Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megkezdték a nélkülözhetetlen dolgozók oltását, úgy néz ki, a tanárok még mindig nem azok a kormánynak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Operatív Törzs a tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, a vírus gyors terjedése miatt kiterjesztik az oltásra jogosultak körét, és a 65 éven felüliek és krónikus betegek (illetve természetesen a kormány tagjai) mellett megkezdik a kritikus infrastruktúrákba tartozó szolgáltatók, nélkülözhetetlen szolgáltatást biztosító dolgozóinak oltását is.

Az Operatív Törzs (ahogy az oltási terv több részéből is) arról csak részleteket árult el, kik számukra a nélkülözhetetlen és kritikus dolgozók. Az általuk említett vállalatok, amiknek munkavállalóit vakcinálni kezdik a BKK, a MÁV, a Paksi Atomerőmű és a Magyar Villamosművek. Ezek természetesen rendben is vannak, hiszen a járvány alatt is személyesen dolgozni kényszerülőknek ingáznia kell a fenti közlekedési vállalatok igénybe vételével, és elektromosság nélkül sem maradhat az ország.

Mindezek mellett úgy tűnik, egy csoportot megint csak elfelejtettek: a tanárokat.

Szintén tegnap a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa az ATV-nek azt nyilatkozta: bár hivatalos adatok erről nincsenek, de a szervezet saját felmérése szerint a járvány eddigi egy évében 60 tanár vesztette életét a koronavírusban, illetve annak szövődményeiben.

Frissítés: március 25-én Gulyás Gergely sajtótájékoztatón jelentette be: a tervek szerint április 12-én vagy 19-én esedékes újranyitás előtt beoltják a pedagógusokat, beleértve a tanárokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat, szakképzésben dolgozó tanárokat.

Abban a kormányzati kommunikáció és nagyjából mindenki egyetért, hogy az alsó tagozatos diákok és az óvodások számára különösen fontos lenne, hogy az oktatás személyesen folyjon. Azonban ez a jelenlegi járvány mutatók mellett elképzelhetetlen. Mindezek ellenére a kormány a 2,5 millió beoltotthoz kötött első nyitási hullámban, a kávézók és éttermek teraszai mellett az iskolákat nyitná újra. (Legalábbis az Index bírtokába került, egyelőre egyetlen bármennyire is valósnak és nyilvánosan elérhetőnek tűnő nyitási terv-részlet alapján.)

Az mindenestre nem világos, hogy miért hallgat akkor tanárok beoltásáról a kormány. Nem tartja fontosnak, hogy beoltsák őket a következő fél-egy hónapban? Úgy néz ki, az oktatást úgy szeretnék újranyitni, hogy amíg az időseket, villamossági és közlekedési dolgozókat beoltják, addig a katedra két oldalán helyet foglaló tanárokat és diákokat nem.

Tehát úgy akarnak a tantermekbe csődíteni mindenkit, hogy csak az azon kívül helyet foglalókat oltják be. Azokat, akik beülnek, nem.

Vagy azért hallgatnak, mert ugyan tervbe van véve, de egyelőre azt sem tudják, hogyan oldják meg a valóban veszélyeztett csoportok beoltását? Az elmúlt hetekben, a kormányzati kommunikáció bármilyen állítása ellenére az látszik, az oltás nem úgy zajlik, ahogyan azt az ország vezetése tervezte. Elég csak arra gondolni, hogy Orbán Viktor tavaly év végén még úgy nyilatkozott, egyetlen hétvége alatt mindenkit be tudunk oltani. Ez szépen lassan csökkent arra, hogy húsvétig az akkor regisztrált 2,5 millió embert, utána már csak a regisztrált 65 éven felülieket.

Bármi is legyen az oka a kormány hallgatásának az ügyben, az biztos, hogy a tanárokkal úgy tűnik, egyszerűen nem hajlandó foglalkozni. Sem akkor amikor biztosítani kéne számukra az otthoni munkavégzés feltételeit, sem akkor amikor meg kéne hallgatni őket az oktatás ügyeiben, sem akkor, amikor be kéne oltani őket.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba