Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Strasbourgig viszi az ügyét a rabosított kispesti képviselő

Ez a cikk több mint 3 éves.

A strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordul a momentumos Paróczai Anikó, kispesti önkormányzati képviselő és átláthatósági tanácsnok, akit július közepén rabosítottak, miután feljelentették becsületsértés és különleges adatokkal való visszaélés miatt. Paróczai akkor jelezte: nem tudja pontosan, hogy ki tette a feljelentéseket, de becsületsértés miatt kizárólag a kerület vagyonkezelője, Kránitz Krisztián kezdeményezhette az eljárás indítását. A Momentum szerint ezt utóbb maga Gajda Péter kispesti polgármester is elismerte, tudomása szerint Kránitz még februárban tehette a feljelentést.

A kispesti önkormányzati képviselő és ügyvédje is panaszt tettek akkor az ellene irányuló feljelentés ügyében, amire rekordidő alatt, 24 órán belül érkezett meg az elutasítás a XVIII. és XIX. Kerületi Ügyészségtől. Ahogy arról beszámoltunk, a képviselő ezek után figyelemfelhívásképp Kránitz spanyolországi villájának képével „dekorálta ki” a kispesti Városházát.

Paróczai Anikó a kispesti Városháza előtt Kránitz Krisztián spanyol villájáról készült fotóval

Most a képviselő jelezte: fontosnak tartja, hogy ez az ügy ne sikkadjon el, hiszen egy eljárás, amiben egy megválasztott képviselőt rabosítanak azért, mert a munkáját végzi, borzasztóan káros, és közben sérül a véleménynyilvánítás szabadsága is.

„Hiszen mit üzen ez az eset az összes többi képviselőnek, és azoknak akik bátrak és kritikusak akarnak maradni? Mit üzen ez azoknak, akik nem hisznek a következmények nélküli társadalomban? És végül mit üzen ez azoknak, akik tavaly októberben a változásra szavaztak?”

– írja a képviselő mai Facebook-posztjában, hozzátéve:

„Őszintén remélem, hogy nemcsak engem nem sikerült megfélemlíteni, hanem senki mást sem, aki szeretne hasonló ügyekkel foglalkozni. Hiszen tudom, hogy rengetegen vannak hozzám hasonlóan olyan képviselők, akik azért kezdenek el politizálni, mert úgy gondolják, hogy nem az a baj, hogy a korrupciónak milyen az éppen aktuális arca, hanem azzal a rendszerrel van a gond, ahol ez tisztázatlanul és büntetlenül megtörténhet.”

Paróczai a Mércének elmondta továbbá: több olyan visszajelzés is érkezett hozzá pártjából, hogy örülnek a kezdeményezésnek, mert így a jövőben bátrabban tudnak mernek majd hozzányúlni az eddig feltáratlan korrupciós ügyekhez.

Kispest, nagy lopás

A momentumos képviselő még februárban indított videósorozatot „Kispest, nagy Lopás” címmel a Facebookon, amelynek első része Kránitz Krisztián spanyolországi nyaralójáról szólt, ugyanis az nincs feltüntetve a vagyonnyilatkozatában.

Bár a momentumos képviselő az elmúlt hónapokban már többször jelezte, hogy Kránitz Krisztián nem alkalmas közpénz kezelésére, eddig mégsem menesztették a kerületi vagyonkezelő éléről.

Kránizt Krisztián neve egyébként az őszi önkormányzati választási kampányban kiszivárgott felvételeken is elhangzott, amelyen Lackner Csaba kispesti (akkor még) szocialista képviselő többek közt arról beszél, hogyan kell szegényeket kilakoltatni az önkormányzati bérleményekből, illetve, hogy „aki az önkormányzati politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot, az hülye.”

A kerületi ügyek feltárásában nem járt nagyobb sikerrel az év elején Ferenczi István LMP-s önkormányzati képviselő kezdeményezésére felállított (és az ellenzékből leginkább Paróczai által támogatott) kispesti antikorrupciós vizsgálóbizottság sem, a képviselő-testület ugyanis először úgy döntött, zárt ajtók mögött tárgyalja az esetleges korrupciós ügyeket, később Gajda Péter polgármester nem hosszabbította meg a bizottság mandátumát, majd pedig a polgármesteri hivatal egy belsős vizsgálattal gyakorlatilag megállapította magáról, hogy nem volt korrupt.

Címlapkép: Paróczai Anikó / Facebook