Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lehetetlenül hosszú műszakokra kényszeríti az Amazon a munkásait

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Amazon chicagói raktárának dolgozóit január 25-én nehéz választás elé állította a cég: vagy 10 és fél órás műszakokban dolgoznak hajlani fél kettőtől délig, vagy elveszítik a munkájukat, írja a Motherboard értesüléseire támaszkodva a Vice híroldal.

A chicagói raktár (amelyet csak DHC1-nek neveznek) a tüntetések, sztrájkok és tiltakozások terepe volt az elmúlt időszakban, miután az Amazon megváltoztatta a raktárakra érvényes politikáját.

A DCH1-ben eddig különböző, 8, 5 és 4 órás műszakok voltak, amelyek lehetőséget kínáltak a munkásoknak arra, hogy legalább valamelyest összeegyeztethessék a munkaidejüket a magánéletükkel. Ez most, a 10 és fél órás műszakok bevezetésével ellehetetlenült.

Sok dolgozó, különösen azok, akik gyereket nevelnek, vagy akiknek idős rokonaikról kell gondoskodnia a pandémia idején, egyszerűen nem engedhetik meg, hogy reggel ne legyenek otthon.

„El tudod képzelni, milyen hajnali 1-től délig dolgozni heti négy napon keresztül?  Mikor van így időnk pihenni és élni? Az Amazon ezzel példát mutat a többi cégnek, hogy miként lehet embertelen időbeosztásokkal még jobban kizsákmányolni a dolgozókat” – írja a Twitteren a raktár dolgozóit képviselő DCH1 Amazonians United.

Nem a chicagói az egyetlen Amazon raktár, amely a hosszú műszakra áll át: a hírek szerint hamarosan az Egyesült Államok összes raktára átveszi ezt a gyakorlatot.

A vállalat közlése szerint azért van erre szükség, hogy összehangolják a raktárak és logisztikai központok működését, ami lehetővé teszi, hogy még hatékonyabban ki tudják szolgálni a felhasználókat.

Nemrég arról írtunk, hogy amíg a járvány okozta gazdasági válság során százmilliók vesztették el az állásukat és tömegeknek lett kérdéses a napi megélhetés, addig a leggazdagabbak a pandémia alatt is jelentősen tudták növelni vagyonukat.

Így volt ez az Amazon első embere, Jeff Bezos esetében is, akinek a vagyona annyival emelkedett, hogy ha adna az Amazon mind a 867 ezer dolgozójának egy 105 ezer dolláros (31 millió forintos) bónuszt, akkor is ugyanolyan gazdag lenne, mint a járvány kitörése előtt.

Ugyanakkor a webáruház munkatársai rendkívüli veszélynek vannak kitéve, ugyanis sok esetben maszk és egyéb védőfelszerelés nélkül kénytelenek dolgozni: továbbra is meglehetősen alacsony bérért.

(Motherboard, 444.hu, Vice, Guardian, Mérce)