Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor figyelmeztette az uniós pénzért közvetlenül Brüsszelhez forduló önkormányzatokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb „exkluzív” interjúval jelentkezett be a kormánymédiában Orbán Viktor miniszterelnök, aki az MTVA és a TV2 esti programja után ezúttal a Hír TV Magyarország Élőben című esti hírháttér-magazinjában nyilatkozott aktuális kérdésekről Földi-Kovács Andrea műsorvezetőnek.

A legelső és legfontosabb téma itt is a koronavírus-járvány, és ezzel kapcsolatosan, a szerda reggeli kormányülésen hozott döntések voltak, amelyekről a miniszterelnök most röviden beszámolt.

„Legrosszabb esetben 200.000 megfertőzött magyar emberrel, és 16.000 kórházi ággyal kell számolnunk.

-jelentette ki, majd hozzátette:

„A legfontosabb kérdés, hogy 400.000 fertőzöttnél elegendő lesz-e az ágy és kórházi férőhely, kell-e újabb kórházakat bevonni. Ma azt a döntést hoztuk, hogy nem kell műtéteket halasztani még.”

Arról is beszélt, hogy míg a szakemberek tavasszal 1-1,5 hetes időtávban mertek nyilatkozni, ez a táv mára 3 hétre bővült, ezért azt is látják, súlyos intézkedésekre a következő 21 napban sem lesz szükség.

„Aki volt katona, érteni fogja, hogy most a kórházak rendszere is 1. – 2. -3. lépcsős mozgósítás. De orvos és ápoló is kell, […] gyakran van úgy, hogy egy kórházba vezényelni kell ápolókat és orvosokat. […] ez a legkényelmetlenebb dolog. A vezényeltek száma még nem érte el az orvosok és ápolók 1%-át sem.”

Arra a kérdésre, kell-e számítani mindennapokat érintő szigorításokra, a miniszterelnök továbbra is határozottan állította, erre nem lesz szükség, hiszen a nemzeti konzultációban az emberek „egyértelműen az ország működését támogatták.”

Budapest, 2020. október 7.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) a Hír TV Magyarország élõben címû mûsorában adott interjúja elõtt 2020. október 7-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor a gazdaságvédelmi program újabb döntéseiről is röviden beszámolt, adócsökkentést, „gazdaságélénkítést”, 2022 végéig szóló lakásépítésekre pedig az áfa mértéke újra 5%-ra csökken.

Az orvosi béremelésről már elfogadott tervet a kormányfő most úgy kommentálta, „ilyesmire 50-60-70 éve nem volt példa”, de ennél fontosabb, hogy a járvány még vagy 7-8 hónapig el fog tartani, „amíg vakcina nem érkezik, addig nincs szabadulás”, akkor ő úgy gondolta „mikor, ha nem most” emeljék a béreket. Kitért röviden arra is, valószínűleg „ősi tehetség” és hagyomány okán „a magyar orvosok a világ legjobbjai közé tartoznak”, ezért nemzetközi elvándorlásuk igen magas. Az elszívó hatás ezért mindig érvényesülni fog.

Arra a kérdésre, hogy a béremelés ezt meg tudja-e akadályozni, Orbán annyit felelt „papíron” megfelelő lehet a béremelési terv.

Hozzátette, a kórházi kultúra alacsony színvonala Magyarországon komoly probléma, „minden szinten javítanunk kell” a kórházi környezeten, tisztességes bér és szakmai előmenetel is szükséges, „ezek együtt” megakadályozhatják az orvosok elvándorlását.

A Hír TV műsorvezetője kitért a Magyar Orvosi Kamara megjegyzésére, hogy Orbán „ne tekintse katonának az orvosokat”, a miniszterelnök úgy reagált „járvány van, ha menni kell, menni kell”, ezért kell vezénylés, még ha ez nem is pótolja a gondos és jó tervezést, „ahhoz nem kell katonának lenniük, egyébként katonaorvosaink ezt a különleges munkát kiválóan el tudják végezni.”

A hálapénz szankcionálásáról Orbán kijelentette, minden javaslatot a kamarával közösen dolgozott ki a kormány, ezért ennek minden eleme közös munka.

A járvány-téma után Földi-Kovács azt kérdezte meg, mit szól ahhoz, hogy Soros György „próbapert” akar a lex CEU-döntés után Magyarország ellen, annyit mondott „tegye, semmi jónak nem vagyok az elrontója. Soros György az a hazafi, akitől nem lep meg, hogy megtámadja az országát.”

„A dolog úgy fest, hogy a Magyarországgal szembeni támadások a politikai baloldal támadásai egy olyan ország ellen, ahol a baloldal nincs kormányon. Azért támadnak, hogy előbb-utóbb a baloldal legyen kormányon.”

A „próbaperről” szóló értesülést reggel a kormány emberei által megszelídített Index.hu és Datki Szabolcs hozta le, Soros György azonban az Európai Bíróság lex CEU-döntésével kapcsolatban semmiféle, magyar kormány elleni próbaperről nem beszélt. Eredeti, angol nyelvű sajtónyilatkozatában az amerikai-magyar milliárdos csupán annyit közölt, felszólítja az EU-t hogy Magyarország kormányának és a CEU-nak az esetét „tekintse főpróbának” a jogállamiság tervezett szabályozásához, minden további esetre. Emellett kiemelte, „túl késő” az egyetemnek arra, hogy Bécsből visszatérjen és pert sem fontolgat az egyetem Magyarország ellen.

Így tehát Orbán most az Index egy félrefordítására reagált élesen, Soros György valódi véleménye helyett.

A rendkívüli interjú ürügyén a miniszterelnök röviden kitért még Vera Jourová kritikájára is, szerinte a biztos „úgy látja a magyarokat, mint tehetetlen tökfilkókat. […] itt viszont álljon meg a menet, ez már nem politika, itt kell ezt abbahagyni.” – közölte Orbán, aki megerősítette, hogy továbbra is Jourová eltávolítására törekszik.

Arra is reagált Orbán, hogy Karácsony Gergely és több, ellenzéki polgármester is azt kérték, hogy a koronaválság miatti mentőcsomag felét az önkormányzatok kapják, Orbán úgy reagált, az uniós költségvetés jelentős részét nem a tagállamok osztják szét, ezekért központilag lehet jelentkezni, ezért ő „örülne ha a magyar baloldali önkormányzatok” ehhez értenének, de

ehhez hozzátette „csak óvatosan! Jobban járnak, ha a magyar kormányon keresztül kapnak forrásokat, hiszen ehhez tapasztalat és jó szakmai program kell.”

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher