Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Bibliára hivatkozva magyarázta ki a bevándorló családok szétszakítását az amerikai igazságügy-miniszter

Ez a cikk több mint 5 éves.

Másfél hónap alatt majdnem kétezer gyermeket szakítottak el a szüleiktől az Egyesült Államok déli határáránál az illegális határátlépőkkel szembeni eljárások során – derült ki az amerikai Nemzetbiztonsági Minisztérium pénteken nyilvánosságra került adataiból.

Az Associated Press amerikai hírügynökség által közzétett számok tanúsága szerint 2018. április 19. és május 31. között összesen 1995 gyermeket választottak el 1940 felnőttől. Mivel további korcsoportbeli bontást nem tartalmaznak az adatok, így az nem derül ki, hány éves gyermekekről van szó – a The Guardian jogvédő források meg nem erősített információira hivatkozva az édesanyjuktól elszakított csecsemőkről is ír, ezt az amerikai hatóságok ugyanakkor tagadták. Az eljárások indoklásai között megtalálható az illegális határátlépés, különböző bevándorlási jogsértések, illetve más, a felnőtt által elkövetett bűncselekmények is.

Mióta Jeff Sessions igazságügyi miniszter április elején zéró toleranciát hirdetett, a republikánus vezetés a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem vétségként, hanem bűncselekményként kezeli az illegális határátlépést. Miután azonban ez a kiskorúakra nem vonatkozik, mindennapos gyakorlattá vált, csak a felnőtteket veszik őrizetbe, a velük érkező kiskorúakat pedig automatikusan kísérő nélküli gyermekekként kezelik, és átmeneti szállókon, vagy nevelőszülőkhöz kerülnek. A gyermekek a hatósági eljárás végéig nem hagyhatják el az épületet – ugyanúgy, mintha a kiskorúak börtönébe zárták volna őket.

Az új hatósági gyakorlat ellen Amerika-szerte tüntetések kezdődtek, és egyre komolyabb belpolitikai botrányt okoz az ügy.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter csütörtöki indianai beszédében a Bibliára hivatkozva védte meg a bevándorló családok szétszakítását, mondván: a kormány Isten akarata szerint cselekszik, amikor következetesen alkalmazza a törvényeket.

A politikus azt állítja, hogy a kormány politikájának nem az a célja, hogy ártson a gyermekeknek, nem hogy „eltántorítsa szándékuktól azokat az embereket, akik kitennék gyermekeiket egy ilyen hosszú és veszélyes utazásnak”, és szerinte a „nyílt határok” lobbija az, ami valójában veszélyt jelent ezekre a gyerekekre.

Szakértők szerint azonban az eljárás nagyon is árt a családjuktól elszakított gyermekeknek: a The Guardiannek nyilatkozó Luis Zayas, a Texasi Egyetem pszichológusprofesszora úgy véli, a szeparáció gyakorlatával jelentkező stressz és trauma súlyosan akadályozhatja és károsíthatja a gyermekek mentális fejlődését.

„Egy csata elvesztésével új utat találhatsz a háború megnyeréséhez.” A családjuktól elszakított gyermekeket fogadó felirat a az amerikai-mexikói határon számukra kialakított helyiség előtt. Forrás: Twitter

A családok szétszakítása ellen civilek és az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke, Daniel DiNardo is közleményében tiltakozott.

Az eljárást Donald Trump pártján belül sem támogatja mindenki. Republikánusok egy csoportja egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, ami alapján az illegális bevándorló szülőket és gyermekeket nem választanák el egymástól, ehelyett együtt vennék őket őrizetbe.

Az elnök azonban mindeközben a demokratákra mutogat: „Utálom ezt, utálom, hogy elviszik a gyerekeket. A demokratáknak kell megváltoztatniuk a törvényt, ez az ő törvényük” – mondta Donald Trump.

Valójában a mostani hatósági hozzáállásról egyértelműen a Trump-kormányzat döntött, és egyoldalúan vissza is vonhatná ezt a lépést. Az elnök viszont azért vádolja a Demokrata Pártot, mert az nem támogatja a republikánusok széleskörű bevándorlási reformját, amely számos olyan intézkedést tartalmaz, amely elfogadhatatlan a demokratáknak.

(Forrás: The Guardian, Independent // Címoldali kép: Twitter )