Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megvéd valakit egyáltalán a kormány terve Mészáros Lőrincen kívül?

Ez a cikk több mint 3 éves.

Válság ide, válság oda, Mészáros Lőrincnek és üzlettársainak csütörtökön is jó napja volt. Erről leglább három aznapi hír is tanúskodik:

  • Az Átlátszó írta meg, hogy a Gazdasági Versenyhivatal oldalán március végén közzétett engedélyezési dokumentum szerint a Mészáros Csoporthoz tartozó Status Next Környezetvédelmi Magántőkealap egyedüli irányítást szerez a Tatai Környezetvédelmi Zrt.-t tulajdonló Envirotis Holding Zrt. felett.
  • Nemzetgazdasági érdek lett Tiborcz és Mészáros üzlettársának XI. kerületi lakóparkja – ezt az Index szúrta ki.
  • Az MTI-n az is megjelent, hogy a bejelentett vidéki járványügyi lazítások hatására már május 15-én megnyitnak Mészáros Lőrinc balatoni kempingjei.

„Ebben a hírben sajnos semmi furcsa nincsen”

– bár ez a kommentár a fenti három hír bármelyikének vonatkozásában is elhangozhatna, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt véleményezte így a csütörtöki kormányinfón, hogy Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus Global Nyrt. kedden csoportos létszámleépítést jelentett be a Hunguest Hotels szállodáinak a járvány miatt előre hozott felújítása okán.

Gulyás magyarázata szerint a turizmusban és a vendéglátásban kellett a legnagyobb munkaerőveszteséget elszenvedni, hiszen a piac egyik napról a másikra megszűnt. Szerinte sok olyan szállodát működtető céget lehetne találni, ahol jóval nagyobb arányban építettek le.

„Nyilván a hír mögött az a szándék áll, hogy a tulajdonos nem szimpatikus az RTL Klubnak, ezért az általa tulajdonolt cégben történt változásokat emelik ki, de bármelyik cég esetében hasonló vagy még rosszabb statisztikákkal találkozhatnának” – szúrt vissza a kormányinfón kérdező televíziónak a miniszter.

Gulyás magyarázatában lehetne is akár ráció.

De ha ilyen hamar tárja szét a karját a kormány, és ennyire könnyen szalad ki a tömény cinizmus a miniszter száján, akkor mi értelme első helyen említeni a megvédendő, kiemelt ágazatok közt a turizmust, amikor a kormány gazdaságvédelmet hirdet?

Ha erre esetleg az lenne válasz, hogy a kormány segítsége nélkül még több embert kéne kirúgni, hát rendben.

Akkor viszont felmerül a kérdés, hogy ebben az esetben pontosan mire fel kellett a fél magyar szállodaipart – hogy a szerteágazó érdeklődésű és szakértelmű Mészáros-család más ágazatokban lévő érdekeltségeit most ne is említsük  – a „nemzeti nagytőke” kezére játszani?

Mert abban látszólag nincs túl sok hozzáadott érték, sem pedig szaktudás, hogy a válság első szelére szélnek eresztem a dolgozókat, a keletkezett kárt pedig kifizeti nekem az állam. (Ez utóbbi gesztus sem ismeretlen a Mészáros-cégbirodalom számára, az állam éppen csak egy hónapja vette meg tőle a veszteséges Mátrai Erőművet.) Ebben a válságmendzselésben, amit Mészáros cége csinál, nincs semmi olyasmi, ami miatt meg kellett védeni az ágazatot annak idején a szeszélyes multik idegen kezétől, erre a teljesítményre ők is ugyanennyire képesek.

A hab a tortán, hogy a járvány érkeztével pénzt vesznek el az önkormányzatoktól – gépjárműadót, Gödön az iparűzési adót is, Ferencvárostól rongyos 400 milliót, amiből közösségi házat újított volna fel a kerület -, de egy fillér sem jut azoknak, akiket most kirúgtak.

Jut nekik ellenben közmunkaprogram és átképzés.

A nemzeti tőkére pedig nem hogy adót nem vetnek ki válság idején, de nemzetgazdasági érdek lesz, ahová beteszik a lábukat. A válság után pedig kedvükre vásárolhatják fel a cserben hagyott cégeket.

Kit véd meg akkor egyáltalán a kormány történelmi akcióterve Mészáros Lőrincen kívül?

Címlapkép: Momentum mozgalom