Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

24 milliárd dollárral nőtt Jeff Bezos vagyona a világjárvány kitörése óta

Ez a cikk több mint 3 éves.

24 milliárddal nőtt Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatójának a vagyona az elmúlt hónapokban, így már összesen 138 milliárdja van a világ leggazdagabb emberének – írja a Guardian.

A növekedés nem meglepő, hiszen a kijárási korlátozások és az otthonmaradás következtében az emberek egyre több olyan dolgot az Amazon webshopjából kezdtek el megvenni, amit addig személyesen vásároltak meg üzletekben.

A brit lap hozzáteszi, a vállalat részvényeinek értéke is rekornagysággal nőtt kedden, 5,3 százalékkal. Jeff Bezos ráadásul a koronavírus Egyesült Államok-beli kitörésekor, amikor a tőzsde is bezuhant és dollár billiók tűntek el csak úgy, a részvényeinek nagy százalékát eladta. Így Bezos azon kevés szupergazdagok közé tartozik, akik tulajdonképpen még jól is jártak a gazdasági válság irányába mutató visszaeséssel, mert időben kimentette pénzét.

De hiába nagy győztese Bezos a járvány miatti tőzsdepiaci változásoknak, ha a nyereségeiből esze ágába sincs pénzt fordítania arra, hogy az Amazon kevésbé legyen kizsákmányoló.

Ahogy arról korábban már mi is írtunk, a webáruház munkatársai rendkívüli veszélynek vannak kitéve, ugyanis sok esetben maszk és egyéb védőfelszerelés nélkül dolgoznak (továbbra is meglehetősen alacsony bérért). A koronavírusba egyébként egy dolgozójuk már bele is halt Kaliforniában március végén, és több másik munkavállalójukról is igazolták, hogy elkapták a fertőzést.

Az Egyesült Államokban a dolgozók sztrájkot is szerveztek azért, hogy végre biztosítsák számukra a szükséges védőfelszereléseket, ám a demonstrációjukra csupán annyi volt a válasz, hogy a munkabeszüntetést szervező asszisztenst, Chris Smalls-t kirúgták.

A Vice dokumentumokat is megszerzett arról a vezetőségi értekezletről, ahol Smalls ügyéről beszéltek, és ezek alapján úgy tudni, a tüntetést szervező dolgozót úgy akarták beállítani a többi alkalmazott előtt, mintha „buta” lett volna.

Smalls kirúgása után véleménycikket is írt a Guardianbe, amiben megszólította Jeff Bezos-t és úgy fogalmazott:

„Nélkülünk mégis mihez kezdesz? Nem lesz pénzed. Nálunk a hatalom. Mi keressük meg neked a pénzt. Ezt sose felejtsd el.”

(The Guardian)