Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A kormányok nem válogathatnak a gyermekek jogai között” – Európa legnagyobb gyermekjogi szervezete is kiáll a homofób törvény ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több szempontból is aggályosnak tartja Európa legnagyobb nemzetközi gyermekjogi szervezete, a Eurochild a Fidesz-KDNP által beterjesztett és (a Jobbikkal kiegészülve) nemrég meg is szavazott homofób törvénymódosítást.

„A gyermekeknek joguk van az egészséges fejlődéshez, a szabad véleménynyilvánításhoz, az önazonossághoz, a befogadó oktatáshoz és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáféréshez. Az újonnan elfogadott jogszabály megsérti mindezeket a jogokat, és azzal a kockázattal jár, hogy éppen azoknak a gyermekeknek árt, akiket védeni akar. Emellett hozzájárul egy félelemmel teli légkörhöz, és aggodalomra ad okot az összes gyermek és a társadalom jóllétét illetően” – fogalmaz a szervezet néhány napja kiadott állásfoglalásában (melyet a Hintalovon Egyesület teljes terjedelmében közzétett magyar nyelven is).

A szervezet szerint az, hogy a törvénymódosítás elfogadásával a különböző nemi identitások és szexuális orientáció bármilyen ábrázolása vagy megvitatása akár az iskolákban, akár a televízióban vagy hirdetések által jogellenessé válik Magyarországon, „egyértelműen sérti a gyermekeknek, az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye (UNCRC) által rögzített jogait, amely egyezményhez Magyarország 1991-ben, az elsők között csatlakozott.”

Az állásfoglalásban továbbá kiemelik: a jogszabály nemhogy nem védi, hanem potenciálisan veszélybe sodorja a gyerekeket, mivel sérti információhoz való hozzáférésüket: „a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzésének magában kell foglalnia a megelőző intézkedéseket és az áldozatok támogatását, a közvélemény megfelelőbb tájékoztatását és a társadalmi párbeszédet, valamint a bizonyítékokon alapuló információkhoz való szabad hozzáférést.”

A szervezet szerint ha a törvényt végrehajtanák, a gyermekek nem jutnának hozzá a szexuális és reproduktív egészséggel kapcsolatos információkhoz, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a szexuális visszaélések megelőzésében és a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos tudatosság növelésében.

Azt a gyermekjogi szervezet sem vitatja, hogy a szigorúbb büntetések és a pedofil bűnözőknek a gyermekekkel kapcsolatba kerülő bizonyos foglalkozásoktól való végleges eltiltása a gyermekek szexuális zaklatása elleni küzdelem részét képezi,

helytelennek és veszélyesnek tartja azonban ezeket az intézkedéseket olyan intézkedésekkel összevonni, amelyek korlátozzák a gyermekek szexuális egészségneveléshez való hozzáférését, ami valójában növeli a szexuális visszaélések kockázatát.

Emellett kiemelik: az LMBTQ gyerekek már most is eltérő bánásmódban részesülnek. A szervezet által megkérdezett 10 ezer LMBTQ gyermek több mint fele tapasztalt már valamilyen megkülönböztetést, amit az uniós értékekkel is szembemenő törvénymódosítás csak tovább fokoz majd.

A szervezet szerint mint minden más gyermeknek, nekik is biztosítani kell az igényeiknek megfelelő, átfogó, számukra releváns, tudományosan megalapozott és életkoruknak megfelelő szexuális nevelést. Vagyis segíteni kell a gyermekeket a szexuális irányultság és a nemi identitás megértésében, és el kell oszlatni az LMBTQI+ személyekkel kapcsolatos általános mítoszokat és sztereotípiákat.

„A gyermekek védelmét nem szabad ürügyként felhasználni a gyermekek megkülönböztetésére, megbélyegzésére vagy az emberi jogokhoz való hozzáférésük korlátozására. A kormányok nem válogathatnak a gyermekek számára biztosított jogok között”

– olvasható az állásfoglalásban.

Az Eurochild végül felszólítja az Európai Tanácsot, hogy biztosítsa, hogy Magyarország megfeleljen a gyermekek jogainak védelmére, valamint az egyenlőség és a diszkrimináció tilalma értékeinek előmozdítására vonatkozó uniós kötelezettségvállalásoknak.

A nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is nagy felháborodást kiváltó törvénymódosítással kapcsolatban a napokban 13 európai uniós tagállam és az Európai Bizottság is megszólalt, valamint annak homofób és transzfób jellegét megannyi civil szervezet és ellenzéki párt is bírálta már. A törvényjavaslat elfogadása előtt tízezres tömeg tüntetett a Kossuth téren (a Budapest Pride Felvonuláson kívül LMBTQ jogi tüntetés ekkora társadalmi támogatottságot még soha nem kapott), de ezt követően is szerveztek demonstrációkat, néhány nap alatt pedig több mint 130 ezren csatlakoztak egy 10 civil szervezet által indított petícióhoz. Mint arról beszámoltunk, a törvénymódosítás miatt Szél Bernadett független képviselő az ombudsmanhoz  fordult.

Címlapkép: Pixabay.