Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már második éve nem fizet adót az Amazon

Ez a cikk több mint 5 éves.

11,2 milliárd dolláros tavalyi bevételéből egy centet sem fizet be az USA-ban szövetségi adó formájában az Amazon – írja a The Guardian.

Az online vásárlással foglalkozó techóriás közteherviselésben (nem) vállalt szerepéről az amerikai Adóügyi és Gazdaságpolitikai Intézet (ITEP) tett közzé egy jelentést szerdán, azt állítva, hogy az Amazon zsinórban második éve nem járul hozzá jövedelemadó formájában a szövetségi büdzséhez.

Bár az Amazon 2018-ban 5,6 milliárd dollárról 11,2 milliárdra megduplázta bevételét, annak nincs nyoma, hogy a törvény szerint a nagyvállalatra vonatkozó 21 százalékos adókulcsnak megfelelően befizette volna restanciáját. Sőt: 129 millió dolláros adóvisszatérítés szerepel a nevük mellett, azaz lényegében –1 százalékot adózott a cég.

Az ITEP szerint Amazon adóbevallásából kiderül, hogy ez az eredmény részben különböző adókedvezményeknek köszönhetők. Az adóügyi intézet szerint az Amazon nincs egyedül ezzel a gyakorlattal: a Netflix is hasonló cipőben jár, akik szintén 2018-ban érték el történetük legnagyobb, 845 millió dollárra rúgó profitjukat, ám szintén nem fizettek adót utána.

A nagyvállalatok számára azt követően jött el a bőség ideje, hogy 2017 végén a Trump-adminisztráció adóreformot jelentett be, amelynek egyik legsúlyosabb eleme az volt, hogy a korábbi 15-35 százalékos többkulcsos társasági adót egy szintre, 21 százalékra vágták, de az ITEP szakemberei szerint a beérkező adóbevallásokból az derül ki, hogy sokan még ennek az alacsonyabb összegnek a megfizetését is kikerülik.

A The Guardian által írt cikk megjelenése után az Amazon közleményben állította az ellenkezőjét annak, mint az ITEP által publikált jelentés. Azt állítják, a cég befizeti az összes olyan adót, amelyet meg kell fizetnünk az Egyesült Államokban és minden országban, ahol működnek, beleértve a 2,6 milliárd dollárnyi társasági adót és az elmúlt három évben összesen 3,4 milliárd dollárnyi adómennyiséget.

(The Guardian)