Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amíg mindenki más elszegényedik, addig a leggazdagabbak annyit kerestek, hogy abból a föld lakosságát be lehetne oltani

Ez a cikk több mint 3 éves.

Amíg a járvány okozta gazdasági válság során százmilliók vesztették el az állásukat és tömegeknek lett kérdéses a napi megélhetés, addig a leggazdagabbak a pandémia alatt is jelentősen tudták növelni vagyonukat: csak a lista 10 első helyezettje annyival, hogy abból a föld teljes lakosságát be lehetne oltani a koronavírus ellen – derül ki az Oxfam jelentéséből.

A világ 10 leggazdagabb emberének vagyona a járvány kitörése óta 540 milliárd dollárral (159,5 billió forint) növekedett, ez az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet szerint elegendő lenne arra, hogy megmentse a világ lakosságát a vírus okozta elszegényedéstől és arra is, hogy mindenki megkaphassa a vakcinát.

A szervezet szerint tavaly decemberre a világ dollármilliárdosainak összvagyona elérte a 12 billió dollárt(!), ami a világ 20 legfejlettebb gazdaságának járvány utáni kilábalására szánt összegével egyenlő.

A gazdagodás oka a tőzsde járvány alatti felemelkedése, különös tekintettel a digitális és számítástechnikai cégek részvényeire, mint a leggazdagabbak közt helyet foglaló Jeff Bezos Amazonjának és Mark Zuckerberg Facebookjának értékpapír árnövekedése volt. Jeff Bezos vagyona annyival emelkedett, hogy ha adna az Amazon mind a 867 ezer dolgozójának egy 105 ezer dolláros (31 millió forintos) bónuszt, akkor is ugyan olyan gazdag lenne mint a járvány kitörése előtt.

De, amíg volt felesége közel 4 milliárd dollárt adományozott élelmezési és egyéb szegényeket segítő szervezeteknek, addig Bezos tavaly júniusig mindössze 125 millió dollárral támogatta a vírus és a nyomában járó gazdasági válság elleni küzdelmet.

A jelentést a Davosi Világgazdasági Fórumra időzítve jelentette meg az Oxfam, hogy ezzel hívja fel a figyelmet az egyenlőtlenségek növekedésének a járvány alatti kimagasló gyorsulására. Ehhez igazodik annak címe is: „Egyenlőtlenség vírus”.

A szervezet még a járvány első hullámának elején jelezte, az közel fél milliárd embert taszíthat a nyomorba, így a koronavírus után a föld lakosságának fele nélkülözhet majd. A szegénység elleni harcot egy évtizeddel is visszavethetik a járvány elleni harc miatti leállások – és akár harminc évvel a szub-szaharai Afrikában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten, a gazdaságilag leggyengébb régiókban.

Elon Muskról, aki idén maga mögé utasítva Bezost a világ leggazdagabb embere lett, arról, hogy a Tesla vezetője igazából nem az a képregény-hős világmegmentő csodagyerek-zseni, akinek sokan be szeretnék állítani, hanem ugyanolyan kizsákmányoló, magát zöldre festő üzletember, itt írtunk hosszabban.