Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pedagógusok közel 20 százaléka akár a munkavégzés megtagadásával is távol maradna a tantermi oktatástól hétfőtől

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint „korai, elhamarkodott és veszélyes az oktatás-nevelés valamennyi szereplőjére nézve” a hétfői visszatérés a jelenléti oktatáshoz az oktató-nevelő intézményekben.

A szakszervezet április elején készített reprezentatív felmérése alapján a pedagógusok 87 százaléka nem szeretne visszatérni a tantermi oktatáshoz egyelőre, és csak 54 százalék menne vissza mégis biztosan, amikor ezt elrendelik.

A PSZ és a 21 Kutatóközpont közös felmérésének eredményeit a szervezetek online sajtótájékoztatón jelentették be, erről az MTI tudósított.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke úgy nyilatkozott, hogy jó döntés volt a középiskolák újranyitását május 10-ig kitolni, ám az általános iskolák és az óvodák esetében rámutatott, hogy szülők, diákok és egészségügyi szakértők is hangsúlyozták már a korai nyitás veszélyeit.

A kutatási eredményekből kiderült, hogy a legtöbben (49%) azzal értenek egyet, hogy az intézmények kinyitásával meg kellene várni, amíg 100 ezer lakosra vetítve hetente 100-nál alacsonyabb a fertőzöttek száma országosan. Ezenfelül a válaszolók harmada szerint fokozatosan, helyi járványügyi adatok figyelembevételével lehetne nyitni.

54 százalék volt mindössze azon pedagógusok aránya, akik mindenképp felvennék a munkát jövő hétfőn. 18 százaléknyian úgy nyilatkoztak, hogy táppénzzel, szabadsággal vagy a munkavégzés megtagadásával fogja elkerülni a jelenléti oktatást. További 21 százalék csak tantermen kívüli oktatást hajlandó végezni. 74 százalék azoknak az aránya továbbá, akik nem, vagy inkább nem éreznék magukat biztonságban a hétfői nyitás után, a diákokat ennél is többen, 81 százaléknyian féltik.

A kutatásból az is kiderül, hogy az oltások számával együtt nő a pedagógusok biztonságérzete, ám a félmérésig mindössze 6 százalék a mindkét oltást megkapók aránya a csoporton belül.

Szolidaritás a kőbányai Szent László Gimnázium dolgozóitól

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerkesztőségünkhöz eljuttatott egy nyilatkozatot, melyben a kőbányai Szent László Gimnázium 74 tanára és dolgozója fejezi ki egyetértését azokkal a bölcsődei, óvodai és általános iskolai dolgozókkal, akik aggályukat fejezik ki a nevelési és oktatási intézmények április 19-i nyitásával kapcsolatban.

„Osztjuk az egészségügyi szakemberek és érdekvédelmi
szervezetek azon véleményét, hogy ezeket az intézményeket csak akkor szabadna kinyitni, amikor ezt a járványügyi adatok – napi fertőzések, halálozások száma – igazolják. Véleményünk szerint jelen helyzetben ezen intézmények nyitása nemcsak az ott dolgozók és a gyerekek egészségi állapotát veszélyezteti, hanem minden Magyarországon élő embertársunkét is”

– fogalmaz a közlemény.

A Mérce megkereste az ügyben Tóth Viktort, aki a Szent László egyik pedagógusa, és egyben a PDSZ Közép-Magyarországi Választmányának ügyvivője is. Tóth kérdésünkre elmondta, hogy egyelőre nem tudnak hasonló szerveződésről más tantestületekben.

A PSZ szerint jogszerűen tagadhatják meg a tantermi oktatást a pedagógusok

Az általános iskolák és óvodák egy hét múlva esedékes újranyitása kapcsán úgy nyilatkozott Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az RTL Híradónak hétfőn, hogy ahogyan a pedagógusok jogszerűen tagadhatják meg a tantermi oktatást április 19-től, úgy a szülőknek is joguk van a gyermekeket visszatartani az iskolától a biztonságuk érdekében, erről mi is beszámoltunk.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint nem csak a beteg, az egészséges gyermekeket is joga van  visszatartani az iskolától szülőknek. Totyik Tamás alelnök szerint ezt az élet védelmére hivatkozva kérvényezni kell, amit ilyenkor az iskoláknak mérlegelés nélkül el kell fogadniuk. Egy dologra kell ügyelnie a szülőnek Totyik szerint, ez pedig az, hogy elegendő jegye legyen a tanulónak ahhoz, hogy tanév végén lezárható legyen a féléve.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtikár pénteken a Hír TV-n a PSZ álláspontjára rímelő nyilatkoztatot tett:

„(…) ha egy szülő úgy dönt, hogy a járványügyi helyzetre hivatkozva ő a gyerekét aztán nem viszi be az iskolába, akkor egyébként ez igazolt hiányzásnak tekinthető”

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, a Pedagógsok Demokratikus szakszervezetének (PDSZ) a Munka törvénykönyvére hivatkozó álláspontja szerint a pedagógusoknak joguk van megtagadni a tantermi oktatást, ha a gyermekek, diákok egészsége, biztonsága nem szavatolható, illetve ha az a munkavállaló életét, testi épségét, egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

A tervezett április 19-i nyitással kapcsolatban a Szülői Hang is kiadott egy közleményt szombaton. A civil szervezet azt írta: „Szülőként nem kaptunk objektív, szakmai alapokon nyugvó megerősítést abban, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19 -i nyitása biztonságos lenne. A kormányinfón elhangzottak szerint >>az iskolák nyitása nem jár olyan kockázatokkal, amelyeket a jelenlegi helyzetben ne lehetne vállalni<<, de nem derült ki, hogy a kormányzat szerint a gyermekeket, szülőket és pedagógusokat érintő kockázatok számszerűen mekkorák.”

Címlapkép: MTI/Balázs Attila