Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kipótolta az állam Mészáros Lőrinc szállodaláncának veszteséges foglalásait

Ez a cikk több mint 3 éves.

17,7 milliárd állami támogatást kapott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc, miközben a koronavírus járvány első hulláma alatt leépítette dolgozóinak közel a felét, írja az Mfor. Bár a második hullám alatt már elbocsájtási tilalom volt a támogatás feltétele, így is járt kormányzati segítség.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója még november 11-én jelentette be, hogy a vírushelyzet miatt a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált szálláshelyek számára nyújtanak segítséget, megtérítve a november 8-ig beérkezett, zárás utáni 30 napra vonatkozó bevételkiesés 80 százalékát.

A Hunguest Hotels szállodalánc is a november 11. és december 10. közötti időszakra érkezett foglalásaik után kapta a kormányzati támogatást – mint az egyik vezető vidéki szállodalánc, méretéből adódóan (több, mint kétezer főt foglalkoztatnak) a hotelfoglalások jelentős hányadát realizálja, ezzel arányosan részesült támogatásban a vállalat.

Labossa Lajos, a Hunguest Hotels Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója szerint egyébként több, mint ötven százalékos forgalomcsökkenés történt szállodaláncukban, mivel a koronavírus miatt több hónapon át nem tudtak bevételt termelni, illetve a külföldi vendégek száma is jelentősen visszaesett.

A Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül rendszeresen támogatnak közpénzből olyan fejlesztéseket, amelyenk tulajdonosainak minden bizonnyal saját forrása is akadna a beruházásra. A Kisfaludy-program keretében nyáron mintegy 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő, felújításra használható támogatást osztottak szét négy darab ötcsillagos luxusszálloda tulajdonosai között – a kormányközeli vállalkozó hotellánca már ekkor is nagyot szakított. A pályázat szerencsére arra is alkalmas, hogy valaki egészen kis önerővel, ám rengeteg állami közpénz ellenében kezdjen neki a szállodaépítésnek.

Ahogyan arról a 24 is beszámolt: az MTÜ bőkezű támogatásaiból az ellenzéki városok egyébként valahogyan nem szoktak részesülni, pedig az állami cég vezérigazgatója, Guller Zoltán szerint „egyetlen turisztikai attrakcióként értelmezhető remek ötlet sem eshet el támogatástól, ha van rá forrás”. Azt, hogy kinek ítélik oda a támogatást, elvileg egy grémium bírálja el, szigorúan szakmai alapon, ám a lap adatigénylésére sem árulták el, kik az említett bizottság tagjai.

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd