Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Állami támogatásból gyűjtött önerőre még kedvezményes állami hitelt is kapnak a kormánynak kedves szállodaipari cégek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kormányközeli szállodaipari vállalkozók úgy pályázhatnak kedvezményes állami hitelre, hogy már az önerőt is állami támogatásból szedték össze – vezette le az Mfor vasárnapi cikkében. 

A koronavírus-járvány hatásai miatt bejelentett gazdaságvédelmi akciótervben is kiemelt helyen szerepelt a turizmus és a szállodaipar. Ennek dacára ebben az ágazatban történt meg az, hogy a válság első szelére lemondtak a munkahelyek megtartásáról, elsősorban a Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármester által tulajdonolt Hunguest Hotelnél.

Korábban itt írtunk arról a G7 cikke alapján, hogy a már most is tőkeerős Mészáros-érdekeltségek további állami támogatásával hogyan lehet a kormányközeli oligarcha a vírus nagy nyertese.

A parlamentben két héttel ezelőtt Vadai Ágnes DK-s képviselő intézett írásbeli kérdést Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez, amelyben a nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztésére és új szállodák létesítésére kiírt Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukcióról érdeklődött – ezen belül pedig arról, hogy az ezen a pályázaton nyertes Adventor Hotel Üzemeltető Kft. vezetője, Sáfrány Tamás tényleg rendelkezik-e a szükséges önerővel.

A G7 cikke szerint Sáfrány közeli kapcsolatban áll Mészáros Lőrinc visszatérő üzlettársával, az ország negyedik leggazdagabb emberével, Szíjj Lászlóval: a vállalkozó Minerva Pénzügyi Zrt.-jének felügyelőbizottsági tagja, és a cégadatbázis szerint a szintén Szíjj László tulajdonában lévő Hotel Golf Kft. ügyvezetője.

Gulyás nevében Dömötör Csaba, Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt válaszolta, hogy a pályázati felhívás előírásainak megfelelően rendelkezik a pályázat megvalósításához szükséges önerővel.

Csakhogy – mint az Mfor rámutat – a Kisfaludy-pályázat felhívása megengedi, hogy az államtitkár által hivatkozott önerő saját forrásból és az államháztartás alrendszereiből származó egyéb támogatásból álljon.

Ebből tehát az is következik, hogy egy luxusszállodát egy kiválasztott üzletember cége akár egészen minimális saját forrásból is felépíthet.

A Kisfaludy program nyertes pályázói által igényelhető kedvezményes kamatozású állami hitel összege ügyletenként minimum 10 millió forint, maximum 5 milliárd forint, futamideje pedig 2-15 év között lehet. A bank pedig két kategóriát állíthat fel a hitelt igénylő önerejével kapcsolatban:

  • csekély összegű támogatási kategória: minimum 10% (amely állami támogatást is tartalmazhat)
  • regionális beruházási támogatási kategória: minimum 25% (minden állami támogatástól mentes formában)

A kedvezményes hitelhez így elég 10-25 százalék önerő, amely az első kategóriában még állami támogatás is lehet.

Az állami támogatáshoz szükséges önerőhöz tehát állami hitelt is elfogad a pályázatokat kiíró MTÜ, az állami hitelhez szükséges önerőhöz pedig állami támogatást is elfogadnak a bankok.

Dömötör Csaba válaszában a „turisztikai ágazat a lehető leghamarabbi talpra állításának” fontosságát is hangsúlyozta, ehhez képest – ahogyan a 24.hu csütörtökön megírta – a turisztikai célú, vissza nem térítendő milliárdos állami pénzosztásból például egyetlen ellenzéki vezetésű önkormányzat sem részesült.

(Mfor.hu)

Címlapkép: A koronavírus-járvány terjedése miatt bezárt szállodák és a turizmus iparág dolgozói iránt kifejezett szolidaritás jeleként szív alakban világítanak a budapesti Danubius Hotel Flamenco szálloda ablakai 2020. március 25-én. (A kép illusztráció.)MTI/Soós Lajos