Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiszivárgott hangfelvételen mentegeti Mark Zuckerberg Trump tüntetők ellen uszító bejegyzéseit

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nyilvánosságra került a Facebook vezetősége által tartott egy, múlt heti, zártkörű videókonferenciájának hanganyaga ma hajnalban. A Vox nevű amerikai hírportál írásban közölte Mark Zuckerbergnek, a Facebook vezérigazgatójának  szavait is, amelyben kifejti, miért nem fogják Donald Trump elnöknek az Egyesült Államokban tüntetők felé intézett uszító szavainak elérését úgy korlátozni, mint ahogyan azt a Twitter korábban tette.

Az elnök ugyanis még május 29-én, a Minnesotában George Floyd rendőrök általi, brutális kivégzése után elharapódzó tüntetések és fosztogatások után azt írta ki mindkét szociális média-platformjára:

„amikor a fosztogatás elindul, elindul a lövöldözés is!”

-azt sejtetve ezzel, hogy akár a hadsereget is bevetheti majd, éles lőszerrel, ha a feketék jogaiért tüntetők eldurvulnának.

Mark Zuckerberg a nyilvánosságra került konferenciahíváson úgy fogalmazott, egyáltalán nem látja bizonyítottnak, hogy az elnök szavai uszító jellegűek, vagy hogy történelmileg aggályos eredetűek. A 25.000 alkalmazott számára tartott kérdezz-felelek alkalmon a vezérigazgató úgy fogalmazott:

„Tudom, hogy rendkívül magas a tét ebben a kérdésben, és azt is tudom, rengeteg embert keserített el a döntés, hogy a bejegyzést fent hagytuk. […] de a helyes döntés az volt, a jelenlegi helyzetben, hogy azt mégis változatlanul fent hagytuk.”

Zuckerberg elmagyarázta, „hosszasan megvizsgálták” Trump szavait, és úgy találták:

„A vizsgálat után és mindazok után, amit erről olvastam, és a beszélgetések után, amelyet jó pár emberrel folytattam, azt gondolom, hogy az idézet egyértelműen kapcsolatban áll az agresszív rendőri fellépéssel – ami akár az elfogadott határon is túlmegy – de a múltban egyáltalán nem úgy olvasták, mint fű alatti utalást arra, hogy az elnök támogatói vegyék a dolgokat a saját kezükbe.”

Így a Facebook vezére szerint egyáltalán nem volt problémás, hogy mindeközben az elnök – akár csak fegyverrel is rendelkező híveit, akár a rendőrség kötelékébe tartozókat, egy, a demonstrálók elleni erőszakot helyeslő megjegyzéssel biztatta.

A döntés eddig még nem látott ellenérzéseket szült a Facebook dolgozói között, hétfőn például emiatt 400 alkalmazott egyszerűen kivonult irodáiból és demonstrálni kezdett a vezetőség szerint. Az eddigi, szigorúan összetartó és ügyeit belügyként kezelő vezetők és alkalmazottak közül is volt olyan, aki nyilvánosan fogalmazott meg éles kritikát a közösségi médiacég vezetője ellen, sőt ott is hagyta a Facebookot.

Zuckerberg kommentárja egy nappal azután született a konferencián, hogy Trump elnök sajtótájékoztatón ígérte meg a nagy közösségi médiacégek kormányzati megregulázását, és a „szólásszabadság korlátozásával” vádolta meg őket.

Néhány órával a botrányt okozó tweet után a Twitter ugyanis megoszthatatlanná tette azt, a lájkolását kikapcsolta, és kis, ilyenkor szokásos megjegyzéssel rejtette el, amely arról szólt, hogy a bejegyzés „alkalmas gyűlölet keltésére és erőszakot dicsőít.” A bejegyzést azonban egy kis gomb segítségével továbbra is el lehetett olvasni.

A Facebookon, ahová a Trump-bejegyzés szintén felkerült, azonban az változatlanul formában terjedhetett tovább.

A Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey akkor azt közölte, éjszakába nyúlóan vitatkoztak arról, hogyan kezeljék az elnök által előidézett helyzetet, majd végül azért rejtették azt el, mert a Trump által használt, eredeti idézet („when the looting starts, the shooting starts”) egy még a faji szegregáció idején kitört faji zavargás leverése után nyilatkozta Miami akkori rendőrfőnöke, 1963-ban.

Az idézet hírhedtté vált a fekete polgárjogi mozgalom déli ellenfelei körében. George Wallace alabamai kormányzó – Martin Luther King legnagyobb politikai ellenfele, a szegregáció nyílt támogatója – a békés fekete-jogi mozgalom ellen is többször használta azt, először 1967-ben.

A világszerte több milliárd embert és Amerikában is százmillió felhasználót elérő, két legnagyobb közösségi média politikai szerepe körül már évek óta folyik a politikai vita az Egyesült Államokban. Trump elnök ellenfelei közül a baloldal arra hívja fel a figyelmet, nemcsak az amerikai elnök sokszor nagyon éles, és uszító bejegyzései, hazugságai okoznak gondot a Facebooknál, hanem az is, hogy teljesen átláthatatlan, milyen véleményeket, bejegyzéseket enged a cég vezetése az emberek elé, hogyan manipulál, és mi az, amit eltitkol.

Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Alexandria Ocasio-Cortez New York-i képviselő számos alkalommal indítványozták már, Mark Zuckerberget a választott képviselők és a kormány által elszámoltathatóvá kell tenni, cége pedig, óriási tájékoztatási hatalma miatt, nem maradhat egyetlen privát cégnél, túlhatalmat biztosítva ezzel a kaliforniai tech-milliárdosnak, ez ugyanis már a demokráciák amúgy is ostromlott alapintézményeit veszélyezteti szerintük.