Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kistelepülések tiltakoznak az önkormányzatok kivéreztetése ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

A jövő évi költségvetés súlyos megszorító csomag az önkormányzatok és az általuk képviselt lakosság számára – írja közleményében Halmi József, Győrtelek polgármestere a kistelepülési polgármesterek közössége nevében, jelezve, hogy nem értenek egyet a kormány által megfogalmazott, önkormányzatokat érintő pénzügyi elvonásokkal.

„A kistelepülések gazdaságilag kiszolgáltatottak, minden forint, amit a kormány a járvány miatti szükséges takarékosságra hivatkozva elvon tőlük, csorbítja az önkormányzatiságot és veszélyezteti az önkormányzatok működését. Pedig ezek a települések élen jártak a koronavírussal szembeni védekezésben.”

Emlékezetes: pénteki interjújában Orbán Viktor miniszterelnök elutasította azokat a vádakat, miszerint a kormány igazságtalan mértékben vonna el forrásokat az önkormányzatoktól, mivel szerinte azok nem leválasztható részei a magyar államnak, így nekik is ki kell venniük a részüket a védekezésből. Orbán szerint ez alól senki sem bújhat ki, mert akkor majd „mindenki ki akar bújni”.

„Pénz csak akkor van, ha összefogás is van” – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán azért is alaptalannak nevezte az önkormányzatok aggodalmát, mivel állítása szerint a 2021-es évben nőni fog a költségvetésük, adóbevételekből is több lesz. A fejlesztési pénzeket is felhozta a miniszterelnök (például a Modern Városok Program keretében kiutalt támogatásokat), amik szerinte valójában szintén az önkormányzatok tevékenységét segítik.

Orbán szerint „semmi oka” annak a hangvételnek, amit most önkormányzati szereplők részéről tapasztalni lehet, ő inkább az új költségvetés körüli lobbitevékenység részének látja a felháborodást.

Ehhez képest azonban a kistelepülési önkormányzatok aggodalmukat fejezték ki a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban. Ahogy a közleményben fogalmaznak:

„Nem értjük, hogy miközben a kormány egyik kezével szórja a pénzt – hiszen éppen 20 milliárd forint értékben készülnek beszerezni irodabútorokat –, a másikkal ellehetetleníti, padlóra küldi a települések vezetését a gépjárműadó, teljesítményadó elvonásával, valamint az iparűzési adó helyben maradó szigorításával.”

A Baloldali Önkormányzati Közösség ezért arra kéri a kormányt, hogy „ne hagyja magára a kistelepülési önkormányzatokat és ezeken a településeken élő embereket”.

Múlt héten került fel a parlament honlapjára a kormány 2024-ig szóló költségvetési kitekintése, amelyből a miniszterelnök szavaival ellentétben épp az derült ki, hogy a kormány a következő években is sarcoltatná az önkormányzatokat, többek közt a gépjárműadó elvonásával és a szolidaritási hozzájárulás tartósan magas összegével.

Hasonló aggályokról számolt be egyébként nemrég az Egyenes Beszédben Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is, aki szerint kiegyensúlyozott költségvetésük volt, aminek azonban a járvány és a kormány által elvett adók is rosszat tettek.

Márki-Zay Péter több polgármesterrel is beszélt, akik aggályosnak tartják azt, hogy a legtöbb önkormányzatnál a kormány kegyeitől függ, hogy milyen adókat kapnak vissza és vesznek el tőlük. Hódmezővásárhely polgármestere szerint az önkormányzatoktól való forrásmegvonásnak a két év múlva esedékes parlamenti választásokhoz is köze van. Márki-Zay elmondása szerint, miután forrás hiányában nem tudnak fejlesztéseket megvalósítani, a kormány majd a kampányban érvelhet ezzel az ellenzéki városvezetőkkel szemben.

Szintén a héten derült ki, hogy egy váratlan intézkedéssel már idén 12 milliárd forintot elvon a kormány a fővárostól.

A jövő évi költségvetést élesen bírálták az ellenzéki pártok: többek közt a „cserbenhagyás” és a „gyengeség” költségvetésének nevezve azt – erről szóló beszámolónk itt olvasható.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt