Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Utolsó roham az uniós pénzekért: népszavazási mozgalmat hirdetett Karácsony Gergely

Ez a cikk több mint 3 éves.

Helyi népszavazási mozgalmat hirdetett Karácsony Gergely főpolgármester szombaton, a Szabad Városok Közös Kiállása címmel megrendezett eseményen.

Ahogy arról korábban mi is több ízben írtunk: a koronavírus-járvány, és az azzal párhuzamosan zajló kormányzati harc az ellenzéki önkormányzatok ellen számos ponton nehezítette meg (vagy inkább lehetetlenítette el) az önkormányzatok munkáját, a gépjárműadó elvonásától a reklámhordozókra kivethető adó korlátozásáig. Ráadásul a jövő évi költségvetés súlyos megszorító csomag az önkormányzatok és az általuk képviselt lakosság számára – ami ellen egyébként az ellenzéki pártok éppúgy tiltakoztak, ahogy többek közt a Baloldali Önkormányzati Közösség is. És akkor az olyan pitiáner húzásokról még nem is beszéltünk, mint például a fővárostól egy mozdulattal elvont 12 milliárd forintról. A sor pedig hosszasan folytatható.

Mindeközben azonban a koronavírus-járvány elleni EU-s mentőcsomagból Magyarország több mint 6 milliárd euróra (2000 milliárd forintnál is többre) tarthat igényt, aminek többsége az újjáépítési alapba tartozik.

Október elején több önkormányzat (köztük Budapest) is nyílt levélben kezdeményezte, hogy az Európai Unió Bizottsága és az Európai Parlament támogassa azon törekvést, hogy a világjárvány gazdasági hatásinak kezelésére megszavazott EU-s mentőcsomagnak legalább a felét ne a központi költségvetésen, hanem közvetlenül az önkormányzatokon keresztül használhassa fel Magyarország. Levelükben a polgármesterek az Európai Bizottság (EB) a jogállamisági kritériumokat Magyarországon számon kérő jelentésének apropóján érvelnek a támogatások jelentős részének önkormányzati kézbe adása mellett.

Orbán  Viktor miniszterelnök már másnap, exkluzív interjújában feddő hangvételben üzent az ellenzéki polgármestereknek:

„csak óvatosan! Jobban járnak, ha a magyar kormányon keresztül kapnak forrásokat, hiszen ehhez tapasztalat és jó szakmai program kell.”

A mai rendezvényen Karácsony Gergely többek közt úgy fogalmazott: „utolsó nagy roham” indul az uniós pénzekért.

Ennek következő lépéseként a főpolgármester elmondása szerint „helyi népszavazási mozgalmat” indítanak az EU-s források felhasználásáról, aminek keretében a szabad városok és szabad települések írjanak ki népszavazásokat, amelyek keretében a települések kezdeményezhetik a kormánynál az uniós segélyalap felének a helyi önkormányzatok általi felhasználását, lakosságarányosan.

Az elképzelés szerint a képviselő-testületek novemberben dönthetnek majd a helyi népszavazások kezdeményezéséről, így azokat már a jövő év elején, a jogi procedúrák lezárultával meg is lehetne tartani. A fő kérdés mindenhol ugyanaz lesz, ugyanis Karácsony szerint a legfontosabb döntés, hogy a választópolgárok kire bíznák szívesebben a pénzüket: a kormányra vagy az önkormányzatokra. A főpolgármester biztos benne, hogy egy ilyen kérdés esetében pártállástól függetlenül az önkormányzatokban fognak bízni az emberek.

„A lényeg az, hogy ne hagyjuk, hogy ez a történelmi esély elússzon, és ezek a pénzek ne érkezzenek meg oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk” – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony hangsúlyozta: nem a fővárosnak kérik ezt  a pénzt, hanem mindenkinek, az összes bajban lévő önkormányzatnak, legyen az ellenzéki vagy kormánypárti, kiállnak mellettük.

A főpolgármester egy ponton egyenesen „helyi népszavazási forradalomként” aposztrofálta a kezdeményezést, amelyhez egyébként már több mint 20 település csatlakozott, és várják a további csatlakozókat is.

Az esemény online közvetítése, amelyen több ellenzéki polgármester is beszélt a kialakult helyzet nehézségeiről, és a közös fellépés fontosságáról, itt nézhető meg újra: