Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kránitz Krisztián spanyol villájáról készült képekkel dekorálta ki a Momentum a kispesti Városházát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Paróczai Anikó, Kispest momentumos képviselője és átláthatósági tanácsnoka aktivistákkal együtt a Városháza több pontjára is fotókat ragasztott fel Kránitz Krisztián, a kerület vagyonkezelőjének spanyolországi villájáról – közölte a Momentum.

Fotó: Momentum

Az akció előzménye, hogy Paróczai Anikó februárban videósorozatot indított „Kispest, Nagy Lopás” címmel Facebookon, amelynek első része Kránitz szóban forgó külföldi ingatlanjáról szólt, ugyanis az nincs feltüntetve a vagyonnyilatkozatában.

A korrupciója gyanúja azután merült fel, hogy 2019 októberében kiszivárgott egy hangfelvétel Lackner Csaba volt MSZP-s képviselőről, amin a kerületi korrupciós ügyekről beszél, valaki pedig Kránitzról azt mondja rajta: „„Mr. Negyven Százaléknak hívták, amikor az önkormányzatnál dolgoztam”.

A felvételen szó esik arról is, hogy Gajda Péter ötlete alapján meg akarják duplázni Kránitz fizetését bruttó 1,1 millió forintra, ami végül az önkormányzati választások után tényleg meg is történt.

Bár a momentumos képviselő az elmúlt hónapokban már többször jelezte, hogy Kránitz Krisztián nem alkalmas közpénz kezelésére, eddig mégsem menesztették a kerületi vagyonkezelő éléről. Sőt, mindezek után nem hogy a korrupció gyanúba keveredett személyek nem távoztak a pozícióikból, de Kránitz Krisztián Paróczait feljelentette becsületsértés és személyes adatokkal való visszaélés miatt, akit július közepén rabosítottak is egy rövid időre.

A mostani akció célja az volt, hogy végre érdemben tárgyaljanak Kránitz Krisztián menesztéséről és az elmaradt cégátvilágításokról.

Fotó: Momentum

Paróczai a következő testületi ülésre már előterjesztette, hogy tárgyalják meg a cégátvilágítások lehetséges módjait, hiszen február óta az ügy sajnos nem sokat haladt előre. Habár év elején felállítottak a kerületben egy antikorrupciós bizottságot, a koronavírus miatt nem tudták megtartani harmadik ülésüket, majd Gajda Péter polgármester nem hosszabbította meg a mandátumukat. A polgármesteri hivatal ehelyett egy belsős vizsgálattal gyakorlatilag megállapította magáról, hogy nem volt korrupt, a jövőben pedig a Transparency Internationallel kívánja folytatni a korrupciós ügyek feltárását – de erről az együttműködésről még nem sokat tudni.

Paróczai szerint

„mindenkinek az az érdeke, hogy tisztázzák az októberben felmerült eseteket, hiszen ha azok rágalmazások, akkor meg kell tenni a szükséges jogi lépéseket, ha pedig nem, akkor felelősségrevonásra van szükség. Az előterjesztésről való szavazáskor legalább tisztán fog látszani, ki elkötelezett a kerületi átláthatóság mellett és ki nem.”

Címlapkép: Momentum