Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Másállapotot a szülészetben: indokolatlanul választják el a kiskunhalasi kórházban a koronavírusos újszülötteket szülőjüktől

Ez a cikk több mint 3 éves.

Panaszt tettek a Másállapotot a szülészetben aktivistái Nemzeti Népegészségügyi Központnál és az országos tisztifőorvosnál a kiskunhalasi kórház gyermekágyas gyakorlata miatt, derül ki a szervezet Facebook oldalán megosztott bejegyzésből. A családok beszámolója szerint ugyanis a koronavírusos anyák gyermekeit 3 napra elviszik, anyát és babát külön osztályon ápolva, akik így nem találkozhatnak, és az édesanya nem érintheti meg a kisbabáját, az anyatejes táplálás fejéssel, pótlással sem megoldott, a baba mindenképpen tápszert kap.

„Ez az ellátás ártalmas, rövid távon kín és szenvedés az anyának és a babának, jogszerűtlen, szakmaiatlan, felelőtlen, ellentétes a legjobb életkezdet jogával, és hosszú távon is ártalmas”

-írják.

A levélben megemlítik, hogy fontos tudni, a kiskorú beteg mellett ott tartózkodhat egyik szülője vagy törvényes képviselője, ez kivételt jelent a látogatási tilalom alól, illetve hogy a szeparáció ellentétes az EMMI családbarát szülészeti irányelvvel és a legújabb csecsemőtáplálási irányelvvel is.

Az irányelvek mellett az érvényben lévő neonatológiai eljárásrend is támogatja az együttes elhelyezést és fertőzöttség esetén is anya és babája együttes elkülönítését írja elő, ha mindketten elég jól vannak, a fertőzés alatti a szoptatást pedig kifejezetten ajánlják.

A Másállapotot együttérez azokkal az egészségügyi dolgozókkal, akik a leterheltség és egyéb körülmények miatt arra kényszerülnek, hogy anya-baba párosokat válasszanak szét napokra, illetve biztosak abban is, hogy az ellátók célja, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsák. Ám mivel a kormányzati tájékoztatás szerint a kapacitáshiány nem olyan mértékű, hogy az egészségügyi szolgáltatást veszélyeztetné, így szerintük végképp nem elfogadható, hogy a vírushelyzetben szakemberhiányra hivatkozva sértik meg a kapcsolattartási jogot és sérül ezzel együtt az anya-baba egység is.

„Kérjük a tisztelt Tisztifőorvos Asszonyt, hogy szíveskedjen a bejelentésünkben foglaltakat kivizsgálni, és a megfelelő intézkedéseket megtenni annak érdekében, hogy az újszülöttek és az édesanyák a születés pillanatától kezdve élhessenek kapcsolattartási jogukkal. Köszönjük, ha az országos szülészeti szakfelügyelő figyelmét is felhívják erre a súlyos problémára!”

– zárul a panaszlevél.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba