Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiszivárgott Mark Zuckerberg fenyegetése a Facebookot feldarabolni akaró Elizabeth Warren ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

„A Facebook létét fenyegetné” a demokrata Elizabeth Warren elnökké választása, és monstre pert indítanának a szövetségi kormány ellen, ha arra kötelezné őket, hogy Warren tervei szerint, szét kellene darabolniuk óriási közösségi médiabirodalmukat – közölte Mark Zuckerberg a Facebook vezérigazgatója egy júliusi igazgatótanácsi ülésen, amelynek kiszivárgott leiratát ma közölte le az amerikai Verge magazin.

„Igazán kellemetlen lenne nekünk ez az egész”

– mondta még.

Ezek után a világ legnagyobb közösségi médiaplatformjának vezetője hosszabban értekezett arról, hogy „egy egyre növekvő politikai mozgalom” fenyegeti a techcégek eddigi meghatározó szerepét is.

„Lehet, hogy kialakult egy ilyen politikai mozgalom, amelyben az emberek mérgesek a techcégekre, vagy aggódnak a központosítottságuk miatt, avagy más, különböző problémák miatt, és aggódnak amiatt, hogy ezeket nem kezelik jól. Ez nem jelentheti azt, még akkor sem ha van düh irányunkba, hogy olyasvalaki mint Elizabeth Warren, aki azt gondolja, hogy a helyes válasz ezeknek a társaságoknak a feldarabolása…, úgy értem, ha megválasztják elnöknek, akkor lefogadom, hogy pert indítanánk.”

-szögezte le a leirat szerint, majd hozzátette:

„És rossz lenne ez még így is nekünk? Igen, úgy értem, nem akarunk egy ekkora monstre perbe belekeveredni a saját kormányunk ellen. Úgy értem, ez nem olyan pozíció, amiben szeretnék lenni, amelyben, tudjátok, úgy értem… úgy értem, törődünk az országunkkal és fontos nekünk, és a kormányunkkal együtt szeretnénk működni, és jót tenni. De nézzék, végül ha valaki megpróbálja a létünket fenyegetni, akkor ki kell állni a szorítóba, és megküzdeni velük.”

A kiszivárgott mondatokra reagált már Elizabeth Warren is, úgy válaszolt Zuckerbergnek, hogy „az igazán rossz az lenne, ha nem tennénk rendbe egy korrupt rendszert.”

Továbbá elmondta, „ez a korrupt rendszer az, ami megengedi, hogy a Facebookhoz hasonló nagy társaságok versenyellenes tevékenységet folytassanak, lábbal tiporják a fogyasztóik magánszféráját, és folyamatosan elmossák felelősségüket demokráciánk megvédésében.”

Elizabeth Warren elnökjelölti kampánya még márciusban tárta a nyilvánosság elé azt a tervezetet, amely a nagy tech-monopóliumokat szétdarabolná, és így könnyebben venné állami szabályozás alá. Az 1930-as évek New Deal-jének intézkedéseire hasonlító tervezet szerint például a Facebooknak és az Instagramnak is külön irányítás alatti, különböző cégek kezébe kellene kerülnie, de ugyanez történne az Amazon által felvárásolt Whole Foods élelmiszerlánncal is.

Zuckerberg ezzel szemben az kiszivárgott dokumentum szerint azt állította, a kisebb cégek, „amelyek nem koordinálják munkájukat egymással” szerinte éppen hogy sokkal jobban ki lesznek szolgáltatva az álhíreknek, és hogy az egész terv „aggodalomra ad okot.”

A Facebook vezérigazgatója eddig ezekről a kérdésekről nem beszélt részletesen, most nyilvánosságra került, eredetileg zárt körben megosztott gondolatai tehát először tárják fel politikai álláspontját a Facebook túlhatalmával és manipulációs erejével kapcsolatban.

Korábban a Cambridge Analytica-botrány utáni, az amerikai Kongresszusban és a britAlsóházban történt meghallgatásokon Zuckerberg és a Facebook emberei már elismerték felelősségüket az álhírek, és a „sötét” targetált hirdetések megjelenésében a közösségi médiaplatformokon, később pedig több, a hirdetéseket átláthatóvá tevő, és korlátozó eszközzel is megpróbálkoztak.

Nemrég azonban Zuckerberg bejelentette, a Facebook fel fog hagyni azzal a gyakorlattal, hogy megválasztott politikai vezetők bejegyzéseit tartalmuk alapján is átnézi, mivel Mark Zuckerberg azt mondta, belátta, hogy ez nem az ő feladatuk.

(The Verge, The Guardian, Diginomica)