Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A francia borászok harca a faggyal rámutat a veszélyre, amit a klímaváltozás jelent mezőgazdaságra

Ez a cikk több mint 2 éves.

A borairól híres Franciaországban országszerte rekordhideg van, a szőlőbortermés nagy részét pedig elpusztította a fagy. Julien Denormandien mezőgazdaságért felelős miniszter mezőgazdasági vészhelyzetet jelentett be.

Jérôme Despey borász, a Gazdaszövetségek Országos Szakszervezetének titkára szerint korábban is voltak terméspusztító fagyok, de egyik se volt a mostanihoz hasonlítható.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az országos fagy éppen egy szokatlanul meleg időszakot követett.

A gazdák Franciaország szerte arról számolnak be, hogy a szőlőrügyek teljesen kiszáradtak, „úgy törnek össze mint az üveg”, mert megfagyott bennük a víz. A kár elérheti a 80-90 százalékot is, a várható termés 40 éve nem volt ilyen alacsony.

A gazdák tűzgyújtással igyekeznek menteni a menthetőt: gyertyákat és fáklyákat gyújtanak a terméshez közel, hogy ezzel védjék növényeiket a fagytól. Egy másik taktika a szalmabálák égetése, illetve a termés vízzel való locsolása, ami egy vékony jégréteg képez a gyümölcs körül és ezzel megvédheti a belsejét a további fagytól. Az ország több pontján szmog alakult ki a gazdák tüzei miatt, ami a városokat is elérte.

Bár a kormány a vészhelyzetre hivatkozva mentőcsomagot készül nyújtani a bajbajutottaknak, nem biztos, hogy ez elégséges lesz, ugyanis a koronavírus-korlátozások miatt eleve drámaian csökkent a bor iránti kereslet és a szőlőtermesztők tartalékai is a végét járják.

Már tavaly is arról számolt be a világsajtó, hogy a francia bor is a klímaváltozás áldozatául eshet, mivel a francia szőlőtermelők évek óta panaszkodnak a kiszámíthatatlan időjárásra, emelkedő átlaghőmérsékletre és szárazságra. Az idei terméspusztító fagy végérvényesen ráirányította a világ figyelmét erre a problémára.

A francia bor esete mindazonáltal csak csepp a tengerben, lévén egy luxustermék, de legalábbis nem alapvető élelmiszer. A klímaváltozás hazánk mezőgazdaságának öntözésigényét is fokozatosan növeli. Az ENSZ szerint akár globális ínséget is okozhat a klímaváltozás. A szárazság miatti megművelhető termőföld zsugorodása a bolygónkon hozzájárulhat az erőszakos konfliktusok kirobbanásához is, különösen a Globális Délen. Általános vélekedés, hogy a tíz éve tartó szíriai polgárháború kirobbanásában a klímaváltozás is nagy szerepet játszott.