Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Demonstráltak a Hősök terén a vendéglátás megmentéséért, a rendőrség igazoltatta a résztvevőket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés: Kollégánkat is igazoltatták a rendőrök

Helyszíni tudósítónk, Tóth Csaba számolt be róla, hogy a demonstráció résztvevőit nagy számban igazoltató rendőrök vele szemben is intézkedtek, annak ellenére, hogy közölte velük, hogy a Mérce újságírója, és közérdeklődésre jogosan  számot tartó, közterületi eseményről tudósít, valamint újságíró-igazolványát is felmutatta. A járőrök ennek ellenére folytatták az intézkedést.

Korábban írtuk:

Egyre több ember jelenik meg a Hősök terén azon az eseményen, amit a Le az Adók 75%-ával Párt hirdetett meg Facebookon korábban. A gyülekezési tilalomra tekintettel nem nevezik tüntetésnek az eseményt, inkább csak arról van szó, hogy ma déltől sok ember látogathat el „kíváncsiságból” a Hősök terére, és megfigyelheti távolról, egymástól legalább két méteres távolságot tartva az ott zajló eseményeket.

” Semmi esetre se akarjatok „részt venni” semmiben, vagy gyűlni. Ha valaki netán megszólal, azt tekintsétek pusztán annak, hogy szabad véleménnyilvánítás jogán tette, amivel ti egyáltalán nem biztos, hogy egyetértetek, csak pusztán kíváncsiságból álltatok meg és füleltetek. Különben is a nagy tömeg nem engedett el titeket, hogy keresztül rongyoljatok a parkon.

A szabad véleménynyilvánítás jogával élők elképzelhetően nem fognak egyetérteni azzal, hogy a kormány nem engedélyezi a vállalkozók szabad nyitvatartását, és nem tesz lépéseket a felelőtlen politika miatt csőd szélére került honfitársaink megsegítésére”

– olvasható az esemény leírásában, ahol emellett még arra is biztatnak, az arra járók tiszteljék meg a teret egy magyar zászlóval, és mindenképpen viseljenek maszkot, illetve meleg kabátot a megbetegedések elkerülése érdekében.

Az egyik szervező hangosbeszélőn keresztül szólt az egybegyűlt kb. kétszáz embernek. Szerinte:

„Rengetegen kerültek létbizonytalanságba. Ezek után úgy látjuk, hogy felelős döntéseket hoztak a politikusok?”
„A politikusok kőszívűek, és csak az erőből értenek.”
„Úgy látom, hogy a korlátozások egyes pontjai értelmetlenek.”

Szerinte „iszonyatosan undorító”, hogy egyes étkezdék, valamint a kaszinók nyitva tarthatnak, míg másokat bezárnak. A szónok kompromisszumos megoldást követelt a vendéglátók részére, amivel kinyithatnak.

Ecsenyi Áron, a Le az Adók 75%-ával Párt vezetője is felszólalt, szerinte a kormány „kommunizmust kényszerített a vendéglátósokra”. Szerinte mindenkinek jutott pénz, csak a vállalkozóknak nem. Ecsenyi a kormány intézkedéseit a tervgazdasághoz hasonlította beszédében, bár a továbbiakban nem fejtette ki a gazdaságpolitikai-történelmi párhuzam lényegét.

A beszédek végeztével a rendőrség több tucat emberrel felvonulva igazoltatni kezdte egyrészt látszólag véletlenszerűen a résztvevőket, másrészt sorfallal választotta el a szónokokat a tömegtől, és őket is hosszasan igazoltatták.

A demonstrációval kapcsolatban egyébként az esemény előtt a TASZ is megszólalt, álláspontjuk szerint a résztvevőknek ugyan vállalniuk kell a gyülekezési tilalom megsértésének lehetséges következményeit, ám fel is ajánlották segítségüket arra az esetre, ha a rendőrség megbírságolná a résztvevőket (a tavaly tavaszi „dudálós” tüntetéseken hasonlóképp jártak el):

„Amíg a kormány nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy az emberek tisztán lássanak a járvánnyal és a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban, cserébe viszont még a véleménynyilvánítás lehetőségét is durván korlátozza, fokozott türelmet kell tanúsítania a hasonló megmozdulásokkal szemben. Ilyen helyzetekben a rendőrség akkor jár el arányosan, ha nem feloszlatja a gyűlést, hanem lépéseket tesz annak biztonságos lebonyolítása érdekében (maszkviselés, távolságtartás betartásának előmozdítása).”

A koronavírus-járványra hivatkozva bevezetett általános gyülekezési tilalom indokolatlan volt tavasszal is, és most is…

Posted by TASZ on Sunday, 31 January 2021

A vendéglátóhelyek bezárását november 9-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, és bár még ugyanebben a hónapban arra is ígéretet tett a kormány, hogy a lezárások által érintett szektorokban átvállalja a bérköltségek felét, ám ahogy akkor arra a Mércén is felhívtuk a figyelmet, ezeket a bértámogatásokat csak utólag folyósítják, a munkáltatóknak előbb ki kell fizetniük a dolgozóik teljes bérét, ami sok helyen, épp a legnehezebb helyzetben lévő cégek esetén, kivitelezhetetlen.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt ígérte, mindent megtesznek, hogy felgyorsítsák a bértámogatások kifizetését, illetve, hogy amikor lehetőség lesz a járványügyi szabályok enyhítésére, a vendéglátóhelyek az elsők közt nyithatnak majd újra, a teljesen magára hagyott szektor vállalkozói és dolgozói egyre elkeseredettebbek. Az pedig tovább árnyalja a kormány ígéreteinek komolyan vehetőségét, hogy az utóbbi napok hírei szerint az ágazat Fidesz-közeli szereplői a legkiszolgáltatottabb vállalkozásokkal ellentétben gond nélkül kapnak milliárdos állami támogatásokat.

Mint arról  ma beszámoltunk, az év elejére nagyrészt teljesen ellehetetlenült vendéglátósok utolsó kétségbeesett segélykiáltásként egyre többször döntenek úgy, hogy a tiltás ellenére kinyitnak,

a kormány azonban a sosem látott bértámogatás tényleges folyósítása helyett az eddiginél is keményebb rendőri szigorral fokozza az egyébként is pattanásig feszült helyzetet.

Címlapkép: kép: Mérce