Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: jövő héten megnyitnak a színházak, szállodák, sportesemények a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Orbán Viktor ma reggel Facebook-oldalán jelentette be: megvan a 3,5 millió beoltott, ami azt jelenti, holnap kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban nem sokkal később arról beszélt a Kossuth Rádióban: ahhoz, hogy este fél 10-ig nyitva lehessenek a teraszok, a kijárási tilalom holnaptól 10 óra helyett 11 órakor kezdődik, mert az emberek „jobb kedvűek lesznek”, így valószínűleg később is indulnak majd haza.

A négymillió beoltott jövő hét szerda-csütörtök magasságában lehet meg, és az ehhez kötött új lépések is megszülettek már: megnyitják a szolgáltatások széles körét azok számára, akiknek van védettségi igazolványuk.

Vagyis látogathatók lesznek számukra többek közt a színházak, edzőtermek, mozik, uszodák, közfürdők, kalandparkok, vidámparkok, játszóházak, könyvtárak, sportesemények, táncos-zenés események, szállodák, az éttermek belső helyiségei, az állatkertek és cirkuszok.

A koronavírus elleni védettséget háromféle módon lehet igazolniha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 000 forint. Emellett ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításának 3000 forintos összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4  hónap. Minden más esetben ingyenes az igazolvány.

Orbán szerint valamikor május közepén sikerülhet mindenkit beoltani. Ha ez megtörtént, következnek a világban élő magyarok – tehát bármely, külföldön élő magyar is kérhet oltást Magyarországon.

A miniszterelnök közölte: 16-18 évesek számára Pfizer vakcinát különítenek el, az ő oltásukról néhány nap múlva ad bővebb információt a kormány.

Az iskolanyitással kapcsolatban azt mondta: Maruzsa Zoltán oktatási „államtitkár  urunk” szerint zökkenőmentesebb volt, mint gondolták, kb. a diákok 50%-a jelent meg a tantermekben, és azt remélik, jövő héten még többen választják a jelenléti oktatást. Orbán Viktor úgy véli, már az első oltás is kellő védettséget ad. Ezzel kapcsolatban azért érdemes megjegyezni, hogy a miniszterelnök kijelentésének  semmiféle tudományos alapja nincs, jelen tudásunk szerint a második oltás ad teljes védettséget, és az első, illetve a második oltás után is el kell telnie több hétnek, hogy kifejtse hatását. Mint arról folyamatosan beszámoltunk, a pedagógusok pont emiatt tiltakoztak az ellen, hogy az első oltásukat épphogy megkapva kezdjék meg a tantermi oktatást április 19-én. Emellett az is kérdéseket vet fel, hogy a jövő hétre bejelentett újabb nyitásnak úgy szabták feltételéül a védettségi igazolványt, hogy azt sok esetben már az első oltás után kiadják az érintetteknek.

A miniszterelnök szerint jól döntöttek, hogy őszig meghosszabbítják a veszélyhelyzetet, mert a nyári időszakban szükséges, hogy a kormány „akcióképes maradjon”, és minden szükséges döntést meg tudjon hozni. Hogy enélkül a Fidesz-KDNP kétharmados többsége miért nem elég akcióképes, nem fejtette ki. A veszélyhelyzet meghosszabbítása ugyanakkor számos korlátozással jár a társadalom számára: továbbra sem lehet például tüntetéseket szervezni (ha valaki mégis gyülekezésben vesz részt, súlyos büntetést szabnak ki rá), nem lehet népszavazást, illetve időközi választást tartani, és a tömeges felmondásra készülő egészségügyi dolgozók is röghöz vannak kötve.