Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb 12 milliárdot vesz el a fővárostól a kormány, tárgyalások helyett csak ítéletet hirdetnek Karácsony szerint

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tegnap este a budapestiek egy meglepetést kaptak a kormánypárti képviselőktől, az idei költségvetéshez tervezett kormánypárti bizottsági módosító már idén elvenne majd 12 milliárdot a várostól. – írja Facebook oldalán Karácsont Gergely.

A főpolgármester szerint az idei váratlan megszorítás nagyságrendileg a Lánchíd felújítására félretett pénznek felel meg, ezt fejelnék meg jövőre az önkormányzatokat, köztük Budapestet különösen sarcoló Budapest-adóval.

„A kormánynak Budapesthez és a budapestiekhez való viszonyához a – ha jól emlékszem – talán Alfonzónak tulajdonított anekdota illik, aki, miután a munkaszolgálatban puskatussal ütötte a kápó, állítólag annyit mondott: ezek vagy nem szeretnek minket, vagy csak nem tudják kimutatni.”

A főpolgármester tegnap reggel arról írt, ha beleroskadnak is, fel fogják újítani a nemzet jelképének számító Lánchidat. Ezzel reagált Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár szerdai nyilatkozatára, amely szerint Karácsony Gergely késlekedése milliárdokkal drágítja a Lánchíd felújítását és jelentősen meghosszabbítja a hídzár idejét. Karácsony szerint azt szeretnék bemagyarázni a közvéleménynek, hogy a Lánchíd állapota 170 év után váratlanul leromlott azért, mert a budapestiek ellenzéki polgármestereket és főpolgármestert választottak októberben.

Megjegyezte azt is, hivatalba lépése után azonnal jelezte a kormány felé, hogy az előző városvezetés közbeszerzése alapján nem elég a beígért hatmilliárd forint kormányzati támogatás a Lánchíd és az Alagút felújítására, a főváros pedig a saját 17,3 milliárdos részénél többet nem tud költeni.

Tegnap a belügyminisztériumba egyeztettek a jövő évi költségvetésről az önkormányzatok képviselői és a főváros is. Karácsony az ATV Egyenes Beszéd című műsorában este úgy kommentálta a tárgyalást, hogy ugyan még van idő a költségvetési tervezet elfogadásáig, úgy érzi, a tárgyalások kiüresedtek, az önkormányzatokat pedig „csak az ítélethirdetésre hívták, a tárgyalásra nem”.

Ezzel együtt elmondta az is, jól mutatja, hogy sok irányból van ellenállás a tervezet ellen az, hogy kormánypárti polgármesterek is felvetésekkel éltek a 2021-es költségvetéssel kapcsolatban.

Az önkormányzati szövetségek is hasonló tapasztalatokról számoltak be a Népszavának. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint elbeszéltek egymás mellett az önkormányzati vezetők és a kormány képviselői a jövő évi költségvetésről tartott szerdai belügyminisztériumi egyeztetésen. A politikus kiemelte, ők azért harcoltak, hogy a pénzügyi tárca ne a tavalyi, nagyon jó adóévet tekintse a jövő évi elszámolás alapjának, hiszen az idén rengeteg bevételtől esnek el a települések. Azt is kérték, hogy ha az állam elveszi a teljes gépjárműadót, akkor vegye át a beszedéssel járó adminisztratív terheket is.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke és Gödöllö polgármestere szerint az egyeztetésen érdemben semmi sem történt, arra sincs garancia, hogy a javaslatok közül bármi beépülne a jövő évi költségvetés tervezetébe.

Mindkét vezető szerint igaz, hogy a kormány nem akar olyan pénzeket hagyni egyetlen területen sem, amire nincs rálátása. Gémesi szerint hibás stratégia, hogy a kormány ellenfelet lát a településekben és vezetőikben, ahelyett, hogy építene „az önkormányzatokban rejlő felhajtóerőre, tudásra”.

Karácsony Gergely szerint a kormány nem látja, hogy a főváros ügye az ország ügye is, hiszen Budapest az ország gazdasági motorja, ha megroppan, akkor az kezd el akadozni.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán