Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Terhes nőt is rúgtak ki az Amazon angliai gyárából, amiért nem teljesítette a normát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy újabb megrázó beszámoló került napvilágra az Amazon csomagoló gyárában uralkodó állapotokról. Michael Gabay a Tilbury-ben található gyárban dolgozott, most pedig „100 nap a pokolban” meséltaz általa átélt embertelen körülményekről.

Elmondása szerint a gyárban dolgozókat úgy kezelik, mint a rabszolgákat.

A 180.000 négyzetméteres területen a dolgozóknak meg kell találniuk a bedobozolandó tárgyakat és azok elszállítani a dobozolóba. Ez a dolgozóknak folyamatos állómunkát jelent, ami az egy műszak alatt akár több kilométeres gyaloglással együtt komoly fizikai megterhelést jelent.

Mindezen felül azonban a gyár 10 órás műszakokban dolgoztatja a munkásait, amiben alig vannak szünetek, az is csak arra elég, hogy el tudjanak menni a mosdóba.

Többen beszámoltak arról, hogy sokan elalszanak a wc-n, annyira kimerültek. Beszámolók alapján a dolgozók úgy járkálnak, mint a zombik. Sokszor előfordul, hogy a kimerültségtől elfelejtik hol hagyták a csomagot és mindemellett folyamatos nyomást alatt vannak, hogy még gyorsabban dolgozzanak.

Az Amazon a világ egyik leggazdagabb cége, 730 milliárd fontra becsülik az értékét. A munkások bére ehhez képest 10,50 font, úgy hogy óránként teljesíteni kell a 120 darab becsomagolt szállítmányt. Különben, ahogy azt korábban is megírtuk a rendszer automatikusan jelent a teljesítményről, mely elbocsátással járhat, ha nem teljesítik a kitűzött termelési célt.

A dolgozók teljesítményét folyamatosan jegyzik és ellenőrzik még a mosdóban töltött idejüket is.

A munkások éjszakai műszakban körülbelül 250 ezer szállítmányt csomagolnak el. Gyakori, hogy az ekkora megterheltségtől és kimerültségtől a munkások megbetegednek.

Többen rosszul lettek, viszont a beszámolók alapján a vezetőség megtagadta a mentők hívását és a gyár elsősegélynyújtó állomására küldte a beteg munkásokat.

A terhes nők nem kapnak pihenőt még, ha fájdalmaik vannak akkor sem. Az egyik nőt hat hónapos terhesen azért bocsátották el, mert az előírt óránkénti 120 darab becsomagolását nem bírta megvalósítani, később elmondta, hogy mindent megpróbált, de nem tudott gyorsabban menni.

A cégnél az elképesztő rossz munkakörülmények miatt rendszeresek a túlhajszoltságból fakadó munkahelyi balesetek. Arra is volt példa, hogy az egyik dolgozóra ráesett egy nehéz csomag, viszont a vezetőség nem volt hajlandó mentőt hívni neki. Egy másik nőt pedig a munkahelyi sérülése miatt bocsátották el, mivel nem dolgozott elég hatékonyan. 

Néhány munkavállaló megpróbált szakszervezetet alapítani, amelyet hivatalosan is be akartak jegyezni. Viszont, amint a vezetőséghez jutott az információ több a szakszervezetbe belépni tervező munkást ellenőriztek és megrovásban részesítettek a teljesítménye miatt. Így nem tudott megvalósulni a munkások érdekeit képviselni akaró szervezet, akik például a 10 percnél hosszabb szünetekért akartak küzdeni.

A dolgozók munkakörébe beletartozik, hogy részt kell venniük „az erő óráján”, ahol a menedzserek hangosan üvöltenek különböző szlogeneket, majd hangos és gyors zenét játszanak le a munkásoknak, annak érdekében hogy felgyorsítsák a termelékenységet. Vélhetően ez az eszközük annak érdekében, hogy felpörgessék a végkimerülés határán lévő munkásokat.

Jeff Bezos az Amazon alapítója egyébként a világ leggazdagabb embere, személyes vagyona körülbelül 85 milliárd font úgy, hogy idén a válása miatt 27 milliárd font a feleségéhez került, melynek köszönhetően bekerült a világ leggazdagabb öt nője közé.

Bezos tíz másodperc alatt többet keres, mint dolgozói egész évben.

Februárban már beszámoltunk arról, hogy bár az Amazon 2018-ban 5,6 milliárd dollárról 11,2 milliárdra duplázta a bevételét, mégsem fizetett be egy cent adót sem  az USA-ban szövetségi adó formájában. A közteherviselésben már második éve szerepet nem vállaló cégről az amerikai Adóügyi és Gazdaságpolitikai Intézet (ITEP) tett közzé egy jelentést, azt állítva, hogy az Amazon zsinórban második éve nem járul hozzá jövedelemadó formájában a szövetségi büdzséhez. 

(Daily Mirror)

Címlapkép: Amazon Espana