Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hatósági eljárás indul, hogy ne vegyék el éjszakára az újszülötteket az édesanyjuktól

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hatósági eljárást kezdeményez a hódmezővásárhelyi kórházzal szemben, hogy többé ne vegyék el éjszakára a babákat az édesanyjuktól – ez derült ki A Másállapot a szülészetben várandósság és szülés körüli jogokért küzdő, szülő nők érdekeit képviselő civil mozgalom pénteki Facebook-bejegyzéséből.

A civilek számos megkeresést kaptak azzal kapcsolatban, hogy a kórház járvány alatti eljárásrendjére elválasztják a gyermekeket az édesanyjuktól, mivel pedig  ez a – szakmai irányelvekkel ellentétes – gyakorlat sérti a szülő nők érdekeit, a Másállapot több közérdekű bejelentést is tett a hatóságoknak. 

A bejelentés szerint a kórház szülészeti osztálya jelenleg nem biztosítja a 24 órás rooming-in ellátást (a rooming in szisztéma 12, illetve 24 órás együttlétet jelent a gyermekkel) és az újszülötteket szeparálja az édesanyáktól, valamint éjszakára is elválasztják anyát és babáját. 

Mint a civilek a posztban kifejtik, a rutinszerű szeparáció rontja az újszülöttek esélyét a legjobb életkezdetre és a védekező képességüket is gyengíti, nehezíti anya és babája összehangolódását és nem teszi lehetővé az igény szerinti szoptatást sem, holott az érvényben lévő irányelvek ezt támogatják. „A csak nappali rooming in rengeteg felesleges fájdalmat és stresszt okoz anyának és babának egyaránt” – teszik hozzá. Megjegyzik ugyanakkor azt is, hogy szerintük az is fontos, hogy azok az édesanyák, akik szeretnék, kaphassanak segítséget ahhoz, hogy pihenni tudjanak a kórházban is.

A Másállapot megosztotta a bejegyzésben az NNK válaszlevelét a bejelentésekkel kapcsolatos vizsgálatról. Eszerint a Csongrád- Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató főorvosa is elismerte, hogy az intézményben a 24 órás rooming in ellátás eddig nem került bevezetésre, de továbbiakban igyekszenek ezt is biztosítani. A főigazgató azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a koronavírus járvány miatt a nappali rooming in ellátást nem függesztették fel, illetve, hogy a járvány alatt bevezették, hogy minden szülő nő a kórházi felvételekor automatikusan kerüljön szűrésre. COVID-fertőzött szülő nőt – sem tüneteset, sem tünetmenteset – nem láttak el a szülészeti osztályon az igazgató szerint.

Az NNK által az ellátás véleményezésére felkért neonatológus főorvos szerint a kórház rooming in gyakorlatában a „szakmai irányelvnek megfelelő működés nem valósult meg teljeskörűen”. A neonatológus azt is megjegyzi szakvéleményében, ha esetleg elő is fordulna az a helyzet, hogy az anya COVID-pozitív, de a gyermek negatív, a Szakmai Kollégium Neonatológiai Tagozata akkor is együttes rooming in elhelyezést, izolálást javasol, (amennyiben mind az anya, mind az újszülött jó fizikai állapotban van), tehát szétválasztást nem. Általánosságban pedig az egészségügyi törvényre hivatkozva azt is rögzíti a szakértő, hogy a szülő nőnek a szülést követően joga van ahhoz, hogy – amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségügyi állapota nem zárja ki – újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el, így joga van a 24 órás rooming in ellátáshoz is.     

Az NNK végül közölte bejelentéseket tevő civilekkel, hogy a neonatológus főorvos véleménye és a hatályos jogszabályok alapján a kórházzal szemben közigazgatási hatósági eljárást indít.

Hasonló esetről számoltunk be április elején, amikor ugyanacsak a járvány alatti szülészeti eljársrenddel kapcsolatban érte panasz a kiskunhalasi kórházat. Akkor szintén a Másállapot aktvisitái tettek bejelentést a rutinszerű szeparáció miatt.

Címlapkép: MTI/Komka Péter