Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump indítványozza, hogy a közösségi oldalak elszámoltathatóak legyenek a rajtuk megjelenő tartalmakért

Ez a cikk több mint 3 éves.

Donald Trump amerikai elnök május 29-én aláírt egy közösségi oldalakat szabályozó rendeletet, amelynek értelmében az Egyesült Államok törvénye kevésbé óvná ezeket a platformokat attól, hogy felelősséget kelljen vállalniuk a felületeiken megjelenő tartalmakért.

A tech cégeknek eddig nem kellett felelniük az USA-ban a náluk megjelenő felhasználói posztokért és kommentekért, miután nem kiadóknak, hanem csak felületeknek minősülnek. Trump retorikájának azonban a kezdetektől fogva óta fontos eleme, hogy a közösségi média részrehajló, mert cenzúrázza  a konzervatív, jobboldali gondolatokat, és már többször beszélt arról, hogy végre elszámoltatná ezeket a platformokat elfogultságukért. Az elnök úgy véli, ezzel az új szabályozással most valóban „megvédi a szólásszabadságot az egyik legnagyobb veszélyforrástól” – írja a Politico.

Arra, hogy végül miért pont most követték tettek Trump vagdalkozásait, a magyarázat az lehet, hogy néhány napja a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik tweetjét, és arra figyelmeztette Trump 80,5 millió követőjét, hogy az általa kiírt tények megalapozatlanok.

Trump – akinek egyébként is gyakran híresülnek el indulatos tweetjei, és sokszor tényleg féligazságokkal, összeesküvés-elméletekkel és konkrét fenyegetésekkel teli üzeneteket publikál – válaszul azt írta:

„A big tech mindent megtesz, ami a hatalmában áll, azért, hogy CENZÚRÁZZON a 2020-as választások előtt. Ha ez megtörténik, többé nem lesz meg a szabadságunk. Ezt sosem fogom engedni! Megpróbálták 2016-ban, és vesztettek. Most teljesen megőrülnek. Várjátok ki!!!”


Ezen kívül május 27-én Trump azt is kitweetelte, hogy a Twitter ezzel a lépéssel bebizonyította azt, amit korábban írt a cenzúrázásról, ezért „nagy tettek várhatóak” tőle, másnap pedig már arról beszélt a Fehér Ház Ovális Irodájában, hogy a Twitter és a hasonló közösségi média-óriások eddig példa nélküli védelmet kaptak, amit arra a – szerinte hamis – elméletre alapoztak, hogy ezek a felületek semlegesek – számolt be róla a Guardian.

Végül az elnök péntek reggel alá is írta a közösségi platformok védelmét csökkentő rendeletet, ugyanakkor ahhoz, hogy a törvénymódosítás érvénybe lépjen, a Kongresszus felülvizsgálata és elfogadása is szükséges.

A Politico szerint azonban még Trump pártjából sem támogatják sokan a kezdeményezést, a Demokraták pedig eleve elutasítják, így egyelőre nem valószínű, hogy tényleg lesz az egészből bármi.

A Guardian szerint Trump kritikusai úgy vélik, azért mehetett bele most az elnök mélyebben a közösségi oldalakkal való háborúzásba, mert ezzel is eltereli a figyelmet arról, hogy az országban már több mint 101 ezren haltak meg koronavírus következtében, és rengetegen gondolják úgy, hogy a kormány rosszul kezeli a járványhelyzetet.

Az amerikai elnöknek egyébként annyiban igazat lehet adni, hogy valóban ideje lenne felelősségre vonni a közösségi médiumokat a rajtuk megjelenő tartalmakért, ugyanakkor nem az a fő probléma, hogy ezek a tech cégek itt-ott cenzúrázzák a károsnak ítélt jobboldali véleményeket, hanem az, hogy algoritmusaik pusztán az alapján népszerűsítik a rajtuk megjelenő tartalmakat, hogy a posztok és kommentek mekkora figyelmet kapnak, és így jelentősen megnő az esélye annak, hogy álhírek, félrevezető információk, összeesküvés-elméletek vagy éppen veszélyesen szélsőséges nézetek jelennek meg emberek tömegeinek a hírfolyamában.

(Politico, The Guardian)