Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cserbenhagyás, megszorítások, alternatív költségvetési tervek – így reagált az ellenzék a 2021-es büdzsé terveire

Ez a cikk több mint 3 éves.

„A 2021-es terv a cserbenhagyás költségvetése”, miközben a kezdődő, beláthatatlan következményekkel járó koronaválság még csak éppen most kezdődött el. Ezt hangsúlyozta ma délutáni, online sajtótájékoztatójában Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője. Hozzátette, az önkormányzatok ellehetetlenítése éppen akkor, amikor a járvány miatt szükséges újjáépítésben fontos szerepet kellene, hogy játsszanak valódi bűn a kormány által benyújtott költségvetési tervben.

Arról is hosszasan beszélt, hogy a szocialisták „az újjáépítés költségvetése” néven alternatív tervvel is jelentkeztek, ennek főbb pontjait is ismertette:

  • alanyi jogon biztosítsa a kormány az alapszolgáltatásokhoz (vezetékes víz, áram, gáz) való hozzáférést minden magyarnak,
  • a családi pótlék, GYES és GYED megduplázása,
  • 9 hónapos és garantált, 100.000 forintos havi álláskeresési járadék folyósítása munkanélkülieknek,
  • 80.000 forintos minimálnyugdíj bevezetése,
  • a vállalat nyereségeiből a dolgozók is részesedhessenek,
  • az egészségügyi ellátás újjáépítése, 500 ezer forintos, azonnali juttatás a szociális dolgozóknak,
  • bérkiegészítés az egészségügyi frontvonalban, egészségügyi életpályamodell bevezetése.

A képviselő hangsúlyozta, mindez megvalósítható is lehetne azokból a százmilliárdokból, amelyet a kormány jelenleg is a propagandakiadásokra fordít, és amelyeke szavatolni tudnák az újjáépítést.

Borbély Ildikó online sajtótájékoztatóját az MSZP Facebook-oldalán is közvetítette:

DK: ez a „gyengeség költségvetése”

„A kormány a jövő évre a gyengeség és a gyávaság költségvetését nyújtotta be. Ez igaz az önkormányzatokkal kapcsolatos intézkedésekre és megszorításokra is.” – így reagált ma közös közleményében Gy. Német Erzsébet, Budapest DK-s főpolgármester-helyettese és Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagja a benyújtott tervezetre.

Hangsúlyozták, mindez azt is jelenti, hogy Orbán Viktor „nem mer szembenézni védekezés alatt tanúsított gyengeségével”, ezért nem meri elismerni, hogy az önkormányzatokat, amelyek a védekezésben fontos szerepet játszottak, nem anyagilag megszorítania, hanem éppen támogatnia kellene. A DK politkusai ezért mai reakciójukban arra biztatták a Fidesz-KDNP kormányt, vonják vissza a költségvetés jelenlegi tervezetét, fizessék ki az önkormányzatoknak az elmaradt tartozásaikat, és az őket sújtó, úgynevezett „szolidaritási adó” megnégyszerezését is vonják vissza.

Mindezek helyett a liberális párt „szolidaritási alap” felállítását javasolta, a koronaválság miatt kilátástalan helyzetbe került magyarok tömegeinek megsegítésére.

A kormány tartozik az önkormányzatoknak!

Az új költségvetésben az önkormányzatokat sújtó megszorítások a kormányzati gyengeség és gyávaság jelei.Nézzenek szembe a ténnyel: tartoznak az önkormányzatoknak!Kövesd élőben, és oszd meg Gy. Németh Erzsébet és Ráczné Földi Judit online sajtótájékoztatóját!🇭🇺🇪🇺

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Freitag, 12. Juni 2020

Tordai Bence:”Igazságosabb és jövőbarátabb” társadalomra van szükség

Bemutatta benyújtott költségvetési módosító javaslatait Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője is. Ők az oktatásra 206 milliárd forinttal fordítanának jövőre többet, kiemelve, nem iskolaőrökre, hanem szociális munkásokra és iskolapszichológusokra van szükség az oktatás minőségének lényegi javításához.

A foglalkoztatáspolitika terén ők is a közmunkabéreket emelnék, és megdupláznák a válságra való tekintettel az álláskeresési járadék összegét is. Ezenkívül a méltányossági nyugdíjkeretet is megnövelnék, összességében 420 milliárd forintos költségvetési tételt jelentenének ezek a szociálpolitikai javaslatok.

További 120 milliárd forintot fordítanának a szociális szféra béremeléseire, a lakhatási válság kezelésére 122 milliárd forintot, az egészségügyi ellátás feljavítására pedig további 298 milliárdot fordítana a párt 2021-ben.

Tordai a javaslatcsomag főbb irányait kommentálva hangsúlyozta, Budapest jelenleg nettó adóbefizető az államkasszába, ehhez mérten támogatásaikat nem csökkeneteni, hanem éppen ehhez arányosítva növelni kellene. Kiemelte még, a párt alapjövedelem-csomagját is, amelyet a törvénymódosítóval ugyancsak bevezetnének. Tordai Bence hozzátette, azzal, hogy a kormány a jövő évtől szűkítené a társadalombiztosítás feltételeit, „embertelen és elfogadhatatlan helyzetbe hozza” az arra leginkább rászoruló magyarokat.

A benyújtott költségvetést eddig a legtöbb ellenzéki párt főleg azért kritizálta, mert az abban szereplő, az önkormányzatokat sújtó plusz adóterheket és elvonásokat együttesen a magyar önkormányzati rendszer ellehetetlenítéseként értékelik.  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az elvonások ellensúlyozására viszont csupán egy 200 milliárd forintos, lehívható hitelkeret létrehozását helyezte kilátásba a helyi vezetések részére, ezzel újra eladósodnának a működés érdekében az önkormányzatok.

Orbán Viktor pedig ma reggeli rádióinterjújában úgy vélekedett, az önkormányzatoknak valójában „nincs okuk panaszra”, és csupán az ellenzék számára végeznek „lobbitevékenységet.”

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd