Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fű alatt osztják a turizmuspénzeket a veszélyben lévő ágazatban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Összesen 1,5 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Balatoni Kör és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) tagjai számára. A közpénzek átláthatatlan kiosztását övező kollektív felháborodás hatására Laposa Bence, a szervezet elnöke, valamint a teljesen elnökség felajánlotta lemondását, írja a 24.hu.

Laposa és érdekeltségi köre kapta a legnagyobb összeget az ágazat támogatására szánt állami pénzekből. A 24.hu információi szerint az elnök a döntési folyamatban is közreműködött, egy listát adott át az általa preferált támogatandó vállalkozásokról az MTÜ-nek. A badacsonyi borász tavaly augusztusban  találkozóra hívta azokat, akiket a Balatoni Kör elnökeként érdemesnek tartott az az ügynökség támogatására, és szerepeltek az általa leadott listán. Az összejövetel során az MTÜ képviselői ismertették a támogatás részleteit, később pedig a kiválasztottak kaptak egy levelet és egy kapcsolattartót a turisztikai ügynökségtől. Ezután pár nap állt rendelkezésükre a pályázat beadására, majd hamarosan megkapták a támogatási okiratokat. A Laposa által összehívott találkozó bizalmas jellegű volt, így azok a tagok akik kimaradtak a támogatásból nem is tudtak az összejövetelről.


A 24.hu gyűjtésében a nyertes pályázatok láthatók, ahol Laposa Bence két cégével is a lehető legnagyobb, 71,5 millió forint összegű támogatást nyerte el.

A többi kedvezményezett közül pedig csak néhányan nem tagjai a Balatoni Körnek és a SVÉT-nek, de ők is szoros kapcsolatban állnak a két szervezettel. A hírportál megkeresésére Laposa a Balatoni Kör közleményét továbbította, melyben szervezeti átalakulásra hivatkozva az egyesület elnöke és teljes elnöksége felajánlotta lemondását.

Laposa Bence 2015-ben lett a Balatoni Kör elnöke, 2018-ban pedig Orbán Viktor miniszterelnöktől és Guller Zoltántól, a turisztikai ügynökség vezérigazgatójától vehette át a Pro Turismo díjat a balatoni turizmus megerősítéséért végzett munkájáért. A Kishableány panzió létrehozására 173 millió forint állami támogatást kapott a Kisfaludy-program keretében, később pedig még további 315 milliót.  A Frissterasz bővítésére, valamint a badacsonyi Laposa Birtok teraszának felújítására 143 milliót ítélt meg számára az MTÜ. Ezzel együtt a Laposa család cégei 2019 nyara óta 631 millió forint állami támogatásban részesültek.

Nem ez az első eset, hogy az MTÜ Fidesz-közeli vállalkozásokon segít a gazdasági válság közepén. Nemrégiben a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc kapott 17,7 milliárd forintos állami támogatást a vírushelyzetre hivatkozva. Az ügynökség bőkezű támogatásaiból az ellenzéki városok egyébként valahogyan nem szoktak részesülni, pedig Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója „egyetlen turisztikai attrakcióként értelmezhető remek ötlet sem eshet el támogatástól, ha van rá forrás”.