Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Amazon munkáskövető rendszere elkészíti az elbocsátási papírmunkát is, ha nem hatékony a dolgozó

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több alkalommal is írtunk már a Mércén az Amazonnál alkalmazott, produktivitást maximalizálni igyekvő, a dolgozók munka- és életkörülményi igényeit kevésbé figyelembe vevő gyakorlatokról. Most az Insider arról számolt be, hogy az óriáscég raktári munkásokat követő informatikai rendszere nem csak monitorozza, de a saját maga által kiértékelt adatok alapján el is bocsáthatja a „nem jól” teljesítő dolgozókat – a teljes papírmunkát is elvégzi.

Az elmúlt évben több, mint 300 munkást küldtek el a cégtől egyetlen létesítményben, az egyes dolgozók termelékenységi mutatójára hivatkozva.

Az Amazon dolgozói nehezen viselik a Black Mirror disztópikus jövőképekről szóló sorozat hangulatát idéző munkakörülményeket és teljesítési elvárásokat. A rendszer a dolgozók pihenőidejét is adatsorba rendezi, emiatt többen még a vécére sem mernek kimenni. Több, a cég termékeit kiszállító futár pedig arról számolt be, hogy a kritériumoktól való félelem miatt Stop-táblákon hajtanak át, és üvegbe pisilnek munka közben.

A cég először nem válaszolt a lap megkeresésére, majd tagadta annak állítását, hogy emberi beavatkozás nélkül küldenek el adatsorokra támaszkodva munkavállalókat.

A szóvivő szerint bár igaz, hogy a rendszer automatikusan küld figyelmeztetéseket a rosszul teljesítő dolgozóknak és elkészíti a elbocsátási papírmunkát is külső beavatkozás vagy felügyelet nélkül, ugyanakkor azt meg kell erősítenie egy emberi lénynek is, aki végül kézbesíti is az információt.

A szóvivő szerint a döntések ellen fellebbezhetnek az érintett dolgozók, és tanácsadási tréningeket is felkínálnak a nem elég termelékeny munkavállalóknak. Az Amazon egyébként a világ leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak a cége. Februárban például arról számolhattunk be a céggel kapcsolatban, hogy 11,2 milliárd dolláros tavalyi bevételéből egy centet sem fizet be az USA-ban szövetségi adó formájában az Amazon.

A Fekete Péntek alatt pedig az egyik munkavállaló azt mondta, az automatizáció eddig nem tette könnyebbé számukra a munkavégzést, inkább csak a tulajdonosoknak jelentett megtakarítást. A gépek gyakran összetörnek termékeket, lelassítják a munkát és nehezebbé teszik a dolgozók számára a munkavégzést. De így is menni kell, hiszen az említett, 25 éves férfi jelenleg hajléktalan – az Amazon logisztikai központjának a parkolójában él, a saját kocsijában. Heti 60 órát dolgozik, állítása szerint erős depresszióval és alváshiánnyal szenved, éjszakánként 4-5 órát tud aludni, mielőtt újra munkába megy.

(Insider)