Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Amazon kamerákkal és mesterséges intelligenciával figyeli a sofőrjeit

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több, Amazonnak dolgozó szállítót is megkérdezett a CNN amerikai hírcsatorna arról, hogy mi a véleményük a gigacég legújabb fejlesztéséről, amelynek során nem csak az utat, de a sofőrfülkét is megfigyelő, és a vezetőt mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan figyelmeztető biztonsági kamerás rendszert telepítenek a szállítmányozó furgonokba.

A munkásainak hogyléte miatt kevés álmatlan éjszakát végigforgolódó Amazonnak dolgozó sofőrök közül többen nemtetszésüknek adtak hangot a fejlesztéssel kapcsolatban. A nyilatkozók között volt, aki úgy érzi, a szabadságát korlátozzák minden mozdulatának követésével, illetve többen tartanak a retorzióktól kisebb szabálytalanságok esetén is.

A cikkben nyilatkozó egyik munkatárs arról is beszélt, hogy a fizetés-levonásoktól való félelmükben többen letakarják a kamerát.

A rendszer még nem indult be, egyelőre a korábbi, „Mentor” nevű applikációt alkalmazza furgonjain az Amazon. A rendszer pontozza a vezetést a fékezések, gyorsítások, fordulások és a sebesség elemzésével. A sofőrök szerint azonban a program néha igazságtalanul bünteti őket, mivel érthető vezetői megoldásokat gyakran félreértelmez: ha a telefon leesik a padlóra, vagy kissé oldalra csúszik, a program azt esetenként erős fékezésként vagy durva kanyarodásként érzékeli. A

Mentor pontozása hatással van a dolgozók bérezésére is.

„Biztonságba fektetünk működési területeinken, és kiszállító flottánk számára iparági csúcstechnológiás biztonsági berendezéseket szereztünk be. Ez a technológia azonos idejű riasztást biztosít sofőrjeink számára, így segítve őket abban, hogy biztonságban legyenek az utakon.”

– nyilatkozta az Amazon egyik szóvivője a The Verge portálnak a fejlesztésről.

Nemrég arról írtunk, hogy amíg a járvány okozta gazdasági válság során százmilliók vesztették el az állásukat és tömegeknek lett kérdéses a napi megélhetés, addig a leggazdagabbak a pandémia alatt is jelentősen tudták növelni vagyonukat.

Így volt ez az Amazon első embere, Jeff Bezos esetében is, akinek a vagyona annyival emelkedett, hogy ha adna az Amazon mind a 867 ezer dolgozójának egy 105 ezer dolláros (31 millió forintos) bónuszt, akkor is ugyanolyan gazdag lenne, mint a járvány kitörése előtt.

Ugyanakkor a webáruház munkatársai rendkívüli veszélynek vannak kitéve, ugyanis sok esetben maszk és egyéb védőfelszerelés nélkül kénytelenek dolgozni: továbbra is meglehetősen alacsony bérért.

Az Amazon a világ egyik leggazdagabb cége, 730 milliárd fontra becsülik az értékét. A munkások bére ehhez képest a Tilbury-ben található gyárban 10,50 font, úgy hogy óránként teljesíteni kell a 120 darab becsomagolt szállítmányt. Különben, ahogy azt korábban is megírtuk a rendszer automatikusan jelent a teljesítményről, mely elbocsátással járhat, ha nem teljesítik a kitűzött termelési célt.

A dolgozók teljesítményét folyamatosan jegyzik és ellenőrzik még a mosdóban töltött idejüket is.

A munkások éjszakai műszakban körülbelül 250 ezer szállítmányt csomagolnak el. Gyakori, hogy az ekkora megterheltségtől és kimerültségtől a munkások megbetegednek.

Többen rosszul lettnek, viszont a beszámolók alapján a vezetőség megtagadta a mentők hívását és a gyár elsősegélynyújtó állomására küldte a beteg munkásokat.

A terhes nők nem kapnak pihenőt még, ha fájdalmaik vannak akkor sem. Az egyik nőt hat hónapos terhesen azért bocsátották el, mert az előírt óránkénti 120 darab becsomagolását nem bírta megvalósítani, később elmondta, hogy mindent megpróbált, de nem tudott gyorsabban menni.

(CNN, The Verge)