Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már négyre emelkedett a 100 milliárd dollár feletti vagyonnal rendelkezők száma

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tegnap egészen új fordulatot hozott a Bloomberg gazdasági hírportál a 100 leggazdagabb ember naponta frissített vagyonosodási listája, amelyből kiderül, a globális gazdaság milliárdosainak a 2020-as válsághullám eddig nagyon is sokat hozott a konyhára.

A Napi.hu írta meg, hogy a Bloomberg Daily Ranking rendszerében augusztus 29-én immár 4 olyan ember szerepelt, akiknek vagyona átlépte a bámulatos, 100 milliárd dolláros értéket, sőt, az elsőről, Jeff Bezosról nemrég derült ki, kicsit több, mint egy évvel az után, hogy a világ első százmilliárdosává vált, immár ehhez képest is megduplázta vagyonát.

Az első helyekre most is a Facebook, Amazon tulajdonosai futottak be, de a járvány alatt az online értékesítésre átálló, alulfizetett és túldolgoztatott munkások tömegeit foglalkoztató nagy ruházati áruházláncok és pénzügyi spekulánsok is igen jó hónapokat zárhattak.

A világ első 4 számilliárdosa a vagyon nagyságának sorrendjében tehát a következő:

 1. Jeff Bezos, az Amazon alapítója egyetlen tőzsdei nap alatt további 98 millió dollárt tett hozzá vagyonához, így az augusztus végére elérte a 200 milliárd dolláros, soha nem látott összeget. A gigászi, egy személy tulajdonában lévő pénzösszeget az Amazon csomagológyáraiban robotoló, szakszervezet alapításától szinte mindenhol eltiltott, és óránként alig tíz dollárt kereső dolgozók százezrei teremtették elő a milliárdosnak. Cége adózás (vagy nem adózás) utáni bevétele csak 2019-ben 281 milliárd dollár volt.
  Bezos ugyan büszke arra, hogy nemrég 10 milliárd dollárt adományozott „klímavédelemre”, azt sem szabad elfelejteni, mekkora képmutatás mindez ahhoz képest, hogy nemrég még inkább bebiztosította hatalmát azzal, hogy immár az amerikai hadsereggel is együttműködik számtalan cégén keresztül.

  Fotó: Steve Jurvetson / Flickr

 2. Bill Gates, a Microsoft informatikai cég társalapítója a második, igaz, az ő vagyona jócskán elmarad Bezosétól, de még így is hihetetlen, 125 milliárdos összeget tesz ki. Vagyona az elmúlt évben 12 milliárddal gyarapodott. Mivel Gates a Microsoft vezetésétől egy éve már visszavonult, mostanában, vagyona apró töredékét kitevő jótékony tevékenységével szeret a hírekben szerepelni, így például mostanában sokat nyilatkozik a koronavírus-járványról, és kijelentette, szeretné elérni, hogy a vírusra a vakcina ne kerüljön többe, mint 3 dollár adagonként.

  Bill Gates / Fotó: OnInnovation, The Henry Ford, Flickr

  A Guardian azonban a lista publikálása után emlékeztetett: Gates nevéhez több rossz dolog kötődik, mint amennyit adományozó tevékenysége elfedni képes lenne. Hírhedt volt arról például még a kilencvenes években, hogy szoftverfejlesztő versenytársait kegyetlen, illegális eszközökkel szorította le. Így tette például tönkre a Netscape böngészőt fejlesztő céget is, 1998-ban pedig mindezért az USA igazságügyi minisztériuma be is perelte, végül még a Microsoft feldarabolására is kötelezte a mogult. Jött azonban a republikánus George W. Bush elnök, és az ítéletet megváltoztatta, így a cégóriás máig egyben maradhatott, óriási vagyont hozva össze Gates-nek.

 3. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is jól járt azzal, hogy a karantén alatt többet facebookoztak és így a platformon keresztül több adatot osztottak meg és vásároltak az emberek. Január óta 32 milliárd dollár plusszal immár 111 milliárd dolláros vagyon birtokosa. Zucerberg azonban manapság egyre többször szerepel negatív színben a hírekben. 2018-ban például az derült ki egy leleplező riportsorozatból, hogy a Cambridge Analytica nevű brit adatgyűjtő cég a Facebookon keresztül manipulált több országban is választókat, miután az adatokat Zuckerbergék eladták nekik.

  Mark Zuckerberg Emmanuel Macron francia elnökkel / Fotó: Mark Zuckerberg Facebook-oldala

  Azóta a Facebook többször is lebukott azzal, hogy a kattintások és adatgyűjtés érdekében tolerálja a szélsőjobboldalt: nem távolította el például a Trump elnök által megosztott, BLM-tüntetők elleni súlyos fenyegetéseket úgy, mint a Twitter, legutóbb pedig fent hagyott egy szélsőjobboldali eseményt is, amelynek következtében végül két antifasiszta tüntetőt meg is gyilkolt a wisconsini Kenoshában egy 17 éves, gépfegyveres szélsőjobbos. A legutóbbi esetnél Zuckerberg „hibára” hivatkozott, de munkatársai már sztrájkkal is tiltakoztak az ellen, hogy mindez rendszeresen előfordul a cégnél.

 4. Elon Musk, a Tesla alapítója, aki mostanában éppen a csillagos ég elhomályosítása, az űrrepülés és Mars-látogatás tervezése mellett disznók agyába ültetett robot-mikrochipekkel bíbelődik, kifejezetten kiábrándító tőzsdei napot zárt tegnap, pontosan egymilliárd dollárt veszített jegyzett vagyonából. Aggódni azért nem kell a főleg amerikai, szövetségi támogatások felvételéből meggazdagodó, elektromos autókban utazó Muskért: így is maradt neki 104 milliárd dollárja, csak január óta 76 milliárdot keresett.

Bernard Arnault, a Louis Vuitton luxus-divatmárka vezérének öröme nem teljesen lehet felhőtlen: a francia mágnás súlyos, 18 milliárdos veszteséget jegyez eddig az évben, de így is közel százmilliárdos ő is: a Bloomberg szerint  összvagyona még mindig 86.3 milliárd dollárra rúg.

A világ legsikeresebb tőzsdespekulánsa viszont nem panaszkodhatott, az amerikai Warren Buffett 584 millió dollárt keresett a legutóbbi felmérés óta, így vagyona jelenleg 81.9 milliárd dollár, ebből a vagyona eladományozása előtti Soros Györgyöt is kétszer tehetné zsebre.

A legbámulatosabb növekedést mégsem a nyugati milliárdosok, hanem a kínai online óriásáruház, a Tencent társalapítója, Ma Huateng (Pony Ma) produkálta, aki az évben eddig 15 milliárd dollárt keresett, névrokona, az excentrikus, és agresszívabb Jack Ma, a konkurens Alibaba alapítója viszont „csak” 12 milliárdot. A helyzetre jellemző, hogy a főleg ingatlanspekulációból élő amerikai mogul, Dan Gilbert produkálta az egyik legszédítőbb növekedést, egy év alatt közel 37 milliárd dollárral.

Úgy tűnik tehát, hogy míg az átlagosabb emberek és teljes nemzetgazdaságok is az elmúlt száz év legsúlyosabb válságát élik meg, mindez az egyre rohamosabb mértékben gyarapodó szupergazdagokra pont fordítva igaz, az ő vagyonosodásuknak a súlyos gazdasági problémák és a járvány is kifejezetten jót tettek, gyorsító hatással voltak.