Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Amazon kirúgással fenyegette több olyan dolgozóját, akik kritizálták a cég klímatörekvéseit

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Amazon kirúgással fenyegette azokat az alkalmazottait, akik nyíltan kritizálni merték a céget, amiért az a környezetre káros olaj- és gázipari cégekkel is dolgozik, hozzájárulva ezzel a klímakatasztrófához, írja a Vox.

A Washington Post szeptemberben megírta: az óriáscég szeretett volna klímabarát színben feltűnni, ezért ígéretet tett arra, a következő húsz évben drasztikusan csökkenti majd szén-dioxid kibocsájtását. A lap információi szerint viszont ezzel párhuzamosan az elmúlt hónapokban legalább két olyan dolgozójukat fenyegették meg elbocsájtással, akik segítettek klímasztrájkot szervezni a vállalat alkalmazottai körében.

A sztrájk idején több dolgozó is nyilatkozatot tett a médiának, amiben arról beszélnek: az Amazon környezetszennyező cégekkel is együtt dolgozik, negatívan befolyásolva a klímaváltozást. Az egyikük, egy Maren Costa nevű UX dizájner a Washington Postnak később arról mesélt: a cikk megjelenése után az Amazon HR behívta egy meetingre,

ahol közölték vele, hogy megsértette a vállalat egyik alapelvét, miszerint az alkalmazottak nem beszélhetnek a sajtóval anélkül, hogy arra a cég előzetes engedélyt adott volna.

Costa ezt követően egy emailt is kapott, amelyben leírták, hogy bármiféle jövőbeli szabálysértés akár a munkaviszonyának végét is jelentheti.

Egy másik alkalmazott, Jamie Kowalski hasonló levélről számolt be, Emily Cunningham figyelmét pedig egy meeting során hívták fel arra, hogy jobban át kellene gondolnia, milyen tartalmakat posztol a social media felületein.

Az óriáscég egy szóvivője a következőképpen reagált az esetekre:

„Ez egy bevett gyakorlat, amelyek mindössze arra szolgált, hogy emlékeztessük az alkalmazottainkat: tudatosan vagy nem, de megsértettek egy vállalati policy-t. A beszélgetések kizárólag arra irányultak, hogy megbizonyosodjunk arról: a munkavállalóink tisztában vannak a szabályainkkal és értik őket.”