Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghosszabított rendkívüli intézkedések, „betiltott” koronavírus, sztrájk az Amazonnál – koronavírus összefoglaló kedden

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kedd estére 492-re emelkedett a magyarországi koronavírus-fertőzöttek, és 16-ra a fertőzésben elhunytak száma. A jobb hír, hogy a tegnapi 34-hez képest mára 37 gyógyult lett, illetve már csak 61, fertőzés gyanúja miatt karanténban lévő ember van. Világszerte 837,016 fertőzöttet diagnosztizáltak, és 174,502 gyógyultat és 41,238 elhunytat tartanak számon.

De még mielőtt elkezdenénk végignézni, mik történtek ma itthon és külföldön, ajánljuk a Medical Online mai cikkét, amelyben a járványokkal kapcsolatos tévhiteket gyűjtötte össze a Világegészségügyi Szervezet.

Magyarország

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatójának legfőbb bejelentése, hogy mostantól a kormány közzéteszi az elhunytak korát, nemét és alapbetegségét a weboldalán. A táblázatot úgy érhetjük el, ha a főoldali számlálón az elhunytak kategóriájára kattintunk – oda, ahol korábban a halálos esetek számai voltak. Az összesítésből kiderül, hogy eddig minden elhunyt krónikus beteg volt.

Délután Orbán Viktor bejelentette, hogy meghosszabbítják az eddigi rendkívüli intézkedések hatályát.

Ez tehát azt jelenti, hogy meghosszabbítják a gyed, gyes és gyet ellátást, a kórházparancsnokok meghozásáról szóló jogszabályt, az eddig bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket, valamint tovább élnek a gazdasági rendelkezések is, mint például az, hogy június 30-ig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni – írja az Index.

Az esztergomi Suzuki gyár pedig kedd este bejelentette, hogy az eredetileg március 23-tól április 3-ig bejelentett leállást további két héttel meghosszabbítja – ezt a vállalat kommunikációs vezetője közölte az MTI-vel. Bonnár-Csonka Zsuzsanna tájékoztatása szerint a Magyar Suzuki Zrt. minden munkatársának, aki a vállalat alkalmazásában áll, biztosítja a bérek kifizetését a munkaidő-áthelyezés, otthoni munkavégzés, illetve a fizetett szabadság lehetőségeit vegyesen alkalmazva.

Az MTI-nek emellett Varga Judit igazságügyi miniszter is nyilatkozott ma, aki elmondta, hogy a járvány ellenére sem marad el az „áldozatsegítés éve”:

„Egyetlen áldozat sem marad egyedül a veszélyhelyzetben, mivel az állam a koronavírus-járvány idején sem hagyja magára a bűncselekmények és a szabálysértések sértettjeit” – mondta.

Varga hangsúlyozta, hogy az áldozatsegítő központok továbbra is üzemelnek, a kijárási korlátozások pedig nem terjednek ki azokra, akik segítségért folyamodnak.

Az Igazságügyi Minisztérium által működtetett áldozatsegítő központok, valamint az éjjel-nappal ingyenesen hívható 06-80-225-225-ös telefonszámon elérhető áldozatsegítő vonal a koronavírus-járvány ellenére is üzemelnek és támogatásban részesítik a hozzájuk forduló áldozatokat – tette hozzá nyilatkozatában a miniszter.

Külföld

A BBC megrázó videót közölt ma arról, hogy az angliai nővéreket egyre gyakrabban éri erőszak munak közben. Az Egyesült Királyság egészségügyi szervezete arról számolt be, hogy a szektorban dolgozók 15 százaléka tapasztalt meg már fizikai abúzust betegtől vagy hozzátartozótól. Kedden pedig a szigetországban a halálozások száma is rekordot döntött: 1 nap alatt 381-gyel nőtt az áldozatok száma, amire eddig még nem volt példa.

A tengerentúlon, azaz az Egyesült Államokban pedig az Amazon dolgozói tüntettek és sztrájkot terveznek, mivel a munkavégzéshez nem kapnak védőfelszerelést és nem biztosítják a biztonságos körülményeket számukra. Ezen kívül veszélyességi pótlékot is követelnek, illetve azt kérik, hogy támogassák azokat az alkalmazottakat, akik a vírus miatt nem tudnak munkát vállalni. A raktári munkások hétfőn már tüntettek, nemsokára az ételfutárok kezdenek majd sztrájkba. A helyzetet viszont tovább súlyosbítja, hogy eközben a vállalat kirúgta azt a férfit, aki a megmozdulást szervezte.

Az USA-ban eközben a koronavírusos halálozások száma március 31-re meghaladta a Kínában elhunytak számát: az Egyesült Államokban eddig több mint 3415-en vesztették életüket a járvány miatt.

Bernie Sanders amerikai elnökjelölt-aspiráns is megszólalt Twitteren azzal kapcsolatban,  hogy tegnap az Országgyűlés megszavazta a felhatalmazási törvényt. A szenátor azt írta:

„A történelem során az autoriter vezetők arra használták a válság pillanatait, hogy megragadják az ellenőrizhetetlen hatalmat. Magyarország Orbánja a legújabb példa erre. Most még inkább ki kell állnunk a demokráciáért és a jogállamiságért, mint eddig valaha.”


Németországban lassul a koronavírus terjedése. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délelőtt 66 885 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4445 esettel – 7,1 százalékkal – több azt egy nappal korábbi 62 435-nél. Emellett pedig Ukrajna miniszterelnöke, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy telefonon beszélt kedden Angela Merkel német kancellárral, és megállapodtak, hogy Németország 150 millió euró hitelt ad Ukrajnának a koronavírus-járvány elleni küzdelemre. Az ország vezetése továbbá arról is tájékoztatott, hogy kötelezővé teszik a karantént a koronavírus-járvány miatt március 28. óta hazatérő ukrán állampolgároknak, amely eddig csak önként vállalt kötelezettség volt.

Olaszországban eközben sajnos kevésbé alakult reménykeltően a nap, több mint nyolcszázzal nőtt az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában. A járvány halottainak a száma így elérte a 12 428-t – közölte kedd esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság.

Spanyolországban a mai számokban megállt az öt napja tapasztalható enyhe javuló tendencia, több mint 5600 beteget ápolnak az intenzív osztályokon. Ma elvileg minden, nem életbe vágó tevékenység leállt az országban, és a kormány újabb gazdasági és szociális csomagot hozott nyilvánosságra, amelyben félszáz rendelkezés a válság miatt leginkább sújtott embereket segíti. A baloldali kormánykoalíció igyekszik pótolni a munkájukat vagy munkaórákat elvesztő háztartási alkalmazottak, a „kölcsönzött” és munkanélküli segélyre még nem jogosult, de már 2 hónapja dolgozók „kölcsönzött” munkaerő jövedelmét. Mikrohitelekkel kívánja finanszírozni a lakbérfizetéssel küzdők problémáit, és lehetővé teszi 6 hónapra az egyéni vállalkozók járulékfizetésének felfüggesztését.

E rendelkezések a már korábban bejelentettekhez adódnak, amilyen a közműszolgáltatások kikapcsolásának tilalma, a kilakoltatások felfüggesztése a rászorulók esetében

A korábban beharangozott létminimum jövedelem biztosítása egyelőre nem valósul meg, a szociális minisztérium későbbre ígéri. De a magántelevíziókat is megtámogatják a reklámbevétel kiesése miatt, és a hajnali órákat leszámítva megtiltották a szerencsejátékok reklámját – a karantén ugyanis súlyosbítja a játékfüggőséget, amelyet a szektor cégei igyekeztek kihasználni.

Franciaországban is megállt a néhány napja tartó javuló tendencia a mai nap adatai alapján, félezer halott és összesen 5565 beteg az intenzív osztályokon, ami egyre nagyobb kihívás elé állítja a megfelelő felszereléssel, így pl. elegendő számú maszkkal ma sem rendelkező egészségügyi dolgozókat – közülük már 6 orvos és egy adminisztratív igazgató is életét vesztette a járvány során. Macron ma a 4 francia maszküzem egyikébe látogatott, hogy ott jelentse be, a hónap végére 10 milliós heti termelést, az év végére pedig önellátást szeretne e téren, a kormány kérésére egy ipari konzorcium lélegeztető gépek gyártását tervezi május közepére. Több egészségügyi szervezet fordult hétfőn az Államtanácshoz, hogy az utasítsa a kormányt a legalapvetőbb egészségügyi eszközök legyártásához szükséges kapacitások rekvirálására.

Kedden a szerbiai kormány egy több mint ötmilliárd eurós (körülbelül 1830 milliárd forint) gazdasági mentőcsomagot jelentett be. A csomag részeként a szükségállapot ideje alatt a vállalkozók mentesülnek az adó- és járulékfizetés alól, az utólagos törlesztés pedig csak 2021-ben kezdődhet meg. A mikro-, kis- és közepes vállalatok dolgozói, akik a válság miatt nem tudnak dolgozni, a szükségállapot ideje alatt a minimálbérnek megfelelő havi fizetést kapnak.

Ezen kívül pedig minden nagykorú szerb állampolgárt 100 euróval (majdnem 36 ezer forint) támogatnak.

Eközben Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót, hogy így állítsák meg a járvánnyal kapcsolatos szabad információáramlást. A Reporters Without Borders azt írja, az állami média is abbahagyta a szó használatát, továbbá eltávolították az egészségügyi tájékoztatókból is, amit iskolákban és kórházakban terjesztettek.

Hét évig terjedő szabadságvesztéssel és kétmillió rubeles bírsággal büntethetők Oroszországban azok, akik a járványügyi karantén megsértésével gondatlanságból több ember halálát okozzák. Az alsóház által kedden megszavazott új törvénytervezet nem vonatkozik a járványügyi előírások megszegésével való szándékos halálokozásra. Azt a hatályos büntető törvénykönyv értelmében a terrorizmussal vagy a diverzióval azonos súlyú bűncselekményként fogják kezelni.

Az Index azt írja a CNN-re hivatkozva, hogy Portugália a járvány idejére az összes bevándorlónak és menedékkérőnek megadta az állampolgárságot. A döntést azzal indokolták, hogy így csökkenthető az egészségügyi kockázat mind a bevándorlási hatóságoknál, mind a határokon szolgálatot teljesítő rendőröknél, mind pedig az érintett, Portugáliában tartózkodó személyeknél.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Balázs Attila