Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Paróczai Anikó lemond átláthatósági tanácsnoki tisztségéről, és elindul a képviselői posztért Kispesten

Ez a cikk több mint 3 éves.

Lemond átláthatósági és egyenjogúsági tanácsnoki tisztségéről, és elindul a 9. választókerület képviselőjelölti posztjáért az előválasztáson a momentumos Paróczai Anikó –  jelentette be a kispesti önkormányzati képviselő Fekete-Győr Andrással közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Paróczai a sajtótájékoztatón elmondta, a diplomája megszerzése után azért tért vissza hazájába, hogy egy sikeres, modern és tisztességes Magyarországért dolgozzon. 2019-ben azért döntött a közéleti szerepvállalás mellett, mert hitt abban, hogy sok munkával és kitartással lehetséges egy jobb, élhetőbb Kispest létrehozása. Ezért szorgalmazta, hogy legyenek valódi vizsgálatok az önkormányzat működését ért vádakkal kapcsolatban.

Az elmúlt bő egy évben világossá vált, hogy ezekben az értékekben a kerületi MSZP és DK vezetése nem osztozik – fogalmaz Paróczai. A választások óta eltelt időben egy új önkormányzati céget hoztak létre, ami a régebbinél sokkal átláthatatlanabbul, ellenőrizhetetlenebben működik,  ennek a cégnek a másodvonalába azt a Kránitz Krisztiánt ültették, aki elfelejtette bevallani spanyolországi villáját a vagyonnyilatkozatában. Ugyanez a Kránitz volt az, akit az elmúlt év végén ahelyett, hogy eltávolították volna a kispesti közpénzek közeléből, jutalmaztak az eddigi munkájáért.

„A napnál is világosabb üzenet ez az MSZP és a DK részéről. Ők nem akarnak átláthatóságot az önkormányzatban, őket nem zavarja Kránitz Krisztián, vagy nem tudnak vagy nem is akarnak tisztességesen működni. Ezért nem adhatom tovább a nevemet a városvezetés működéséhez.”

Paróczai bejelentette, a mai nappal lemond átláthatósági és egyenjogúsági tanácsnoki tisztségéről, lemondását benyújtotta a polgármesternek.

Fekete-Győr András elmondta, a korrupciónak nincs színe, az nem vörös vagy narancssárga, a korrupció lopás, ami bűn, aki pedig bűnt követ el, azt felelősségre kell vonni. A Momentum azért is kezdett el politizálni, hogy megtisztítsa az országot a politikai bűnözéstől.

Megköszönte Paróczai Anikónak az elmúlt egy évet, amit tanácsnokként „harcolt végig”, és felkérte, hogy a budapesti 9. választókerületben a parlamenti képviselői székért induljon az előválasztáson.

Paróczai elmondta, őszintén hiszik, hogy a 2022-es győzelemhez az ellenzéknek először önmaga felett kell győzedelmeskednie. Győzelmük esetén csatlakozni fognak az európai ügyészséghez, számon kérhető vagyonnyilatkozati rendszert fognak kiépíteni, aminek keretében bűncselekmény lesz a vagyonnyilatkozatok hibás kitöltése, átlátható önkormányzatokat és minisztériumokat fognak létrehozni azért, hogy „minden magyar lássa, mire költjük a pénzüket”.

A sajtótájékoztató itt megtekinthető:

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kispesten tavaly januárban állított fel az önkormányzat antikorrupciós vizsgálóbizottságot Ferenczi István LMP-s képviselő javaslatára, Paróczai támogatásával, a transzparens munkát azonban maga az ellenzéki kerületvezetés nehezítette meg azzal, hogy csak zárt üléseket volt hajlandó tartani, illetve három hónapra korlátozta a bizottság fennállását. Azonban ezt az időt sem sikerült kitölteni, a járványhelyzet miatt ugyanis megszakadt a munka, Gajda Péter pedig nem hosszabbította meg a bizottság mandátumát.

Néhány nappal később azonban az önkormányzat weboldalán megjelent egy antikorrupciós vizsgálati jelentés, amiben viszont a polgármesteri hivatal saját magát felmentve megállapította,  hogy sem az önkormányzat, sem pedig a polgármesteri hivatal esetében nem állnak meg azok a korrupciós vádak, amelyek a tavaly őszi önkormányzati választási kampányban merültek fel a feltételezhetően Lackner Csabáról, a kerület korábbi MSZP-s képviselőjéről készült videófelvétel kapcsán.

Paróczai Anikó tavaly februárban indított videósorozatot Kispest, Nagy Lopás címmel, amelyből kiderült: Kránitz Krisztián rendelkezik egy spanyolországi villával, amely saját vagyonnyilatkozatában viszont nem szerepel.

Míg Kránitz büntetlenül megúszott eddig mindent, addig Paróczait július közepén rabosították a helyi korrupciós ügyek feltárása miatt.

Címlapkép: Momentum