Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Március 1-ig hatályban maradnak a korlátozó intézkedések

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón bejelentette, hogy a novembertől bevezetett korlátozó intézkedések március 1-ig érvényben maradnak.

Mivel a kormány csak további két hétig tarthatja fenn a rendkívüli jogrendet, azt kérte az országgyűléstől, hogy újabb 90 napra hosszabbítsa meg az intézkedéseket.

A védelmi intézkedések fenntartását február második felében felülvizsgálják.

Gulyás megjegyezte, hogy megtörténhet az is, hogy a járványügyi korlátozásoknak március 1-je után is érvényben kell maradniuk.

A miniszter elmondta, hogy a „járványt sikerült megfékezni és kordában tartani”, ugyanakkor a szabályok fenntartása „indokolt”.

Ha a járvány terjedése tovább csökken, akkor van esély az enyhítésre, a másik lehetőség pedig, ha kellő számú vakcina érkezik – mondta el Gulyás, aki hozzátette: „február végéig 300 ezer ember számára elegendő orosz oltóanyag érkezhet Magyarországra”.

Az Európai Unióból kevés vakcina érkezik – ismertette Gulyás Gergely. A Pfizer 27 millió adag vakcinát szállított ki eddig, amelyből az USA-ba 13 millió, Izraelbe 2,7 millió, az EU pedig 8,5 milliót kapott.

„Ez az érdemi védekezéshez kevés” – szólt a miniszter.

Gulyás Gergely a kínai oltóanyagról is beszélt. A miniszter elmondta, hogy a Sinopharm terméke is „megbízható, mivel már 15 millió embert beoltottak vele”.

A kormány úgy döntött, hogy ideiglenesen minden olyan vakcinát engedélyeznek, amellyel egymillió embert már beoltottak. „Értelemszerűen az alkalmazás előtt az NNK ellenőrizni fogja a vakcinát”, ígérte meg Gulyás.

A vendéglátóhelyek újranyitásának kérdéséről azt mondta, hogy mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének a felgyorsítására. Elmondta, hogy amikor lehetőség lesz a járványügyi szabályok enyhítésére, a most még bezárásra kényszerült intézmények közül a vendéglátóhelyek az elsők közt nyithatnak majd újra.

Az elmúlt 24 órában 1569 újabb fertőzöttet regisztráltak Magyarországon,  és 93-an hunytak el koronavírusos megbetegedésben.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt