Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem hagyták az út szélén a korrupciógyanúba keveredett Kránitz Krisztiánt, új állást kapott a kispesti önkormányzattól

Ez a cikk több mint 3 éves.

2020 szeptemberében döntött arról a kispesti képviselő-testület, hogy megszűnik a Kránitz Krisztián, volt MSZP-s önkormányzati képviselő vezette Vagyonkezelő és Műszaki Szervezet (VAMÜSZ), feladatait pedig a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) veszi át.

Itt lett volna tehát a lehetőség, hogy távozzon a kispesti közéletből és egyúttal távol kerüljön a kispestiek pénzétől Kránitz, aki „kihagyta” spanyolországi villáját a 2018-as vagyonnyilatkozatából, akinek milliós fizetése ellenére barátnője önkormányzati lakásban lakott, akit több korrupciós ügyben is érintett volt – és nem tisztázta magát – írja Facebook-oldalán Paróczai Anikó, Kispest momentumos egyenjogúsági és átláthatósági tanácsnoka.

„De a kispesti MSZP-ről beszélünk”

– folytatja a politikus.

Kránitz ugyanis nemhogy nem tűnt el „a húsosfazék mellől”, hanem „felfelé bukott”: a GESZ alkalmazottja lett, év végén pedig még egy havi bónuszt is kapott munkája elismeréseképp.

„Mit csinál ilyenkor a kerületi DK-MSZP vezetés? Vagy közölük senki szerint sem problémás Kránitz Krisztiánt közpénzek közelében tartani? A kérdés, sajnos, úgy látszik, költői.”

– fogalmaz Paróczai.

Kispest az elmúlt hónapokban többször is sajtóérdeklődés középpontjába került, nem függetlenül attól a 2018 őszén nyilvánosságra került felvételtől, amelyen Lackner Csaba volt MSZP-s képviselő korrupcióra utaló állításokat tett a kerülettel összefüggésben. Lackner a hangfelvételeken beszélt Kránitzról is, többek közt azt mondta: „Miszter Negyven Százaléknak hívták, amikor az önkormányzatnál dolgoztam”.

Továbbá arról is értekezett, hogyan tervezték a kispesti szocialisták „megmenteni” Kránitzot, miután kiszavazták az önkormányzati választás jelöltjei közül. Lackner Csaba a felvételen azt állította, hogy Gajda Péter MSZP-s polgármester ötlete alapján jártak végül el. Mint mondta: „A Péter meg egy hülye kijelentést tett, amit gyorsan lecsaptam. Újra gyorsan kinevezzük a Kránitzot 5 évre, dupla annyi fizetésért. Így is keres öt kiló bruttót, azt nem lehet a kétszeresére emelni”.

És így is lett: az önkormányzati választások után nem sokkal már arról szóltak a hírek, hogy a VAMÜSZ-t vezető Kránitz fizetését megduplázta az önkormányzat, így havonta egymillió forintot tehetett zsebre.

Lackner Csabát az MSZP még 2019. októberének végén kizárta a pártból, mandátumát azonban nem adta vissza, így továbbra is képviselő maradt, mert – mit azt ügyvédjén keresztül akkor megüzente – „tiszteletben tartja a választók akaratát”.

Kispesten tavaly januárban állított fel az önkormányzat antikorrupciós vizsgálóbizottságot Ferenczi István LMP-s képviselő javaslatára, Paróczai támogatásával, a transzparens munkát azonban maga az ellenzéki kerületvezetés nehezítette meg azzal, hogy csak zárt üléseket volt hajlandó tartani, illetve három hónapra korlátozta a bizottság fennállását. Azonban ezt az időt sem sikerült kitölteni, a járványhelyzet miatt ugyanis megszakadt a munka, Gajda Péter pedig nem hosszabbította meg a bizottság mandátumát.

Néhány nappal később azonban az önkormányzat weboldalán megjelent egy antikorrupciós vizsgálati jelentés, amiben viszont a polgármesteri hivatal saját magát felmentve megállapította,  hogy sem az önkormányzat, sem pedig a polgármesteri hivatal esetében nem állnak meg azok a korrupciós vádak, amelyek a tavaly őszi önkormányzati választási kampányban merültek fel a feltételezhetően Lackner Csabáról, a kerület korábbi MSZP-s képviselőjéről készült videófelvétel kapcsán.

Paróczai Anikó tavaly februárban indított videósorozatot Kispest, Nagy Lopás címmel, amelyből kiderült: Kránitz Krisztián rendelkezik egy spanyolországi villával, amely saját vagyonnyilatkozatában viszont nem szerepel.

A momentumos képviselő emlékeztet: míg Kránitz büntetlenül megúszott eddig mindent, őt július közepén rabosították a helyi korrupciós ügyek feltárása miatt.

A feljelentést Kránitz Krisztián tette ellene becsületsértés és személyes adatokkal való visszaélés miatt.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd