Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mintegy 1,5 milliárd vissza nem térítendő állami támogatást kapott pár NER-közeli luxusszálloda

Ez a cikk több mint 3 éves.

1,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást juttatott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) négy darab, ötcsillagos vidéki luxusszállodának, amelyek között van kormányközeli kötödőésű, illetve olyan is, amely orosz kézben van, írja a Menedzsment Fórum.

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében a legtöbb állami pénzt, mintegy 500 milliót a Spirit Hotel kapta, amely a lap szerint már tavaly is rendkívül sikeres évet zárt: 2019-ben 591 millió forint nyereséget hozott többségi tulajdonosának, Bálintfy Gábor ügyvédnek. A Menedzsment Fórum információi szerint Bálintfy érdekeltségei közé tartozott a hévizi Hotel Carbona is, amelyben gyakran pihennek a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság dolgozói, illetve amely átadóján maga a miniszterelnök mondott beszédet. A Spirit ellen 2018-ban eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, miután kiderült: a szálloda oldalán a Yandex orosz cég kémprogramját futtata – ugyanennek a cégnek a kódja bukkant fel 2017 tavaszán a nemzeti konzultáció oldalán is.

A több, mint 400 millió forintot elnyerő, siófoki Hotel Azúr a lap információi szerint nem először kapott kapott rengeteg állami pénzt, a legutóbb 470 millió forintot zsebelhettek be. A Divinus Hotel zöldmezős beruházás keretében jött létre 2008 július végén, annak a Disznós Zoltán üzletember érdekeltségeként, aki a helyiek tiltakozása ellenére 100 férőhelyes, magán jachtkikötőt építetett volna egy Natura 2000 besorolású, siófoki szabadstrandnál. A hévizi Lotus Therme tulajdonosa az AEG Ingatlanhasznosító Zrt., amely az Index információi szerint orosz magánszemélyel tulajdona.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója még májusban számolt be róla, hogy újabb szakaszába lép a Kisfaludy program: Magyarország kormánya akkor arról döntött, hogy 150 milliárd forintot biztosít turisztikai fejlesztésekre, a magyarországi szálláshelyek teljeskörű megújítását célzó program utolsó szakaszának megvalósítására. A pályázat másik nagy nyertese a Menedzsment Fórum információi szerint a Mészáros Lőrinchez köthető Opus Zrt., amely a Hunguest Hotels vidéki szállodáit újíthatja fel 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő, állami támogatásból.