzati választási kampányban: ezek voltak a Lackner Csabáról, korábbi MSZP, a pártból azóta kizárt önkormányzati képviselőről készült felvételek.

Hadházy Ákos ma arról beszélt, hogy az ellenzéki politikusok számára fontos, hogy komolyan vegyék a Lackner-videót, amelyben szerinte zavarba ejtő állítások hangzanak el. A képviselő szerint fontos utánajárni, hogy csak összevissza beszédet hallunk-e a felvételeken, vagy van mögötte igazság.

Ha tizede is igaz az elhangzottaknak, akkor az az egész ellenzéket hiteltelenítheti el és az eddigi korrupcióinfókat is feleslegessé teheti – mondta Hadházy.

Úgy látja ugyanis, hogy hiába tárja fel mindig a korrupcióinfói keretében a kormányzati mutyigyanús ügyeket, hiszen a kormánypropaganda mindig replikázhat: a másik oldal is lop.

Hadházy adatkéréssel fordult a kispesti önkormányzathoz.

„A kapott dokumentumok sajnos egyáltalán nem megnyugtatóak” – mondta.

A képviselő utalt Lackner azon felvételbeli kijelentésére, mely szerint ha önkormányzati képviselőként nem keresed meg évente a 100 millió forintot, akkor hülye vagy. Hadházy szerint erre például olyan gyakorlatok adhatnak lehetőségek, mint a túlszámlázás – vagyis, hogy bizonyos vállalkozások túlszámláznak, több munkát számolnak el, mint amennyit elvégeznek. Utalt azokra a cégekre is, amelyekről a sajtó nemrégiben már megkongatta a vészharangot, állítva: az egyik kispesti MSZP-s önkormányzati képviselő férjének cégei a kerületben közbeszerzéseket nyerhetett el, miközben Józsefvárosban – Hadházy megfogalmazása szerint – adta a kamuajánlatokat.

A politikusok a kispesti járdafelújításokra néztek rá, és szinte minden esetben komoly eltéréseket találtak. Az esetek felében 10-20 százalékkal többet fizettek ki, mint amiről a megrendelés szólt, de volt olyan is, ahol 50-100-150 százalékkal többet – számolt be Hadházy.

A dokumentumok mellett mérőszalaggal is megvizsgálták a járdákat, találtak olyan esetet, hogy ugyanannyi járdát készítettek el, mint amennyi a megrendelésben volt, de kétszer annyit számláztak ki.

Hadházy szerint ekkora eltéréseknél a teljesítési igazolásban mindenképp meg kéne jelölni, mi volt az eltérés oka, de egyetlen ilyen megjelölést sem találtak. Becslései szerint így évi sok 10 millió forinttal fizetett ki többet az önkormányzat.

„Az út- és járdafelújítások tekintetében feljelentést fogok tenni” – jelentette be a képviselő és örömét fejezte ki, hogy valódi vizsgálóbizottságot állít fel az önkormányzat is.

Hadházy azt is kijelentette, nem rendelkezik bizonyítékokkal arral nézve, hogy Gajda Péter kispesti polgármester tudott volna a gyanús ügyekről, de ha nem tudott, akkor épp azért is le kellene mondania.

Az LMP-s Ferenczi István, aki egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte múlt héten (erről itt számoltunk be), bejelentette: minden kispesti párt jelezte a csatlakozási szándékát a vizsgálóbizottsághoz, nagy részük már meg is nevezte jelöltjeit. Most már csak arra várnak, hogy a DK és a Fidesz is megnevezze, kit jelöl a bizottságba. Ha ez megtörténik, Ferenczi azt szeretné, ha a képviselő-testület rendkívüli ülésen meg is szavazná a bizottságot felállító határozatot.

Lackner Csabáról a kampányban szivárgott ki felvétel, amelyen fehér port szárogat egy konvektoron, miközben arról beszél, hogyan kell kilakoltatni az önkormányzati bérlakások lakóit és hogyan lehet mutyizni az önkormányzati munka során. Azóta Lacknert kizárta az MSZP, de képviselői mandátumáról nem mondott le, sőt bizottsági helyet is kapott az önkormányzatban

Azóta az is kiderült, hogy összejátszhatott a kispesti MSZP és a józsefvárosi Fidesz a közbeszerzések terén, miután látványosan sok volt az átfedés a két kerületben induló cégek és tulajdonosaik között, és feltűnően összhangban nyerték el az egyes kerületekben a megbízásokat. A múlt héten ugyancsak kisebb botrány alakult ki a kispesti közétkeztetéssel kapcsolatban, amelyben Mészáros Lőrinc érdekeltségei is szerepet játszhatnak.

Címlapkép: Mérce