Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely: az újranyitás előtt beoltják a pedagógusokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csütörtökön ismét sajtótájékoztatót tartott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Tegnapi ülésén a kormány arról döntött, hogy ha az oltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor onnantől számítva egy héten belül újranyitnak az iskolák – számolt be Gulyás Gergely. Ez azt jelenti tehát, hogy az április 7-ére tervezett nyitás jó eséllyel tolódik, hiszen az oltást az elmúlt három hónapban eddig nem egészen 1,8 millióan kapták meg. Gulyás Gergely szerint ez legkorábban április 12-ét jelenti, vagy pedig április 19-ét, leghamarabb tehát a kormány becslése szerint ekkor térhetnek vissza a diákok a tantermekbe.

Gulyás azt is bejelentette, hogy az újranyitás előtt beoltják a pedagógusokat (beleértve a tanárokat, óvónőket, böcslődei dolgozókat, szakképzésben dolgozó tanárokat) is.

Hozzátette: az oltás továbbra is önkéntes, ezért arra kérik a pedagógusokat, hogy regisztráljanak, a további technikai részleteket az Operatív Törzs fogja kidolgozni.

Az iparkamara által javasolt húsvéti bolti szabályokról még nem döntött a kormány, Gulyás szerint erre az Operatív Törzs holnapi reggel 6 órai, Orbán Viktor miniszterelnök részvételével zajló ülésén fog csak sor kerülni.

A húsvét előtt szokás nagybevásárlásokat kísérő tumultusra a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara specifikus javaslatokat tett:

– Az üzletekben 5-10 négyzetméterenként csupán egy vevő tartózkodhat az üzletekben.
– A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre.
– Plázák: négyzetméter alapú korlátozás kell.
– Kötelező kézfertőtlenítés minden boltban.
– A fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (pl. fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő stb.) is legyen négyzetméter alapú szabályozás.
– A védettek férhessenek hozzá kiemeltebben szolgáltatásokhoz!
– Ne legyen idősidősáv a boltokban!
A miniszter szerint azért problémás a kamara javaslata, mert nem tudjuk, hogy ezek a kikötések milyen hosszú sorokhoz vezetnének a boltok előtt, ezért az Opratív Törzs még vizsgálja a kérdést.

A miniszter bevezetőjében elmondta, a harmadik hullámnak nincs vége, a fertőzések száma továbbra is nő, és a helyzet Magyarországon is rossz. Az egészségügyi ellátórendszer azonban szerinte  képes biztosítani a megnövekedett terheléshez szükséges lélegeztetési és ágykapacitásokat és a személyi feltételeket is.

Csütörtökön – ahogyan az a járványgörbe alapján várható volt – a koronavírus-járvány újabb rekordokat döntött: 9637 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 603 347 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 272  beteg, így az elhunytak száma 19 224 főre emelkedett. 1 747 519 fő a beoltottak száma, ebből 524 604 fő már a második oltását is megkapta.

Gulyás tájékoztatása szerint 650 ezer olyan nyugdíjas van, aki nem regisztrált, tőlük Müller Cecília tisztifőorovos levélben kérte, hogy tegyék ezt meg. Az idősotthonokban a miniszter szerint 1 százalék alá csökkent a megbetegedések száma annak köszönhetően hogy ezekben az intézményekben kezdődött meg a tömeges oltás.

A miniszter arról is beszélt: sok a bizonytalanság abban, hogy hogyan haladunk előre az oltásokkal, de a kormány azt reméli, áprilisban a korábbiaknál több oltóanyag fog beérkezni.

Gulyás szerint a kormány továbbra is foglalkozik az újranyitással, a kormány jövő heti ülésén egy olyan újranyitási tervet fogadhat el, ami „világos perspektívát mutat.

Az idei érettségikről Gulyás azt mondta, folyamatosan vizsgálják a vizsgák megtarthatóságának feltételeit, de azt remélik, hogy májusra a fiatalok átoltottsága is megoldódik, így a vizsgákat a szokás rendben, azaz május eleji írásbeli, június végi szóbeli formában tervezi megtartani a kormány.

Az oltási kártyával járó jogosítványokról sem döntött még a kormány, Gulyás szerint a nemzeti konzultációban beérkezett válaszokat is figyelembe véve fognak határozni arról, hogy miilyen privilégiumok kapcsolódnak majd a dokumentumhoz.

Mint ismert, az Operatív Törzs szerdán arról számolt be, hogy elkezdik a BKK, az MVM és MÁV és GYSEV, valamint Paksi Atomermű dolgozóinak beoltását. Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, az energiaellátás, a vasút, a tömegközelekedés tartoznak a kritikus infrastruktúra körébe. A miniszter azt is elmondta, Nem szegmentálják a kritikus infrastruktúra irányításában dolgozókat aszerint, hogy szükséges-e a munkavégzésükhöz az oltás( hogy például a bolti dolgozóknak előbb jusson vakcina), ebben nem a kormány nem javasol különbségtételt.

Az RTL Klub kérdése azza ligyekezett szembesíteni a kormányt, hogy orvosok, orvosszakmai szervezetek nyilvános fórumokon az egészségügy túlterheltségéről számolnak be (az intenzív osztályokon nincsenek elegen, vagy éppen 6-8 beteg jut ápolóra), ugyanakkor a kormány szerint ilyen nem fordulhat előt. Gulyás Gergely ezt úgy kommentálta: senki előtt nem vitás, hogy rendkívüli erőfeszítésekre van szükség, hogy mindenki a megfelelő ellátást megkaphassa, de az egészségügyi irányítás szerinte képe garantálni, hogy mindenki, akinek szüksége van rá, kapjon ágyat, lélegeztetőgépet, gyógyszer.

A miniszter szerint igaz, hogy ne lenne elegendő személyi kapacitás.

Arra a szerda hírre, hogy a jövőben a tankerületek ellőnőrizhetik a pedagógusok saját számítógépein lévő tartalmakat, Gulyás Gergely azt mondta: ez nem igaz, az alkotmány világosan szabályozza, hogy hol vannak a magánszféra határai.

Az EU-s támogatásokkal kapcsolatos, kormánypárti, illetve ellenzéki megyeszékhelyek közti aránytalanságokra érkező sajtókérdésre Gulyás „a kormánynak rendelkezésre álló adatokra” hivatkozva azzal regált: szerinte az egy főra jutó megítéelt támogatásokat nézve az ellenzékiek esetében 2 milliárd felett van, ami ezen kívül van, az pedig szintén valamivel több mint kétmilliárd forint – vagyis a miniszter szerint egyszerűen nem létezik érdemi különbség abban a tekintetben, hogy a kormánypárti vátosok több támogatást kapnának.

Arra  kérdésre, hogy időben, megfelelően szigorított-e a kormány, tekintve, hogy rekordokat dönt a járvány nemzetközi összevetésben is, Gulyás Gergely úgy felelt: „a helyzet komoly, de az adatok nem térnek el más országok adataitól”. Szerinte egy objektív adat van, a többlethalálozás. Azzal érvelt, hogy más országok nem számolnak bele egyéb betegeket a halálstatisztikába,  Magyarországon pedig  8,7 százalékkal többen haltak meg 2020-ban, mint 2019-ben. Az EU-ban 10,6 ez a szám. A kormány Gulyás szerint időben döntött a szigorításról, más ország kapkodott, majd enyhített, „emiatt még Angela Merkelnek is bocsánatot kellett kérnie”.

Szóba került a kormányinfón, hogy  kunszentmártoni rendőrség nemrég eljárást indított Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének elnöke ellen, amiért közterületen sajtótájékoztatót tartott szerintük megszegve a gyülekezési tiltásokat.

Gulyás elmondta: a sajtótájékoztató tartása nem minősül gyülekezésnek, emiatt nem lehet senki ellen megalapozottan eljárást indítani.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán