Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összejátszhatott a közbeszerzéseken a kispesti MSZP és a józsefvárosi Fidesz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az elmúlt években a ellenzéki vezetésű Kispest és az akkor még fideszes Józsefvárosban is gyanús közbeszerzések történhettek, méghozzá egymástól nem függetlenül – derül ki a 24.hu cikkéből.

Mint az ismeretes, Lackner Csabát október végén kizárták az MSZP-ből, miután a Magyar Nemzet cikksorozatban számolt be monológjáról, amelyről hangfelvételt tettek közzé, illetve egy videót, amelyen a kispesti szocialista képviselő kezében egy „kólaként” emlegetett fehér poros zacskó látható. A felvételen szó esik többek közt arról, hogyan kell szegényeket kilakoltatni az önkormányzati bérleményekből, vagy éppen arról, hogy

„Aki az önkormányzati politikában nem keres évi százmillió forintot, az hülye. És az is igaz, hogy aki jól csinálja az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, meg olyan eladások vannak, ahonnan a külső vállalkozóktól jön vissza.”

Lackner a hangfelvételen beszél egy bizonyos Somogyi Lászlóról is, aki a szintén helyi szocialista önkormányzati képviselő, Somogyi Lászlóné férje. Mint az Lacknertől elhangzott, „Somogyi Laciék csinálják az egészségügyi intézet átalakítását” – ami azért érdekes, mert ezt a munkát pont nem Somogyi cége, az Anildia Kft., hanem a Compassion Kft. kapta meg.

A Compassion Kft. papíron nem Somogyihoz köthető, viszont amikor a Magyar Nemzet felkereste a céget, mégis az ő nevét és telefonszámát kapták meg. Kiderült az is, hogy Somogyi rendszeresen felbukkant a cég által kivitelezett projektek helyszínein, az pedig a Lacknerről kikerült hangfelvételből tudható, hogy a kispesti egészségügyi intézet átalakításánál is ő képviselte a kivitelezőket, amikor Gajda Péter MSZP-s polgármesterrel kellett tárgyalni.

A Compassion Kft. közel egy tucat kispesti közbeszerzést nyert el 2013 óta, összesen több mint százmillió forint értékben. A 24.hu utánanézett a hivatalosan nyílt, de valójában meghívásos közbeszerzéseknek, melyek meglepő érdekességeket tartogattak még.

A lap kiemeli például a kispesti önkormányzat augusztusi közbeszerzési eljárását, amit járda és parkolóhelyek karbantartására és javítására írtak ki – és amit 250 millió forintos ajánlatával a Somogyi Lászlóhoz köthető Compassion Kft. nyert el. A meghívottak között volt még Somogyi Anildia Kft.-je, illetve a Sear Kft. és az M-Bond Kft. Utóbbi két társaság Borsi Imre köréhez köthető, akire 2010-ben Ferencváros fideszes vezetése rábízta a kerületi parkolás üzemeltetését, és aki a 444.hu oknyomozása szerint a ferencvárosi parkolási botrány egyik kulcsfigurája, illetve vádlott Magyarország eddigi legnagyobb parkolással kapcsolatos visszaélésében. A kispesti közbeszerzési eljárások meghívottjai közt többször szerepeltek a fent említett cégek, melyek közül több a Borsihoz köthető céggel azonos székhelyen találhatók.

A lap szerint mindez azért érdekes, mert az akkor még a fideszes Kocsis Máté vezette Józsefváros is nagyon hasonló módon, szinte ugyanazokkal a szereplőkkel bonyolított le közbeszerzéseket, csak épp fordított szerepekkel.

Egy 2016-os közbeszerzést például ugyanazon szabály szerint írtak ki, az eljárás nyertese viszont a Borsihoz köthető M-Bond Kft. lett, a vesztesek között pedig a kispesten mindig nyertes Compassion Kft. is szerepelt. Egy másik józsefvárosi közbeszerzésen a Compassion szintén veszített, a Borsi testvére érdekeltségébe tartozó Meload Hungary Kft. pedig nyert.

A furcsa egybeesésekkel kapcsolatban a 24.hu megkereste a kispesti és a józsefvárosi önkormányzatot is, ahol arról érdeklődtek, hogyan választották ki a pályázókat, és hogyan kerültek kapcsolatba velük.

Kispestről Vitát Márton aljegyző bár nem felelt arra, hogyan kerültek kapcsolatba a közbeszerzéseken induló cégekkel, azt elárulta, hogy egy héttagú költségvetési és közbeszerzési bizottság dönt arról, mely cégeket hívják meg. Ennek a bizottságnak tagja volt többek közt a kerület vagyonkezelője, Kránitz Krisztián, aki állítólag jó kapcsolatot ápolt Somogyi Lászlóval – és akire Lackner Csaba a kiszivárgott hangfelvételen „Krinyó” néven utal, mint aki már megkereste a magáét.

A lap megkereste Józsefváros önkormányzatát is, az immáron Pikó András vezette kerület azonban nem tudott választ adni a kérdésekre, ugyanis a kerületi pályázatokat a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ írta ki, melynek vezérigazgatója és igazgatótanácsa a választások másnapján lemondott.

Mindkét önkormányzattól megkérdeztük, milyen kritériumok alapján választották ki a közbeszerzéseken szereplő cégeket. Amint választ kapunk kérdésünkre, frissítjük a cikket.

Frissítés (13:40) – Reagált a 24.hu reggeli cikkére a Fidesz is. A Mércéhez eljuttatott közleményében a párt azt írja,

„(m)egkezdődött a sajtóban Lackner Csaba szerecsenmosdatása. Azt a gazembert próbálják menteni, aki bekokainozva közpénzek ellopásáról és visszaosztásáról vallott, a baloldal pedig egyszerűen képtelen megválni tőle.

Továbbra is tartjuk az álláspontunkat: Lackner Csaba távozzon a közéletből!”