Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbánt a fociról és a járványról kérdezte az ellenzék, szexista beszólás is elhangzott a mai ülésen – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 2 éves.

Idén harmadjára válaszolt Orbán Viktort az ellenzék kérdéseire az Országgyűlésben.

Jakab Péter (Jobbik) megkérdezte Orbánt, „férfi -e egyáltalán”, és hogy férfiként miért nem hajlandó vállalni a felelősségét azért, hogy lakosságarányosan Magyarországon a legmagasabb a halálozási arány. Az ülést levezető Latorcai János figyelmeztette Jakab Pétert, hogy ne személyeskedjen, majd morajlás hallatszott az ellenzék soraiból.

Orbán Viktor válaszában kifejezte együttérzését a halottak iránt, majd a nyitásról azt mondta, hogy az életet is tisztelni  kell. Jakab ezután focis hasonlattal élt és piroslapot mutatott Orbánnak, amiért szintén figyelmeztette a képviselőt Latorcai.

Szakács László (MSZP) arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy miért nem az embereket segítették a gazdasági mentőcsomagok, miért nem hosszabbították meg az álláskeresési járadékot. Orbán Viktor válaszában a vállalkozásokat segítő támogatásokat említette.

Schmuck Erzsébet (LMP) az alapítványi modellről kérdezte Orbánt, akinek válaszából az derült ki, hogy a miniszterelnök szerint az alapítványi modell visszaveszi azt, amit a baloldal privatizált. „Az alapítványok vagyona csak közcélra fordítható” – jelentette ki Orbán.

Vadai Ágnes (DK) szerint a miniszterelnöknek fontosabb a foci EB mint a magyarok egészsége, utalva ezzel arra, hogy Európában egyedülálló módon teltházzal szeretné megtartani az EB-t. Vadai képviselőre adott válaszában Orbán az ellenzék „oltásellenességéről” beszélt.

Szabó Tímea (Párbeszéd) is felrótta, hogy lakosságarányosan a legmagasabbak a halálozási adatok.

Orbán szerint viszont valójában Magyarország az európai középmezőnyben teljesít. Állítása szerint a magyar nyilvántartás azokat is számon tartja, aki a halál pillanatában covid-fertőzött volt, nem csak azokat, akik a covid következtében haltak meg, ezért magasak a magyarországi számok.

Steinmetz Ádám (Jobbik) a „nagy pénz, kis foci” jelenségről kérdezte Orbánt, aki válaszában azt mondta, hogy ez a kérdés szerinte komolytalan a magyar parlamenthez, majd hozzátette, hogy egyetlen sportág sikerességéért sem vállal felelősséget a magyar kormány, és különben sem akarnak beleszólni a klubok dolgába.

Kunhalmi Ágnest (MSZP) szexista megjegyzéssel tette helyre Latorcai János: „a közbekiabálás a szépségét árnyalja”, hangzott el az ülésteremben.

Orbán Viktor múlt hét pénteken jelentette be, hogy megnyílhatnak a vendéglátók teraszai és hogy a kijárási tilalom határidejét a kormány este 11 óráig tolja ki. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy ha az oltottak száma eléri a 4 milliót a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára látoghatók lesznek a színházak, mozik, edzőtermek, szállodák, sportesemények stb és egyéb járványügyi intézkedések alól is mentességet kapnak. A miniszterelnök a Kossuth Rádióban a pedagógusok által sokat kritizált iskolanyitást is újfent védelmébe vette.

Az azonnali kérdések és válaszok óráját élőben közvetítettük, a felvételt itt lehet visszanézni:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

A parlament élő közvetítése Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) Rétvári Bence államtitkár-helyetteshez intézett azonnali kérdése közben megszakadt. Így nem tudtuk meg mit válaszolt Rétvári Bence arra, hogy Karikó Katalin félrevezetőnek nevezte a kormány által kiadott, vakcinák hatékonyságát mutató táblázatot.

Az ilyen közvetítéseink csak a ti támogatásotokkal jöhetnek létre – a Mérce ugyanis egy független hírportál, amelyet az olvasóink adományaiból tartunk fent, újságíróinknak, szerkesztőinknek és minden munkatársunknak ebből adunk fizetést. Ha segítenétek munkánkat, erre a linkre kattintva tudtok rendszeres támogatóvá válni – vagy akár egy egyszeri összeggel hozzájárulni fennmaradásunkhoz.

Köszönjük a figyelmet!

Steimetz Ádám jobbikos képviselő szerint a TAO pénzek felhasználása rémtörténet, nem sikertörténet lett. A „nagy pénz, kis foci” jelenség irritálja az embereket – közölte, majd azt kérdezte a miniszterelnöktől: elégedett-e az utánpótlást nevelő klubok teljesítményével?

Orbán szerint ez a kérdés nem elég komoly magyar parlament ülésterméhez, de azért válaszolt: egyetlen sportág eredményességéért sem visel felelősséget egyetlen képviselő vagy kormány sem. A kormány minden sportágnak segítséget nyújt, de a felelősséget sportági szakszövetségek viselik.

Steimetz szerint a magyar adófizetők kiemelten támogatják a sportot, a sok pénz azonban megrontotta a labdarúgást, nem segítette. Ha nem vonja felelősségre a tékozló fiúkat, akik csak a pénzszerzés lehetőségét látják a sportban, akkor a magyar sport összeomlik. Ki ezért a felelős? – kérdezte.

Orbán ismét elmondta: nem akar a kormány közvetlen kapcsolatba lépni a klubokkal, nem javasolja, hogy ez legyen a sportra fordítandó források elosztásának módja.

Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint a magas halálozás szoros összefüggésben van azzal, hogy önök lerohasztották az egészségügyet. A képviselő megemlítette, 5500 ápoló és orvos hagyta el az egészségügyet önök miatt.

Felrótta, hogy a magyar kormány EU-s helyreállítási alap tervében is le van írva, hogy a szakemberhiány krízishez vezethet az egészségügyben.

Orbán Viktor szerint Magyarország a középmezőnyben található a halálozási adatok szerint.

Szabó Tímea szerint a miniszterelnök csak a lopással foglalkozott és megemlítette, hogy Karikó Katalin szerint félrevezető a kormány táblázata a vakcinák hatékonyságáról.

Budapest, 2021. április 26.
Szabó Tímea, az Párbeszéd frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 26-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

Vadai Ágnes DK-s képviselő Orbán Viktor egy korábbi kijelentését idézte, miszerint „a védekezés sikerét a megmentett életek számában tudjuk mérni”. Csakhogy Magyarországon haltak meg a legtöbben a teljes járvány alatt lakosságarányosan, és nem tudni, hányan halnak meg még, mert nem kapnak megfelelő egészségügyi ellátást – közölte Vadai, aki azt is kifogásolta, hogy a miniszterelnök ebben a helyzetben pénteken arról értekezett a Kossuth Rádióban, hogy a terasznyitás megünnepléseként ki fog ülni sörözni.

Orbán Viktor válaszában arról beszélt: a válság kezdete óta minden napjukat azzal töltötték, hogy magyar emberek életét mentsék meg, az átoltottsági arány alapján pedig Magyarország ezzel jól birkózott meg. Szerinte emellett meg kellett küzdeni az oltásellenes, kamuvideókat forgató ellenzékkel is. Mivel a miniszterelnök úgy értette, Vadai az egészségügyi dolgozókat rágalmazta, azt is közölte: a magyar egészségügy ellátja a betegeket, mindenkinek megmentik az életét, akinek egyáltalán megmenthető az élete.

Vadai válaszként közölte, hogy Orbán összevissza hazudozik, neki a foci EB sokkal fontosabb, mint a magyarok egészsége. Szerinte „vannak még olyan szektások”, akik „bedőlnek a dumájának”, de a magyarok többsége nem hisz neki. A miniszterelnök válaszában közölte: szerinte jobban haladna a járványkezelés, ha az ellenzék nem lenne oltásellenes, ezért megkérte a képviselőket, hogy ne akadályozzák a védekezést, „hagyjanak fel az oltásellenes politikával.”

A választ nagy hangzavar követte az ellenzéki padsorokból, mire az ülést levezető Latorcai János egy korábban már elhangzott szexista megjegyzését felidézve külön figyelmeztette Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselőt: „a közbekiabálás a szépségét árnyalja”.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője az alapítványosítást kérte számon a miniszterelnökön, amelyet a közvagyon ellopásának nevezett. Az alapítványokkal kapcsolatban rákérdezett magyar lófajták, a magyar ménesek alapítványba helyezéséről.

Orbán Viktor szerint „önök adták el a ménest, az önök szövetségesei privatizálták” és a kormány csak visszavette azt.

Válaszában azt is kijelentette, hogy „az alapítványok vagyona csak közcélra fordítható”.

Schmuck Erzsébet szerint az alapítványozás rosszabb a privatizációnál is, mert az alapítványba helyezés ingyen adja át a vagyont.

Szakács László MSZP-s képviselő azt kérdezte a miniszterelnöktől, miért nem az emberekre költötte a kormány a gazdaságmentő csomagot, az álláskeresési támogatást ugyanis nem emelte 3-ról 9 hónapra, ahogy az ez idő alatt kapható járadék, a GYED, vagy épp a családi pótlék összegét sem.

Amellett, hogy a pénz nagy részét a kormány saját projektjeire költötték, holnap ezer milliárd forintnyi közvagyon is elveszti közvagyon jellegét, amikor megszavazzák azok alapítványokba való kiszervezését.

Szakács szerint gombamód szaporodnak a leválthatatlan fideszes kuratóriumok által vezetett alapítványok.

„Látszik, hogy Önök valami mást építenek itt, ahol a közvagyonból magánvagyon lesz”

– mondta a képviselő.

Orbán válaszként felsorolta: kétszer adtak bértámogatást a járvány alatt, egyszer 33 milliárd forintot, majd 76 milliárd forintot, ezen felül kaptak még beruházási támogatást a vállalkozások, a kisvállalkozások pedig 10 millió forintos kamatmentes gyorskölcsönt igényelhetnek, felére csökkentették az iparűzési adót, eltörölték a teraszdíjakat és májusban is folyósítják a bértámogatásokat.

„Amit lehetett, a kormány megtett”

– mondta a miniszterelnök.

Szakács szerint az Orbán Viktor által felsoroltak kb. a teljes összeg egyharmadát teszik ki, a többi pénzt nem az emberek megsegítésére költötték. Mivel nem kapott választ, a képviselő ismét rákérdezett: a kormány a jövő évi választások miatt menti-e át a közpénzeket alapítványokba. A miniszterelnök azonban ezúttal sem válaszolt, csupán a járvány alatt kiosztott támogatásokról beszélt.

Jakab Péter azonnali kérdését erős felütéssel kezdte. Azt a kérdést szegezte Orbán Viktorhoz, hogy

férfi maga egyáltalán?

Majd azzal folytatta, hogy:

haverok meg foci, csak ez számít, ugye?

A Jobbik képviselője szerint a miniszterelnök elszúrta a járványkezelést, és ezért nem hajlandó felvállalni a felelősséget, mint egy „igazi férfi”.

Jakab Péter szerint Orbán Viktornak felelősséget kell vállalnia azért, mert elhunyt 26 ezer magyar.

Budapest, 2021. április 26.
Jakab Péter, az Jobbik frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 26-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

Latorcai János, házelnök-helyettes figyelmeztette a jobbikos képviselőt, hogy nem folytathatja a felszólalását ebben a hangnemben, erre válaszul az ellenzék felől morajlás hallatszott a teremben.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, hogy „a halál az komoly dolog, kellő komolysággal kell róla beszélni”.

A nyitásról a miniszterelnök azt mondta, hogy „az élet élni akar, az életet is tisztelni kell”.

Jakab Péter viszontválaszában piroslapot mutatott fel, amelyért újfent figyelmeztette a házelnök-helyettes, hogy ez szabálytalan.

Orbán Viktor szerint az ellenzék igazságtalanul támadja az egészségügyet, a magyar egészségügy képes ellátni a betegeket.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}