Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkolnak a németországi dolgozók az Amazon gigaakciós napján

Ez a cikk több mint 4 éves.

A németországi Amazon-dolgozók és az őket képviselő Verdi szakszervezet hetedik éve próbálja elérni, hogy kollektív munkaszerződést kössön dolgozóival az amerikai óriásvállalat, ám mindeddig nem jártak sikerrel. A szakszervezet ezért mára sztrájkot hirdetett a németországi telephelyeken.

A sztrájk egybeesik az Amazon lassan hagyományosnak számító Prime Napjával, amikor jelentős árkedvezményekkel pörgetik fel a megrendeléseket. A Prime Napok idén július 15-16-ra esnek, a német dolgozók a cég számára jelentős bevételeket hozó időszakot választották a munka megakasztására.

Az Amazon 2015-ben indította el a karácsonyi szezont elindító Fekete Péntek (Black Friday) mintájára a nyári Prime Napot, mely hamar kétnaposra terebélyesedett. A tavalyi évben csak a Prime Nap alkalmával 3,9 milliárd dollárnyi árút mozgatott az Amazon globálisan, idén a szakértők 5,8 milliárd dolláros forgalmat jeleznek elő.

A Verdi képviselői a dpa hírügynökségnek elmondták, az Amazon 12 németországi telephelyéből 7-ben zajlik jelenleg sztrájkakció, ám a résztvevők pontos számát nem tudták elárulni. Mechthild Middecke, a Verdi Bad Hersfeld-i titkára a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak ma reggel arról beszélt, hogy körülbelül 200 dolgozó tette le a munkát a telephelyen a reggeli műszakban.

A szakszervezet célja, hogy a Prime Napok miatt megnövekvő forgalmat megakasszák, ám a cég a sajtónak eddig arról számolt be, hogy minden telephelyen megfelelően zajlik a munka.

A kollektív munkaszerződés hiánya mellett a kb. 13 ezer németországi Amazon-dolgozó az alacsony bérek miatt tiltakozik. Orhan Akman, a Verdi szakértője szerint az Amazon jelentős árkedvezményekkel próbálja megszerezni a vásárlókat, a dolgozóinak nem ad létminimumot biztosító béreket. A cég ezzel szemben azt állítja, hogy a logisztikai területen fizetett átlagos béreknél magasabbat fizet dolgozóinak.

Sztrájkokra nemcsak Németországban, de az Egyesült Államokban is lehet számítani a mai nap folyamán.

A világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos által alapított cégóriás béreit és munkakörülményeit nemcsak Európában, de az Egyesült Államokban rendre éri kritika. A gigantikus raktáraiban másodpercre leszabályozott és megfigyelt keretek között kell dolgozniuk az alkalmazottaknak, nem ritka, hogy mosdóba sincs idejük elmenni. A szakszervezetek és a Demokrata Párt balszárnyának, főként Bernie Sanders-nek a nyomására végül sikerült elérni, hogy az USA-ban a cég megfizessen a 15 dolláros minimum órabért raktári dolgozóinak.

Mindemellett a vállalat globálisan az egyik legnagyobb adóelkerülőnek számít, amely sem Amerikában, sem Európában nem nagyon fizet adót.

Az európai Amazon-telephelyeken fennálló nehéz munkakörülményekről korábban mi is közöltünk interjút egy lengyel szakszervezetissel.

(Mérce / taz.de / Frankfurter Allgemeine Zeitung)