Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre több szoftvermérnök mond nemet etikai okokból a Google-nek és egyéb óriásoknak

Ez a cikk több mint 5 éves.

A legnagyobb tech cégek, mint a Google, a Facebook, a Microsoft, de még az Amazon is növekvő ellenállásba ütköznek a képzett munkaerő piacán, amióta egyre hangosabban adnak hangot a szoftver-fejlesztők az elégedetlenségüknek a cégek szerintük etikátlan együttműködései kapcsán. Ilyen például a Microsoft és a hírhedt amerikai bevándorlásügyi hatóság (ICE, itt írtunk róla), vagy a Google és az amerikai fegyveres erők közötti együttműködés, illetve az Amazon arcfelismerő programjának rendőri szerveknek történő rendelkezésre bocsájtása.

A cégek alkalmazottai mellett most olyanok is csatlakoznak a #TechWontBuildIt hesteggel terjedő kampányhoz, akik még nem köteleződtek el egyik nagy cég felé sem. Ők a nagy cégek fejvadászainak küldött e-mailekben fejtik ki ellenérzésüket.

A konkrét munkavállalók esetében a Tech Workers Coalition (Technológiai Munkások Szövetsége) nevű munkajogi szervezet biztosít platformot azoknak a fejlesztőknek, akik anyacégeik működését etikátlannak tartják, és nem kívánnak részt venni az emberi jogi aggodalmakat kiváltó projektekben.

Július elején két gyűlést is tartottak a témában San Fransisco-ban, illetve Seattle-ben, és mindkettőt jelentős érdeklődés kísérte a munkavállalók részéről. A gyűléseken a nagy tech cégeket többen a náci Németországgal együttműködő IBM-hez hasonlították.

A gyűléseken megjelenő dolgozók aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a munkáltatóik nyomást fognak gyakorolni rájuk, ha a médiához fordulnak. Többen csak anonimitásban voltak hajlandóak emiatt nyilatkozni a megjelent sajtónak.

Forrás: spectrum.ieee.org; www.kqed.org
Címoldali kép: goodfellow.af.mil