Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Amazon vezére szorosabban működne együtt az amerikai hadsereggel

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jeff Bezos, az amazon.com alapítója és elnök-vezérigazgatója egy évente megrendezett védelmi konferencián Kaliforniában arról nyilatkozott, hogy ő szívesen támogatná jobban az amerikai védelmi minisztérium törekvéseit a modernizációban.

„Tudom, hogy ez bonyolult kérdés, de hát most akarnak erős nemzetbiztonságot, vagy nem? Mi vagyunk a jófiúk, én tényleg ezt gondolom.”

mondta Bezos a Simi Valley-ben található Reagan Könyvtárban tartott fórumon.

A defenzív fogalmazásmód valószínűleg arra a növekvő ellenállásra lehetett válasz, amit a nagy techcégek tavaly óta egyre inkább tapasztalhatnak a munkavállalóik felől a különböző erőszakszervezetekkel való együttműködés kapcsán.

A legnagyobb tech cégek, mint a Google, a Facebook, a Microsoft és Amazon is növekvő ellenállásba ütköznek a képzett munkaerő piacán, amióta egyre hangosabban adnak hangot a szoftver-fejlesztők az elégedetlenségüknek a cégek szerintük etikátlan együttműködései kapcsán tavaly (erről a jelenségről a Mérce is beszámolt akkor).

Ilyen például a Microsoft és a hírhedt amerikai bevándorlásügyi hatóság (ICE, itt írtunk róla), vagy a Google és az amerikai fegyveres erők közötti együttműködés, illetve az Amazon arcfelismerő programjának rendőri szerveknek történő rendelkezésre bocsájtása.

A cégek alkalmazottai mellett most olyanok is csatlakoznak a #TechWontBuildIt hesteggel terjedő kampányhoz, akik még nem köteleződtek el egyik nagy cég felé sem. Ők a nagy cégek fejvadászainak küldött e-mailekben fejtik ki ellenérzésüket.

A konkrét munkavállalók esetében a Tech Workers Coalition (Technológiai Munkások Szövetsége) nevű munkajogi szervezet biztosít platformot azoknak a fejlesztőknek, akik anyacégeik működését etikátlannak tartják, és nem kívánnak részt venni az emberi jogi aggodalmakat kiváltó projektekben.

A tavalyi év folyamán zajlott le a Google és a Pentagon közös projektje, amelyben a technológiai óriáscég az amerikai hadsereg számára elemzett drónvideókat, mesterséges intelligencia segítségével. A Maven-projekt nevű együttműködés ellen már akkor is több ezer Google-dolgozó tiltakozott külön.

Az Amazon nemrég beperelte a Pentagont, mivel az a Microsofttal szerződött le egy felhő-alapú számítógépes kapacitásbővítési projektre, amely 10 évre szól és mintegy 10 milliárd dollárt költenek rá. Az Amazon szerint a pályázati kiértékelés „elfogultságon és hibákon” alapult.

(Reuters; CNBC)