Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az amerikaiak utálják, hogy Trump táborokba zárja a bevándorló gyerekeket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az amerikaiak kétharmada ellenzi a Trump-adminisztráció bevándorláspolitikáját, amelynek eredményeképpen az utóbbi két hónap során közel kétezer kiskorút szakítottak el családjától – derült ki a CNN amerikai televízió megbízásából készült közvélemény-kutatásból.

A kérdés arra az intézkedés-sorozatra vonatkozott, amely azóta van érvényen, hogy Jeff Sessions igazságügyi miniszter április elején zéró toleranciát hirdetett, amelynek értelmében a republikánus vezetés a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem vétségként, hanem bűncselekményként kezeli az illegális határátlépést. Miután azonban ez a kiskorúakra nem vonatkozik, mindennapos gyakorlattá vált, csak a felnőtteket veszik őrizetbe, a velük érkező kiskorúakat pedig automatikusan kísérő nélküli gyermekekként kezelik, és átmeneti szállókon helyezik el, vagy nevelőszülőkhöz kerülnek. A sátortáborokba vitt gyermekek a hatósági eljárás végéig nem hagyhatják el a tábor területét.

Az adatok szerint szerint a megkérdezettek 60 százaléka rossz szemmel nézi az USA déli határánál folyó gyakorlatot, és csak 28 százalék támogatta egyértelműen a hatósági intézkedéseket. Politikai hovatartozástól függően is kategorizálták a kapott válaszokat: amellett, hogy várható módon a magukat demokratának vallók több mint 90 százaléka elutasító az intézkedésekkel szemben, arra is fény derült, hogy a republikánusok több mint egyharmada, 34 százalékuk is ellenzi a zéró tolerancia elvét foganatosító bevándorláspolitikát. Az önbevallás alapján magukat egyik táborhoz sem sorolók 68 százaléka szintén elfogadhatatlan gyakorlatnak tartja a családok szétszakítását.

Forrás: CNN

Az össztársadalmi felháborodás mellett prominens republikánusok és az amerikai keresztény jobboldal is felszólalt az intézkedések ellen. Mint arról korábban írtunk, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke, Daniel DiNardo közleményében fejezte ki felháborodását, de rajta kívül az evangéliumi keresztények szellemi vezére, a Trump minden eddigi lépését védő Franklin Graham is szégyenletesnek nevezte a gyakorlatot. Rajtuk kívül Laura Bush korábbi First Lady is erkölcstelennek és szégyentelennek titulálta azt, ami a mexikói határnál történik. Mi több, maga Melania Trump, a regnáló elnök feleséges is felemelte a hangját a bevándorló gyerekek és szüleik védelmében.

Mindeközben maga Donald Trump nem enged, még a kommunikáció szintjén sem. Elemzők szerint az embertelen gyakorlat az elnök eszköze ahhoz, hogy a törvényhozást nyomás alá helyezze, és új bevándorlási törvény elfogadására kényszerítse.

Az amerikai elnök hétfő reggeli Twitter-bejegyzéseiben írt arról, hogy nem akar olyan helyzetbe kerülni, mint Európa, ahol a szerinte erőtlen berlini koalíciós kormányt is a migránskérdés sodorta válságba. Donald Trump úgy véli, „Németországban növekszik a bűnözés. Nagy hibát követtek el mindenütt Európában azzal, hogy emberek millióit engedték be, akik erőszakosan megváltoztatják kultúrájukat”.  Ezt egyébként balszerencséjére a német Deutsche Welle 24 órán belül megcáfolta, mondván, 1992 óta nem volt ilyen alacsony a bűnözési ráta Németországban:

„Az Egyesült Államok nem lesz migránstábor, nem lesz. Nézzék meg, mi történik Európában, nézzék meg mi történik máshol. Nem engedhetjük, hogy ez történjen az Egyesült Államokban. Az én elnökségem alatt nem” – hangoztatta az elnök.

A amerikai kormány gyakorlatát a nemzetközi közösség is elutasítja: az ENSZ emberi jogi főbiztosa közölte: a bevándorló gyermekeknek nem szabad traumákat okozni azzal, hogy elszakítják őket a szüleiktől.

(Forrás: CNN)

Címlapkép: Forrás: Wikimedia