Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több milliós büntetéssel és eltiltással keményít be a kormány a szabályszegő vendéglátósokkal szemben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szigorúbb rendelkezéseket vezet be a kormány azokkal a vendéglátósokkal szemben, akik megszegik a korlátozó intézkedéseket, vagyis nemcsak elviteles kiszolgálást biztosítanak, hanem kinyitnak – derült ki a Magyar Közlöny friss, veszélyhelyzetet meghosszabbító számából.

Az eddigi szabályozás szerint százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírságot szabhatott ki a rendőrség, illetve legfeljebb egy évre be is zárathatta a szabályokat megszegő vendéglátóegységeket, a friss kormányrendelet értelmében viszont ezért a szabálysértésért innentől kapásból fél év bezáratás jár, ha pedig az üzemeltető ennek ellenére kinyit, egy évre be kell zárnia.

Komoly szigorítás továbbá, hogy mindkét időtartamú bezárás esetében teljesen el is tiltják a vendéglátói tevékenységtől az üzemeltető cég vezetőjét és tagjait. Amennyiben ezt megszegik, az üzemeltetővel szemben 1-től 5 millió forintig terjedő bírság szabható ki.

Mint az a csütörtöki kormányinfón kiderült, a kormány március 1-ig meghosszabbítja a veszélyhelyzetet, csakhogy – míg tavaly 400 milliárd forint tűnt el a vendéglátói piacról a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt – segítséget továbbra sem biztosít a szektor egyre kétségbeesettebb vállalkozóinak és dolgozóinak.

A vendéglátóhelyek bezárását november 9-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, és bár még ugyanebben a hónapban arra is ígéretet tett a kormány, hogy a lezárások által érintett szektorokban átvállalja a bérköltségek felét, ám ahogy akkor arra a Mércén is felhívtuk a figyelmet, ezeket a bértámogatásokat csak utólag folyósítják, a munkáltatóknak előbb ki kell fizetniük a dolgozóik teljes bérét, ami sok helyen, épp a legnehezebb helyzetben lévő cégek esetén, kivitelezhetetlen.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbb azt ígérte, mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének a felgyorsítására, illetve, hogy amikor lehetőség lesz a járványügyi szabályok enyhítésére, a most még bezárásra kényszerült intézmények közül a vendéglátóhelyek az elsők közt nyithatnak majd újra. Az ugyanakkor tovább árnyalja a képet, hogy az utóbbi napok hírei szerint az ágazat Fidesz-közeli szereplői a legkiszolgáltatottabb vállalkozásokkal ellentétben gond nélkül kapnak milliárdos állami támogatásokat.

Mindezek fényében talán nem túlzás azt állítani, hogy a tiltások ellenére történő kinyitás a mára nagyrészt teljesen ellehetetlenült vendéglátósok utolsó kétségbeesett segélykiáltása a döntéshozók felé, a kormány azonban a sosem látott bértámogatás tényleges folyósítása helyett rendőri szigorral fokozza az egyébként is pattanásig feszült helyzetet.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd